Czołówka do prac modelarskich
A ja was zdziwię, zamówiłem coś takiego
http://allegro.pl/latarka-czolowa-alu-z ... 86034.html
cena niska, małe ryzyko, liczę się z tym że to może być szajs... aczkolwiek jest to ta sama co byłą w biedronce w tamtym roku, a czytałem opinię ze jak za taką cenę to jest super... Zobaczymy, jak się okaże szajsem to wtedy kupię to co wy polecacie.
http://allegro.pl/latarka-czolowa-alu-z ... 86034.html
cena niska, małe ryzyko, liczę się z tym że to może być szajs... aczkolwiek jest to ta sama co byłą w biedronce w tamtym roku, a czytałem opinię ze jak za taką cenę to jest super... Zobaczymy, jak się okaże szajsem to wtedy kupię to co wy polecacie.
Sama lampka nie jest zła, nawet na doraźne używanie bez moda się nadaje. Nie najgorsza baza pod modyfikacje. Jednak, żeby nie było zbyt słodko i przyjemnie, to podstawową wadą jest nie ergonomiczne zasilanie. 3 x AAA jest ani w d... ani w oko. Jeśli nie masz dobrej ładowarki do akumulatorków z 3 - ma nie zależnymi kanałami lub możliwością ładowania akusów pojedynczo, to musisz zakupić co najmniej 6 akusów, żeby ładować parami, a większość ładowarek ma właśnie konieczność ładowania parami. Jednak jako modelarz pewnie masz ładowarkę modelarską z możliwością ładowania NiMh, więc tu by problem zniknął. Jeśli masz też dobre akumulatorki AAA to kolejny problem z głowy, ale jednak częsta wymiana będzie konieczna. Gdybyś jednak nie miał ani odpowiedniej ładowarki ani akumulatorków, to już nie wychodzi tak tanio. Zakup zwykłych baterii AAA to co najmniej 6zł co kilka godzin. Dobre eneloopy to ok 60 za 8 szt. do tego dobra ładowarka też kilkadziesiąt złotych. W przypadku ogniw li-ion to masz np po 5zł ogniwa na forum i za 15 zł tez w sklepiku kupisz ładowarkę "połerbank". Na takim aku 2200 za 5zł poświecisz 3xdłużej niż na komplecie 3xAAA. Można też pokusić się o małego moda zasilania. Wyżej wspomniany powerbank możesz podłączyć zamiast oryginalnego koszyka, przy użytkowaniu stacjonarnym nie powinno to być specjalnie uciążliwe.Wookie pisze:A ja was zdziwię, zamówiłem coś takiego
http://allegro.pl/latarka...5171486034.html
Ot taka mała dygresja.
Kolego tu jest cały wątek odnośnie tej czołówki.
Można zastosować różne przeróbki. Wymiana diody (nie musi być droga XM-L, spokojnie wystarczy XP-G2), optyki na kolimator. Wymiana sterownika, wymiana przewodów oraz poprawienie chłodzenia. Ewentualnie zmiana zasilania na Li-ion + ładowarka TP4056, chociaż jeżeli masz aku AAA to nie koniecznie. Widzę że ktoś wymienił przełącznik na hebelkowy, także wszystko zależy od Twojego pomysłu. Takie przeróbki dają często więcej satysfakcji niż zakup gotowego produktu.
Można zastosować różne przeróbki. Wymiana diody (nie musi być droga XM-L, spokojnie wystarczy XP-G2), optyki na kolimator. Wymiana sterownika, wymiana przewodów oraz poprawienie chłodzenia. Ewentualnie zmiana zasilania na Li-ion + ładowarka TP4056, chociaż jeżeli masz aku AAA to nie koniecznie. Widzę że ktoś wymienił przełącznik na hebelkowy, także wszystko zależy od Twojego pomysłu. Takie przeróbki dają często więcej satysfakcji niż zakup gotowego produktu.