podłączenie włączników światła - schodowe

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Matias

podłączenie włączników światła - schodowe

Post autor: Matias »

Witam, Panowie przez dwie godziny męczyłem się aby podłączyć włączniki schodowe. Podłączyłem i tak
- jestem na dole, zapalam światło idę na góre, gasze je bez problemu
- jestem na górze, zapalam światło idę na dół, gaszę na dole bez problemu

ale... i tutaj jest problem.
Np; zrobię tak jak w pierwszej sytuacji czyli wchodzę na góre i zgaszę na gorze to osoba która póżniej będzie chciała zapalić światło na dole już nie może go zapalić. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem.
Zrobiłem zdjęcia i może coś podpowiecie. Może coś trzeba zmostkować. Nie mam już naprawdę pojęcia. I prosiłbym o odpowiedzi czysto łopatologiczne bo na elektryce się nie znam. Próbowałem już wszystkich kombinacji.

kable na górze (na niebieskim kablu jest prąd, sprawdzane kontrolką. Na pozostałych brak)
Obrazek

na dole (na czarnym kablu jest prąd, na pozostałych brak)
Obrazek

bardzo proszę o pomoc
ptja

Post autor: ptja »

Gdzie podłączyłeś fazę, zero i żarówkę? Jeśli dobrze rozumiem, to czarne z wyłączników powinny iść do światła (do każdej z końcówek z jednego wyłącznika), a niebieskie/żółte to zero/faza (w obu wyłącznikach).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Matias

nie mam co ty wogóle do mnie mówisz:)

a jak sprawdzić na którym przewodzie jest faza ?
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Schemacik może ci coś rozjaśni.
Załączniki
schodowy.gif
schodowy.gif (2.24 KiB) Przejrzano 1989 razy
Matias

Fotorondo dzięki, ale naprawdę mi nic to nie mówi. Przepraszam ale z elektryczności jestem noga... aż wstyd
fotorondo

Elektryk ?? :mrgreen:
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

No cóż... w takim razie zastanów się czy na pewno chcesz się w to bawić.

Edit: Sprawdziłem jak to wygląda, czasem jest burdel w przewodach, więc lepiej nie próbować jak się na tym nie zna.
Ostatnio zmieniony sobota 28 mar 2015, 14:07 przez FreeMagenta, łącznie zmieniany 3 razy.
ptja

Ja zaproponowałem taki (alternatywny) sposób połączenia:

Obrazek

Tu jest dyskusja na ten temat: http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?t=4964

Matias, jeśli nie rozumiesz, o czym piszemy, to dla własnego dobra zleć tę pracę komuś innemu.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Matias

...piiii... nie mam pojecia. Sprawdzałem i napięcie jest na tych przewodach co są podłaczone, w jednym napiecie jest na niebieskim a na dole jest na czarnym...
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Jeśli faktycznie w obu kontaktach faza jest tylko na jednym kablu, to musiałeś źle skręcić - musi być na dwóch co najmniej.
Jak wygląda sytuacja po wykręceniu obu kontaktów (koniecznie zabezpiecz końcówki przewodów!)?...

Tak generalnie mówiąc, odradzam manipulowanie samemu w takim wypadku.

Teoretycznie powinno być tak (i na to wskazują objawy jakie podałeś), że żarówka jest podłączona do czarnego przewodu z jednej strony, z drugiej na czarny podawana jest faza. Wtedy w obu kontaktach podłączasz czarny u dołu kontaktu, niebieski z jednej strony u góry, żółty z drugiej strony u góry. Jednakże, jeśli przy układaniu instalacji wprowadzono inny układ, wówczas może się to skończyć zwarciem albo porażeniem... więc lepiej nie próbować samemu.
@ptja: tylko wtedy czasem jest tak że żarówka nie świeci a faza na niej jest - niebezpieczne trochę...
Ostatnio zmieniony sobota 28 mar 2015, 14:26 przez FreeMagenta, łącznie zmieniany 1 raz.
Matias

no nic Panowie, jak piszecie... nie chce nic kombinować na siłę a potem popalić cała instalacje i narobić problemów. Zadzwoniłem do kumpla elektryka i powiedział że mi to ogarnie jutro. Dzieki Panowie
fotorondo

ptja, wg mnie to na tym obrazku nie działa.
A po głębszym zastanowieniu stwierdzam ze działa :)
ptja

FreeMagenta pisze:@ptja: tylko wtedy czasem jest tak że żarówka nie świeci a faza na niej jest - niebezpieczne trochę...
zgadza się. Podałem link do dyskusji, w którym ten argument pada, ale nie szkodzi, że go powtórzyłeś.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Łopatologicznie- odpinasz pan dwa pstryczki tak żeby same przewody zostały,
sprawdzasz pan "fazówką" gdzie faza,pod ten przewód dajesz zacisk "L" pierwszego włącznika,podpinasz resztę przewodów do niego - idziesz do drugiego i sprawdzasz gdzie faza,pstrykasz poprzednim i sprawdzasz raz jeszcze na drugim gdzie faza-pod przewód na którym nie było fazy podpinasz zacisk "L" resztę obojętnie- MUSI DZIAŁAĆ :P

*sytuacja dotyczy instalacji 3 przewodowej w puszkach włączników ;)
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

A co robiłeś, że nie świeci? Możliwe że kable nie stykają do złączek wewnątrz.
Jak wymieniałeś na nowe to czy są włączniki do "schodówek".
ODPOWIEDZ