Zakupy w USA - jak ugryźć ebay i wysyłkę do PL ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Zakupy w USA - jak ugryźć ebay i wysyłkę do PL ?

Post autor: skaktus »

Witka.

Szukam od pewnego czasu projektora i znalazłem ofertę która mnie zaciekawiła - projektor za 35 dolarów, ALE w USA i od prywatnej osoby.

Czy ktoś z was, realizował już takie zamówienia ? Szukałem info o kosztach wysyłki, znalazłem "pocztę" amerykańską, ale za wysyłkę chcą średnio 80 - 150 dolarów...

Wiecie może jak to ugryźć, aby nie płacić krocie za wysyłkę, jak gadać z "chamerykańcem" itd ?
ILPT
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Poczta wcale nie musi być opcją najtańszą. Jeśli chodzi o stany to zawsze wybieram kuriera bo wychodzi najlepiej. Nie ważne czy ściągam kubek, czy paletę 300kg. Jeśli chodzi o naprawdę duże paczki to najtaniej wychodzi DHL (drogą morską), jeśli coś mniejszego to dzwoń też do FedExu i UPSa. Nie korzystaj z kalkulatorów na ich stronach bo wychodzą jakieś kosmiczne bzdury, tylko dzwoń i pytaj. Ściągając coś ze stanów musisz się liczyć z odprawą celną (nawet jeśli twoje zakupy nie podlegają ocleniu) i VATem, a firmy, które wymieniłem zrobią to za ciebie za grosze. Niestety zakup od osoby prywatnej wiąże się z tym, że danej osobie może nie chcieć się z tobą rozmawiać- smutne, ale prawdziwe. Amerykanie są leniwi i nie chce im się bawić w sprzedawanie do jakiejś tam Polski... Od razu udawaj zdecydowanego- tym go zachęcisz do rozmowy, ale stracisz na pozycji targującego się. Łatwiej kupować od firm- tam jest "klient- nasz pan". ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Założenie jest takie, że mam w USA kumpla, który może mi dany przedmiot kupić, ale nie chciałem mu zawracać 4 liter, miałem nadzieję że uda mi się ten element ominąć, ale chyba z tego nic nie widzę. Na ebay są tylko 2 aukcje i jak narazie (1 dzień) żaden z sprzedawców nie odpowiedział...
ILPT
Awatar użytkownika
piciex

Z mojego doświadczenia wygląda to tak, że jak ktoś ma odpisać to odpisze w ciągu kilkunastu godzin, jeśli nie to telefon w dłoń, Skype i dzwonię. Jeśli masz możliwość, a Ci zależy to jednak zawróć kumplowi 4 litery.
Awatar użytkownika
piciex

skaktus, i co? Udało się kupić?
Awatar użytkownika
skaktus

Żaden z sprzedawców nie odpowiedział na maila. Po czasie oferty zniknęły, dopiero 2 dni temu pojawiły się ponownie w niższej cenie, więc temat dopiero w fazie rozkwitu :)
ILPT
Awatar użytkownika
piciex

To powodzenia. ;)
ODPOWIEDZ