Oświetlenie sklepu z bielizną

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
majster
Kontakt:

Oświetlenie sklepu z bielizną

Post autor: majster »

Witam!
Żona prowadzi sklep z bielizną. Nie jest duży coś około 23m2 wysoki na 320cm. Dotychczasowe oświetlenie główne to 3 rastry (4x18W) oraz 9 ledowych GU10 w barwie zimnej ~320lm każdy, które zamontowane są w półce która znajduje się na wieszakami z bielizną. Częściowo ją oświetlając, a częściowo ładną tapetę na ścianie. Pełnią raczej funkcje dekoracyjną oraz jako oświetlenie nocne (świeca się już nieprzerwanie od 4 lat). Rastry coś tam świecą, ale wiadomo światła nie za wiele i w dodatku kiepskiej jakości. W tym momencie zwykłe najtańsze chińskie rury o barwie ciepłej i zimnej ( 2 takie i 2 takie w każdym, starałem się coś ratować kolor jaki daje oprawa:)) Oświetlenie świeci się 9 godzin dziennie i nie jest wyłączane i włączane, a mimo to rury palą się co trochę nie mówiąc o starterach i reszcie :(.

W tamtym tygodniu wieczorem na próbę podłączyłem MH 70W 942 Philipsa zamiast jednego środkowego rastra. Mimo jednego MH światła było sporo choć nie tak dużo jak przy trzech rastrach, ale za to kolory bielizny i reszty piękne (aż chce się kupować :)) Miałem w planach zastąpić wszystkie rastry 3 MH 70W 942, ale za bardzo nie wiem jakie oprawy i czy to dobry pomysł. Jeśli już bym tak zrobił pobór energii by się nie zmienił, zyskał bym tylko więcej światła w wysokim CRI. Dodatkową zaletą było to że trochę światła poszło na sufit, który do tej pory był ponury bo, ani z rastrów, ani z dworu światło tam nie padało (jedynie odbite. Jeśli udało by mi się kupić duże okrągłe plafony (które ładni by zasłoniły elektronikę ) i zamontować MH poziomo między nim a sufitem było by dużo lepiej.

12x18W=216W
12x1100lm=13200lm (informacja z http://sklep.kurczoba.pl/pl/p/SWIETLOWK ... POLAMP/378)

3x70W=210W
3x6500lm=19500lm (tutaj mogę się mylić jeśli tak poprawcie proszę)

Pomożecie coś?? Może ktoś miał już takie doświadczenie. Może tylko lepsze rury + elektronika zamiast układu ze statecznikiem i starterem). Może led, dużo led :) nie wiem sam ....

Rzut sklepu od góry, proporcje mogą się nieznacznie różnić. Na dole jest witryna od ziemi do sufitu i drzwi wejściowe, światła stamtąd raczej mało dociera (drzewa, strona na która wychodzi okno).

Obrazek
michal1

Post autor: michal1 »

Moim zdaniem ledy odpadają - problem z odprowadzaniem ciepła, drogie rozwiązanie. MH to dobry pomysł. Jednak najprościej zamontować świetlówki liniowe z wysokim CRI. :)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Podstawowe pytanie, jaki jest na to fundusz?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
majster
Kontakt:

Fundusz powiedzmy 600zl?? Pewnie to niewiele, ale jakby coś byłoby naprawdę opłacalne może byc więcej. Sklep nie przynosi kokosów ( niestety :)). Oczywiście jestem chętny na samoróbki, oby było warte roboty. Posiadam umiejętności, maszyny ( tokarka itp).

Myślałem o świetlówkach, tylko w tym momencie bardzo mnie odstraszyły te które mam.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

masz oprawy zamontowane.. Klastrowe klosze mogą dawać bardzo dobre światło.

Kup dobre świetlówki do jednego z klastrów, zobacz różnicę.. podejmij decyzję wtedy :)
michal1

Ja tylko może powiem, żebyś szukał z wysokim CRI czyli >90 albo nawet >95
Dla przykładu:
Narva biovita
Osram colorproof
Philips graphica
majster
Kontakt:

Oprawy są, ale to raczej tylko oprawy bo dławiki zamontowane w nich razem ze starterami to tez jakaś lipa jest. Dławiki się grzeją, że nie można ich dotknąć, cały plastik na nich jest już tak przegrzany, że dotknięcie choćby minimalne i wszystko się rozpada. Startery palą się na potęgę. Praktycznie co wymiana świetlówki(świetlówek) to od razu ze starterami.

Czyli potrzebował bym również stateczników elektronicznych. Bo jak kupię tę świetlówki z wysokim CRI to się spalą za chwilę :(. Szukałem już jakiś plafonów LED, ale to też się nie nadaje. Światła też mało dają takie plafony. Choć przyznam szczerze, że te trzy rastry też d..y nie urywają :P
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Dla przykładu:
Narva biovita
Osram colorproof
Philips graphica
a po co od razu szarpać się na graficzne, De Luxe wystarczą i będą znacznie lepsze od trójpasmówek ;)
majster
Kontakt:

pegasus_sis pisze:
Dla przykładu:
Narva biovita
Osram colorproof
Philips graphica
a po co od razu szarpać się na graficzne, De Luxe wystarczą i będą znacznie lepsze od trójpasmówek ;)
Mowisz o czymś takim? Ale w jakie barwie? Ale co z elektroniką bo ta teŻ wydaje mi sie do wymiany. Trochę sie zawiodłem, bo myślałem, ze będziecie mina namawiać na MH :)
quake1

Post autor: quake1 »

majster pisze:Czyli potrzebował bym również stateczników elektronicznych.
Najlepiej z vossloh-schwabe, osram quicktronic lub tridonic.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

majster pisze:Trochę sie zawiodłem, bo myślałem, ze będziecie mina namawiać na MH :)
:mrgreen: Ha! To Cię forowicze zaskoczyli ;) A na poważnie, to MH są świetne tylko ładne/dobrze_rozpraszające/tanie oprawy do nich nie istnieją, trzeba co najmniej jeden warunek z tych trzech skreślić :(

Dlatego jeżeli nikt nie ma na myśli gotowej dobrej oprawy do MH do twojego zastosowania, to trudno namawiać na nie...

Choć zastosowanie jakiś takich doświetlających reflektorów (bo te są łatwiej dostępne) MH np. 35W i doświetlać nimi co się da, to by nie zaszkodziło, tylko, że to dodatkowa moc i one nie zastąpią rozproszonego głównego światła.

Reasumując też polecę, świetlówki >90 CRI (wcale nie te super hiper 98CRI, bo są jeszcze droższe i maja mniejszą jasność) i ukłądy zapłonowe elektroniczne do nich. Na allegro nieraz chyba takie na 18W świetlówki widywałem, a kiedyś nawet w naszym sklepiku, ale chyba już nie ma.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
majster
Kontakt:

Gdzieś na forum widziałem jak ktoś zamontował elektronikę do sufitu, MH pod nim kilka-kilkanaście cm. Pod tym wszytkim na trzech blaszkach wisiał duży okrągły plafon, który zasłaniał całkowicie z dołu całe ustrojstwo. MH rozpraszał się w dół i dodatkowo rozświetlał cały sufit. O czymś taki myślałem :/.

Ale dobra świetlówki mogę kupić tylko jest tego ogrom i nie wiem co teraz wybrać. To że, CRi >= 90 to już wiem , a barwa jaka ?? 3000k to za żółte, myślałem coś koło 6000k. Tylko nie będzie to znów za białe :/
michal1

Zależy to od subiektywnych odczuć. Im światła więcej tym zimniejszą barwę powinno się stosować.
ww296

Post autor: ww296 »

Z barwą nie jest taka prosta sprawa - tu chodzi o sklep - czyli jak najlepszą prezentację towaru - wiadomo, że np pieczywo najkorzystniej oświetlić ciepłym światłem ale już kolorowe opakowania towaru lepiej zimnym - natomiast sklep z bielizną? trudno powiedzieć - poszukaj takich informacji na portalach marketingowych, lub podpatrz w jakiejś dobrej sieciówce jak to jest zrobione - ale weź pod uwagę sposób prezentacji swoich towarów i tych które będziesz podpatrywał.
Prezentacja towaru i właściwe oświetlenie ma kluczowe znaczenie dla sprzedaży - modyfikując, warto wziąć to pod uwagę, również różne barwy światła w częściach pomieszczenie o innym przeznaczeniu.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 mar 2015, 16:59 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ