Latarka zasilana z dynama w piaście.
Latarka zasilana z dynama w piaście.
Z poprzedniego projektu oświetlenia rowerowego został driver HUB dynamo driver HDD1.
Bazą do modyfikacji jest latarka Romisen RC-P13. Przyzwoicie wykonana latarka.
Średnica wew. pozwala na zainstalowanie drivera wraz z kondensatorem. Oryginalnie jest koszyk 3 x AAA.
Źródłem światła jest czteropolowa dioda MK-R 4500K. Dobra wydajność oraz napięcie zasilania ponad 12V.
Każde z czterech pól zasilane jest prądem 0,4A - 0,45A czyli 1,6A - 1,8A razem.
Latarka wyposażona jest w przewód 1m z uszczelnioną wtyczką.
Włączanie oryginalnym włącznikiem.
Latarkę można zapiąć do standardowego uchwytu rowerowego.
Jak świeci?
Tu trochę problem bo obecnie nie mam roweru z dynamem w piaście.
Testy przeprowadziłem na moim starym dynamie. Dynamo przymocowane w imadle.
Zakręcenie ręką daje sporą ilość światła. Na tyle aby oślepiać.
Przy prędkości jazdy 25km/h powinno być 550lm (opierając się na danych Cree i wykresie prądowym drivera)
Latarka świeci o 50% szerzej od S3/S2+ (duży emiter = duża szerokość świecenia).
Bazą do modyfikacji jest latarka Romisen RC-P13. Przyzwoicie wykonana latarka.
Średnica wew. pozwala na zainstalowanie drivera wraz z kondensatorem. Oryginalnie jest koszyk 3 x AAA.
Źródłem światła jest czteropolowa dioda MK-R 4500K. Dobra wydajność oraz napięcie zasilania ponad 12V.
Każde z czterech pól zasilane jest prądem 0,4A - 0,45A czyli 1,6A - 1,8A razem.
Latarka wyposażona jest w przewód 1m z uszczelnioną wtyczką.
Włączanie oryginalnym włącznikiem.
Latarkę można zapiąć do standardowego uchwytu rowerowego.
Jak świeci?
Tu trochę problem bo obecnie nie mam roweru z dynamem w piaście.
Testy przeprowadziłem na moim starym dynamie. Dynamo przymocowane w imadle.
Zakręcenie ręką daje sporą ilość światła. Na tyle aby oślepiać.
Przy prędkości jazdy 25km/h powinno być 550lm (opierając się na danych Cree i wykresie prądowym drivera)
Latarka świeci o 50% szerzej od S3/S2+ (duży emiter = duża szerokość świecenia).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Butelkowe nadaje się ale przy większym obciążeniu butelkowe ma znacznie większe straty i na wyjściu prąd jest znacząco mniejszy. Nie mam w tej chwili dokładnych danych ale przykładowo dla obciążenia 22 ohm (tyle będzie miała MK-R) w piaście prąd na wyjściu wyniesie nadal ponad 500mA (u mnie jest to ok. 520mA), butelkowe niewiele ponad 400mA.ptja pisze:A dynamo "butelkowe" nadaje się do zasilenia tej lampki? Wiem, że w opisie Ledim jest mowa o dynamie w piaście, ale 6V 3W chyba z "butelki" da się wycisnąć?
dlaczego 22 omy? Tam jest sterownik po drodze, więc to wszystko staje się mocno nieliniowe.gruby pisze:/.../przykładowo dla obciążenia 22 ohm (tyle będzie miała MK-R) w piaście prąd na wyjściu wyniesie nadal ponad 500mA (u mnie jest to ok. 520mA), butelkowe niewiele ponad 400mA.
Ale z różnych wygooglanych wykresów widzę, że i tak moc z dynama w piaście jest po prostu wyższa i "praw fizyki pan nie zmienisz, nie bądź pan głąb"
Pytanie było trochę z ciekawości, bo mam rowery z butelkowym, ale w rowerze żony jest w piaście, więc światełko na pewno posłużyłoby.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
-
Dioda na 12V i 0,5A daje rezystancję zastępczą ok. 22ohmy. Mowa oczywiście o rezystancji przy nasyceniu prądnicy.ptja pisze:dlaczego 22 omy? Tam jest sterownik po drodze, więc to wszystko staje się mocno nieliniowe.
Akurat butelkowe i w piaście generują prawie tę samą moc. Różnica polega tylko w tym ile z tej mocy idzie na obciążenie. Butelkowe z uwagi na budowę ma większe straty na uzwojeniu. Z pomiarów wychodzi, że zastępcza rezystancja wewnętrzna (równoległa do obciążenia) jest dwukrotnie/czeterokrotnie (obudowa metalowa/plastikowa) mniejsza niż w piaście (szacunkowo 200 ohmów do 100/50 ohmów). Dlatego im większe generowane napięcie tym więcej prądu "ucieka" z obciążenia w butelkowym.Ale z różnych wygooglanych wykresów widzę, że i tak moc z dynama w piaście jest po prostu wyższa i "praw fizyki pan nie zmienisz, nie bądź pan głąb"