Przemyślana Cree XM-L T6 10W

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Jarexkx

Przemyślana Cree XM-L T6 10W

Post autor: Jarexkx »

Witam, wcześniej pisałem o absurdalnym dymie z diody, co okazało się parującymi zabrudzeniami na jej soczewce.
Tak jak koledzy mi radzili, zamówiłem z allegro driver.
http://allegro.pl/driver-led-sterownik- ... 18680.html
Diode też posiadam, teraz pytanie, w co to wsadzić? W czym to się nie spali? Posiadam latarkę w której najprawdopodobniej siedzi 3watowa dioda cree, wchodzi ogniwo 18650 w body, sama w sobie ta latarka naprawde była by wystarczająca, gdyby nie to że drgania powodują zmianę trybu świecenia. A drgania będą i tak i tak, bo jeżdżę po lesie.
Czy to dobry pomysł aby w te body, wstawić ten sterownik i tą diodę? Nie spali się to? Czy ktoś miałby inną koncepcję?
Obrazek
Części body
Obrazek
Vanillowy sterownik i dioda.
Proszę o opinie i słowa wsparcia.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Tu masz moje wypociny na bazie podobnych konstrukcji, może coś Ci podpowiedzą. :)

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13443

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10620

Od razu dodam, że zoom to kiepski pomysł na rower.
DNF

Post autor: DNF »

Nie dziwne ze każde drganie powoduje zmianę trybów. Na dzień dobry trzeba wbić pierścień mosiężny, do niego wlutować driver,
do tego włącznik do wymiany + ew podkładki pod blaszki włącznika żeby zwiększyć docisk do body,
mosiężny grzybek od włącznika zalutować do blaszki włącznika. Teraz powinna przestać mrugać :D
Jeśli nadal nie, to body jest za długie w stosunku do akusa, więc trzeba wstawić redukcję pod ogniwo.
Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Oczywiście to wszystko, jeśli pod diodą nie ma dziury.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Znając podobne konstrukcje obstawiam że piguła jest dziurawa.
Jarexkx

Post autor: Jarexkx »

Mam też body z drugiego linka, które kupiłem na pchlim targu, te które jest za krótkie na jedno ogniwo 18650. Na nim da się zrobić z tego co widzę, ale skąd wziąć np. taką przedłużkę do body? Wykonać rysunek techniczny i dać jakiemuś tokarzowi? Ile za to mnie skasuje?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Najpierw sprawdź co pod diodą :razz:
michal1

Post autor: michal1 »

Oj nie wiem czy Ci się opłaca do tokarza dawać, chyba taniej wyjdzie kupienia taniego hosta w Chinach. :) Ale tak jak kolega wyżej napisał na początku sprawdź co pod diodą, bo jeżeli pustka to nic ni zrobisz i tylko zakup gotowca pozostanie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ