Custom na częsciach z DX

co i jak zrobiłem...
upek

Custom na częsciach z DX

Post autor: upek »

Witam!

Chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczów ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego forum.

Po przeczytaniu wielu tematów, wyklarowała mi sie wizja idealnego dla mnie EDC.
Chciałbym zrobic latarkę zbliżoną do Bocialarki i zmieścic sie w 150zł. Ma służyc także na rower, dlatego pożadany jest większy kąt świecenia (15-20*)

Oto moje propozycje dotyczące części:

:arrow: Dioda: Cree Q5 od rgblighting (prawdopodobnie będę musiał ją przyciąć na 16mm)

:arrow: Driver: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15880 Dobry, modowalny z niezłymi trybami.

:arrow: Aku http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19624 Chyba może być?

:arrow: Ładowarka http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.936 j.w.

:arrow: Uchwyt na rower http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18889 Czy średnica obudowy podpasuje (jakieś doświadczenia?)

:arrow: Obudowa http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15946 Wygląda całkiem solidnie i chyba wystarczająco przestronna.
Bardziej podoba mi sie z tej latarki , ale chyba przeróbka będzie trudna(driver ma 17mm i moze sie nie zmieścić)
:arrow: Soczewka? Chyba Ledil albo Rocket, najlepiej 15*

Proszę o pomoc i sugestie :smile:
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

:arrow: Obudowa. Latarka SAiK SA-8 (niedawno zakupiłem) ma całkiem niezłą obudowę, poza tym masz już diodę Q4 na pokładzie i to o całkiem ładnym kolorze, bez fioletów w odcieniu - Q5 da Ci niewiele więcej światła. W środku miejsca jest sporo, jeżeli wywalisz ten plastikowy reflektor (o ile pamiętam nie było to alu), spokojnie mieści się tam soczewka Rocket. Na średnicę idealnie. Na długość - zostaje Ci jakieś 8-10mm, nie pamiętam dokładnie. Oznacza to, że soczewka jest w głębi obudowy. Można temu zaradzić przez proste doklejenie walca z alu/miedzi o stosownej średnicy i długości między star LED-a a oryginalną aluminiową "pigułę" na diodę/driver w latarce.
:arrow: Driver 15880 montujesz bez problemu. Aku UltraFire Protected 18650 3.7V 2400mAh jest w porządku, pojemność na nawet trochę większą niż słynne 18650 od AW (posiadam oba typy).
:arrow: Uchwyt na rower polecam ten sku.15342, ma pewne mocowanie i gumki dopasowujące go do średnicy latarek. SAiK SA-8 pasuje po zdjęciu gumek.
upek

Dzięki za info.
Wezmę polecany przez ciebie uchwyt (mam nadzieję, że na wybojach nie będzie drżeć)
:arrow: W takim razie czy warto w ogóle inwestować 5,5$ w driverek?
Mierzyłeś jaki prąd podaje oryginalny i czy jest liniowy?

:arrow: Jaka soczewka Rocket będzie lepsza na rower - 13* czy 19*? (Z moich obliczeń wyszło, że przy odległości 10m od ściany przy 13* powstanie koło o śr. 260cm, a przy 19* 340cm)

ps.
Jakiej używasz ładowarki i jak sie spisuje?

pzdr
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

:arrow: Uchwyt testuję na rowerze od 2 tygodni, na razie działa poprawnie. Nic się nie obluzowuje, nie drży, a latarkę założyłem dużą, SmartFire V-65C z MC-E na pokładzie.
:arrow: Niestety, prądu oryginalnego driverka SAiK SA-8 nie mierzyłem, mogę tego dokonać w niedzielę (wcześniej nie dam rady). Jadnak nie uczekuj cudów, lepiej zainwestuj w 15880 (w KAI mają go na stanie na bieżąco).
:arrow: Z soczewkami Rocket jest drobny problem, najlepiej byłoby dać 2 sztuki (czyli 2 latarki). Owalną 3x20* i wąską 4*, przynajmniej dla moich potrzeb.
:arrow: Ładowarka... Ja używam UltraFire WF-139, miałem 2 sztuki, w tym jedna podróba. W tej chwili, jak piszą na forum DX, zmieniono jej wnętrzności i już chyba nie będzie tych starych, dobrych WF-139. Obecne przeładowują ogniwa. Raczej zostań przy Twoim wyborze, ta DSD ma dobre opinie na DX.
upek

Raczej kupię 15880, ale jesli masz czas to możesz pomierzyć. Wcześniej niż w niedzielę nie będę zamawiać.

Co do dwóch latarek, to wiem że fajnie mieć dwie wiązki światła - skupioną i rozproszona, ale nie mogę sobie pozwolic na dwie latary i aż tak często nie jeżdżę w nocy. Latarka ma służyć także jako sprzęt poza rowerem, dlatego prawdopodobnie wybiorę Rocketa 19*
DNF

Post autor: DNF »

Ja bym tam na Twoim miejscu wzial cos na P7 lub MC-E :twisted:
Pozdrawiam
DNF
upek

DNF pisze:Ja bym tam na Twoim miejscu wzial cos na P7 lub MC-E :twisted:
Pozdrawiam
DNF
Tyle że na latarke zMC-E potrzeba ~40$ a SAiK +SKU 15880 to 20$
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

upek pisze:Jaka soczewka Rocket będzie lepsza na rower - 13* czy 19*? (Z moich obliczeń wyszło, że przy odległości 10m od ściany przy 13* powstanie koło o śr. 260cm, a przy 19* 340cm)
Kąty na soczewkach są połowiczne tzn. że w 13* światło ma w sumie kąt 26* i z 10m wychodzi szerokość promienia 4,6m.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

phantom pisze:Kąty na soczewkach są połowiczne
A do tego podają tylko na ilu stopniach jasność światła spada do 50% wartości max (najczęściej występującej po środku "spota", chociaż nie zawsze bo w przypadku ROCKET-O najjaśniejsze punkty są na końcówkach prostokątnego "spota")
upek

Czyli pozostaje mi Rocket 13* lub ewentualnie Ledil kwadratowy 7*(ale to może być za mało na rower)
Piotrek K.

Jeżeli ma to być lampka na rower to moim zdaniem tylko LEDIL ROCKET-O +-3* x +-20* (czyli 6* x 40*), a jeżeli ma służyć jako latarka to raczej odradzam kolimator z powodu gorszego zasięgu niż z lustrem.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Jesli chodzi o soczewke to z mojego doswiadczenia odradzam Rocket oval zbyt duzo roproszonego swiatla ucieka na boki a i dlugosc wiazki jest zdecydowanie za mala.

Jesli ma to byc uniwersalna latarka i sluzyc na rowerze to postaw raczej na rocket medium . Ja u siebie na rowerze zastosowalem 2 lampki z soczewkami rocket ssw czyli daleko i wbrew pozorom wcale nie tak wasko a na kasku medium lub jesli chce sie wybrac do lasu po ktorym jeszcze nie jezdzilem i jest dosc kreto to wtedy oval na kask.

Ale jesli chcesz zrobic tylko jedna to albo Rocket ssw lub medium. Najlepiej zakupic 2 i samemu sprawdzic co potrzebujesz.
Ja tez mialem kiedys taki dylemat i wiekszosc ludzi pisalo ze minimum to rocket medium a mi osobiscie najlepiej sie jezdzi na rocket ssw jesli znam las po ktorym jade. Wiazka swiatla jest jak dla mnie na tyle szeroka zeby oswietlala cala sciezke a do tego swieci dosc daleko :-)

A ja zdecydowanie polecam ten uchwyt : http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8274

Spisuje sie rewelacyjnie, lekko go zmodyfikowalem bo niestety moja lampka sie nie zmiescila ale jest super, wykonany z dosc twardej gumy i nie ma mozliwosci zeby sie cokolwiek przesunelo :-)

To jest dokladnie te mocowanie co w moim projekcie lampki na kask i rower na dole :-)
Piotrek K.

bandit pisze:mi osobiscie najlepiej sie jezdzi na rocket ssw jesli znam las po ktorym jade. Wiazka swiatla jest jak dla mnie na tyle szeroka zeby oswietlala cala sciezke a do tego swieci dosc daleko
Zgadzam się. Wiązka "skuteczna" ( :wink: ) ROCKET-SS ma jakieś 12~14* i (jak na kolimator) całkiem niezły zasięg. Ale na rower i tak zdecydowanie bardziej jak dla mnie nadaje się ROCKET-O albo CRS-O + do tego coś na zasięg i jest git.
bandit pisze:odradzam Rocket oval zbyt duzo roproszonego swiatla ucieka na boki
Dla mnie to światło "uciekające" na boki poprawia komfort, bo przynajmniej widzę co się dzieje na poboczu i za ostrzejszym zakrętem, a nie tylko to co napreciw mnie.
bandit pisze:a i dlugosc wiazki jest zdecydowanie za mala.
Wystarczy zamocować światełko niżej i wtedy "długość" wiązki jest wystarczająca :wink: .
upek

Dzięki za pomoc. Już wiem, że kupię Rocket Medium i CRS-D (jest kwadratowa, ale z pomocą pilnika stanie się okrągła) i wtedy wybiorę to co mi najbardziej odpowiada.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

upek pisze:Raczej kupię 15880, ale jesli masz czas to możesz pomierzyć. Wcześniej niż w niedzielę nie będę zamawiać.
Zmierzyłem. Oryginalny driver z SAiK SA-8 ciągnie z lekko rozładowanego Li-Iona (3,7V) 0,94A. Ile idzie w diodę? Nie wiem, nie mierzyłem. Mój miernik nie ma TRUE RMS, więc pomiar nie byłby dokładny. Stawiam na sprawność max 70%, czyli poniżej 700mA w diodę.
ODPOWIEDZ