Modernizacja oświetlenia akwarium 240l

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
marcinb098

Modernizacja oświetlenia akwarium 240l

Post autor: marcinb098 »

Witam, jestem tu nowy i nie wiem czy w dobrym dziale piszę tak więc proszę o wyrozumiałość.
Trafiłem na swiatelka.pl bo szukam informacji o LED-ach a dokładniej mam akwarium 240litrów i do niego jest pokrywa którą już dwa lata temu zmodernizowałem zamiast świetlówek jest 14szt. żarówek LED 7szt. białe zimne i 7szt. ciepłe. Od jakiegoś czasu widzę że te żarówki straciły na swojej mocy świecą dużo słabiej jak na początku i rośliny zamiast rosnąć to wegetują a niektóre podgniwają. Ale mniejsza o szczegóły dołożyłem 5m taśmy LED 3528 białej zimnej jest już lepiej ale to nadal za mało, mam jeszcze jedną taką rolkę ale nie wiem czy jest sens ją montować czy lepiej dać np. LED 5050 czy zupełnie coś innego. Proszę o jakieś podpowiedzi.
michal1

Post autor: michal1 »

Ledy muszą mieć zapewnione dobre chłodzenie do długiej i bezawaryjnej pracy. Te ledy pewnie mają słabe odwzorowanie barw.
A dlaczego wyrzuciłeś stare świetlówki?
marcinb098

Świetlówki wyrzuciłem bo już były wypalone świeciły ze 2 może 3 lata a ponoć powinno się wymieniać w akwariach co roku i dlatego zamiast kupować nowych dwóch bo na dwie miałem miejsce w pokrywie i jeszcze raczej musiał bym domontować 3 świetlówkę to postanowiłem zmienić na LED-y a konkretnie na 14szt GU10 80 LED SMD 3528 czyli miałem ledów 1120. Więcej światła dawały a pobór taki sam był czyli około 60W. Na różnych forach akwarystycznych piszą że do roślin najlepiej jak jest około 0,5W na litr wody czyli w moim przypadku było by 120W.
A tak LED-y dawały radę przy poborze energii 60W. Dawały bo się wypaliły i był w akwarium półmrok bo dołożyłem jak już pisałem 5m taśmy led 3528 ale jeszcze za słabo i szukam jakiegoś innego fajnego rozwiązania w tej sprawie.
michal1

Tanie ledy mają niestety słabe odwzorowanie światła, są też takie co mają lepsze ale są droższe i mocniejsze. Na te ledy przydałby się jakiś porządny radiator.
Na różnych forach akwarystycznych piszą że do roślin najlepiej jak jest około 0,5W na litr wody czyli w moim przypadku było by 120W.
Niestety w ten sposób dalej nie wiem ile światła potrzebujesz, ponieważ 100w w żarówce to nie to samo co 100w w świetlówce, pomijając kwestię wydajności poszczególnych ledów. :)
Niestety słabo się znam na akwarystyce. :(
marcinb098

I tu właśnie jest problem około 60W oświetlenia LED wydaje mi się że wystarczy piszę że wydaje bo tyle te żarówki mają i na początku świeciły super i rośliny mi rosły, mam je nadal, 14szt żarówek led które kosztowały 14zł za sztukę na allegro. Choć w akwarystyce im więcej światła tym lepiej nawet niektórzy piszą że przy moim akwarium można dać 240W świetlówki czyli może ze 100W LED. Wiem że piszę nie jasno ale po to tu jestem żeby mi ktoś mądrzejszy podpowiedział co można zrobić w tej kwestii.
Kielek

Post autor: Kielek »

To może najpierw na jakimś forum akwarystycznym dowiedz się co potrzebujesz osiągnąć, a potem tu wróć, żeby się dowiedzieć jak?
michal1

Między ledami i świetlówkami nie ma takiej różnicy w wydajności. A poza tym żeby odprowadzić ciepła ze 100w to przydałby się porządny radiator/
marcinb098

Fajnie by było stworzyć coś takiego jak tu na allegroLampa LED na diodach Power LED oglądałem filmik na youtube co potrafią takie panele. 80W wystarczy LED-ów. Mógłbym się z nim dogadać i by mi zrobił taki panel ale pisałem no i by kosztował około 1200-1600zł to na pewno taniej było by samemu zrobić coś podobnego.
michal1

Na forum gdzieś była o specjalnych ledach co by roślinki lepiej rosły. Przy ledach najważniejszy byłby radiator.
Ilość światła mierzymy w lumenach!
Pozdrawiam
marcinb098

Już sobie tak myślę albo bez przeróbek wymienić tylko kilka żarówek na coś takiego żarówka LED HPS GROW 6W GU10 wzrost roślin PAR
Może to będzie najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Było na forum kilka projektów oświetlenia dla akwariów;
Oświetlenie akwarium DIY,
Oświetlenie Akwarium, LED Sun System-oświetlenie akwarium na CXA 2011, Jak uzyskać jak najbardziej naturalne warunki świetlne?, Oświetlenie akwarium na cxa2011.

Jak widzisz trochę tych tematów u nas jest, a teraz do lektury ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Przemek

Post autor: Przemek »

na początku jako nowy serdecznie witam szanowne grono forumowiczów,
jako że także poszukuję odpowiedź w sprawie oświetlenia akwarium i po przejrzeniu podlinkowanych dyskusji uznałem że najlepiej jeśli w tym temacie zaczerpnę porady,
a więc, moje akwarium ma już 10 lat baniaczek ten ma pojemność 800l a jego wymiary to 200 x 40 x 80cm składałem je wiele lat temu o diodach słychać było niewiele a moim wrogiem w oświetleniu dna była wysokość słupa wody 80cm no powiedzmy netto 65-70cm dlatego budowanie oświetlenia w oparciu o popularne wtedy świetlówki mijało się z celem więc byłem zmuszony zastosować 2x 250W w sodowych wysokoprężnych i 2 x 150w w metalohalogenach
w szczycie jego świetlistości było piękne i bujne z różnokolorowymi roślinami jak to w akwarium holenderskim przystaje, lecz przez te lata o ile wymieniałem metalohalogeny to nie wymieniałem sodowych i teraz moje pytanie czy możecie doradzić mi jakie są nowości w rynku "sody" pytam bo trochę wypadłem z obiegu a że mamy długie zimowe wieczory to postanowiłem podłubać trochę w akwa co by odświeżyć je jak i pobawić się znów w holenderskiego ogrodnika, trochę rozkopałem temat sodów i widzę że pojawiły się uprawowe z uzupełnionym spektrum niebieskim ale może macie coś do podsunięcia godnego uwagi, dzięki
Ostatnio zmieniony środa 17 sty 2018, 19:21 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek

Post autor: Przemek »

Witam, miałem nadzieję ze pomożecie z wyborem nowych sodów, ale coś widzę że cisza, nikt nic nie słyszał nie czytał ??
help :|
Ostatnio zmieniony poniedziałek 22 sty 2018, 21:09 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ