Wymiana chłodzenia procesora.

....nie pasujące gdzie indziej...
Voit

Wymiana chłodzenia procesora.

Post autor: Voit »

Witajcie.
Dziś w komputerze stacjonarnym mojej córki padł wentylator procesora.
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale sprawdziłem, że wymiana chłodzenia procesora nie jest specjalnie skomplikowaną czynnością, więc chyba podołam...
Chciałbym prosić Was o garść porad na tę okoliczność.
Zacznę od tego, że procesor to Intel I3. Na procesorze był zainstalowany wentylator sygnowany logo Intela, więc chyba coś standardowego do tego procesora.
...I teraz seria pytań:
Jaki wentylator kupić? Chyba nie potrzebuje jakiegoś super wentylatora, procesor nie jest podkręcany, ani specjalnie mocno męczony.
Wystarczyłoby mi coś o podobnych parametrach do tego co miałem, standardowe chłodzenie do procesora I3. No, może coś nieco lepszego...
Czy firma Zalman nadal produkuje wydajne, ciche i niezawodne wentylatory?
Czy taki wentylator byłby wystarczający?
http://allegro.pl/wentylator-chlodzenie ... 67187.html
Jakiej pasty termoprzewodzącej użyć?
Czy np. taka da radę:
http://allegro.pl/aab-cooling-tg3-1g-pa ... 28769.html
...I jeszcze jedno pytanie, czy do usunięcia starej pasty faktycznie niezbędny jest demontaż procesora z płyty głównej? Trochę się tego obawiam...
Będę wdzięczny za wasze porady.
ptja

Post autor: ptja »

Po co chcesz wymieniać radiator?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Voit

...Nie jestem fachowcem, chyba łatwiej mi wymienić komplet, niż dobierać sam wentylator.
Radiator jest solidnie brudny, więc żeby go wyczyścić zapewne i tak musiałbym go zdemontować z procesora...
Może za 25 zł warto wymienić komplet.
:roll:
ptja

Post autor: ptja »

Ze swoich dawnych doświadczeń ze składaniem pecetów (jak marże były po 20+ procent :) ) pamiętam, że radiatory od procesorów w wersji "box" były dobre: miały gęste żebrowanie, często miedziane rdzenie. Jeśli jesteś pewien, że nie pogorszysz chłodzenia, to dlaczego nie, można wymienić...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Jeżeli uda ci się dobrać wiatrak, to wystarczy sam wentylator. Radiatora wtedy nie musisz ściągać, sprężone powietrze powinno radiator wyczyścić, chyba, że córka dużo pali przy komputerze :-)

Z drugiej strony można przy okazji wymienić chłodzenie na cichsze, zalman to dobra firma. Zasada ogólna, im większy radiator i większy wiatrak (mniejsze obroty) tym ciszej.

Ja bym raczej szedł w kierunku http://allegro.pl/aab-cooling-super-sil ... 06304.html, ale to zależy od obudowy. Sam mam coś rodzaju tego chłodzenia, ale większe - wiatrak spowolniony i jest prawie absolutna cisza.

CPU nie musisz wyciągać, wystarczy przetrzeć IPA. Zwykle radiatory mają na dole warstwę pasty termo, więc nie musisz kupować. A z tej firmy pastę dają gratis.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Tak jak wyżej, box-owe chłodzenia intela mają to do siebie że łatwo ściągnąć z nich wentylator, wystarczy płaskim śrubokrętem podważyć delikatnie 2 "łapki" i sam schodzi.

Jak nie masz sprężonego powietrza to wystarczy odkurzacz z wąską końcówką(tak jest nawet lepiej po "koty" nie latają po całym pokoju ;)

Do i3 nie jest wymagane zmienianie chłodzenia na inne bo nie grzeje się na tyle, a tutaj masz oryginalny za 20zł
http://allegro.pl/nowe-chlodzenie-intel-1155-1156-miedz-i3-i5-fv-i5171009353.html
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Voit

Bardzo dziękuję za rady, wiem co robić :)
ODPOWIEDZ