Solartorm X3 oryginał vs podróbka.
-
Solartorm X3 oryginał vs podróbka.
Mam pewien dylemat. Posiadam 2 lampki SolatStorm x3, jedna oryginalna, kupiona od Polskiego resselera z gw, druga kupiona z Chin za dokładnie 1/2 ceny. Po rozkręceniu i zajrzeniu do środka dopiero widać, która jest oryginalna, bo z zewnątrz identyczne. Barwa światła również identyczna.
Problem polega na tym, że na moim osobnym koszyku zasilającym na 4 ogniwa 18650 oryginalna lampka odcina światło do ~5% mocy przy napięciu 3,5V na każdym ogniwie i mruga dioda niskiego napięcia, a nieoryginalna świeci pełną mocą. Przypuszczam, że ta nieoryginalna nie ma elektroniki do mierzenia temp/napięcia, a w oryginalnej jest pewnie ustawiona wartość tego powerpacka który jest dodawany gratisowo. Powinno dopiero przy 3V odcinać. Miał ktoś podobny przypadek? Szkoda, żeby tylko 50% pojemności baterii wykorzystywać.
Problem polega na tym, że na moim osobnym koszyku zasilającym na 4 ogniwa 18650 oryginalna lampka odcina światło do ~5% mocy przy napięciu 3,5V na każdym ogniwie i mruga dioda niskiego napięcia, a nieoryginalna świeci pełną mocą. Przypuszczam, że ta nieoryginalna nie ma elektroniki do mierzenia temp/napięcia, a w oryginalnej jest pewnie ustawiona wartość tego powerpacka który jest dodawany gratisowo. Powinno dopiero przy 3V odcinać. Miał ktoś podobny przypadek? Szkoda, żeby tylko 50% pojemności baterii wykorzystywać.
-
Ja ostatnio do koszyka tego typu włożyłem akusa do testów i przeżyłem szok, że tak mi ogniwo się zużyło, bo wyszła rezystancja >300mΩ. Po zmianie koszyka na dobry, wyszło, że sam koszyk dodawał ok 200mΩ do pomiaru i tym samym generował duży spadek napięcia. Może u Ciebie jest podobnie.tumich pisze:Problem polega na tym, że na moim osobnym koszyku zasilającym na 4 ogniwa 18650 oryginalna lampka odcina światło do ~5% mocy przy napięciu 3,5V na każdym ogniwie
-
Jeszcze nie zgłaszałem, aczkolwiek sprzedający może powiedzieć, że powinno się używać z dedykowanym do niego fabrycznie dodanym battery casem, a to przecież jest ~1/3 pojemności tego co ja mam..jarroq pisze:Zgłosiłeś sprawę sprzedającemu? Problem leży w kontrolerze lub w przewodzie solarstorm->elektronika. Podepnij się z grubymi przewodami bezpośrednio pod elektronikę.