Oświetlenie w łazience, czyli 3x XM-L2

co i jak zrobiłem...
GanzConrad

Oświetlenie w łazience, czyli 3x XM-L2

Post autor: GanzConrad »

Witam,
Chciałbym przedstawić Wam moją wersję zastosowania Cree XM-L2 kupowanych przez Zbychura w tym wątku.
Konstrukcja nie jest specjalnie odkrywcza i skupia się głównie na obróbce mechanicznej, której wyjątkowo nie lubię ;-).
Składniki:
- 3 szt XM-L2 S6 7D3 2900K CRI>90 na podłożu noctigon 20mm
- zasilacz od laptopa
- Przetwornica
- inne drobiazgi
W łazience, pod sufitem mam poziome belki. Na jednej z nich zamontowałem lampę, która została "zintegrowana" z jedną z tych belek. Diody zostały przykręcone do aluminiowego płaskownika o wymiarach: 2m x 70mm x 5mm, który oprócz funkcji ozdobnej jest radiatorem (trochę przewymiarowanym). Cały płaskownik został wyszlifowany papierem wodnym 500. Chciałem za wszelką cenę zostawić maksymalną ilość i szerokość światła, więc nie stosowałem żadnych kolimatorów tylko zamaskowałem diody kwadratowymi blaszkami z mosiądzu, które również zostały potraktowane papierem 500 i całość nabrała wyglądu patyny (szczotkowania). otwory w blaszkach zostały wygięte na stożkowym młotku, aby nadać im znamiona reflektora (raczej tylko dla celów estetyczno-montażowych).
Do przetwornicy dołożyłem radiator (w/g instrukcji), potencjometr i kondensator na wejściu zasilania. Maksymalny prąd jest ustawiony na 3A, minimalny na kilkadziesiąt mA.
Maksymalny prąd jaki uzyskałem z zasilacza to 4.9A, ale zdecydowałem się obniżyć do katalogowego 3A, ponieważ ilość światła (na oko) nie przyrastała liniowo, więc uznałem, że zysk nie jest warty ryzyka wcześniejszego ubicia LEDów.
Część zasilająca została ukryta wewnątrz ściany, kable nad belką w korytku kablowym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

koszty:
LEDY : około 55-60pln
przetwornica: 40
płaskownik : 46
zasilacz: z szuflady
pasta MX-2 : 20
drobnica: około 10
roboczogodziny: kilka tyś ;-)

Jak to świeci: rewelacyjnie. Światła jest znacznie więcej niż z żarówki mlecznej 100W. Odległośc 25cm pomiędzy ledami niweluje cienie, które i tak mi nie przeszkadzają.
michal1

Post autor: michal1 »

Gratuluję fajnego projektu. :)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Podoba mi się :)
Kielek

Post autor: Kielek »

Mi też sie podoba. Jestem akurat w środku remontu łazienki, potrzebuję oświetlenia głównego oraz dodatkowego na umywalką (dokładniej na szafkę z lustrem, która będzie wisiała nad umywalką).

Podpowiecie coś ciekawego i prostego do złożenia na diodach? Bo mnie żona goni do zwykłego sklepu po jakieś gotowce z gniazdem E27...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kiełek pisze:...potrzebuję oświetlenia głównego oraz dodatkowego na umywalką (dokładniej na szafkę z lustrem, która będzie wisiała nad umywalką).

Podpowiecie coś ciekawego i prostego do złożenia na diodach?
Widziałem ostatnio fajny "bajer". Lustro składało się z dwóch warstw oddzielonych około 2 cm. Zewnętrzna warstwa była półprzepuszczalna, a tylna, normalna. Pomiędzy nimi wokół krawędzi były paski LEDowe, a raczej rząd 5mm diodek o dość podłej barwie.
Podczas patrzenia w lustro, wyglądało to jak oświetlony tunel.
Gdyby jednak dać lepsze diody... :roll:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ProLight

Post autor: ProLight »

Piękny projekt!

Przyjacielu wielka prośba :D
Ten driver jest zasilany jakim napięciem?
Dasz radę sprawdzić czy pójdą te ledy w szeregu a zasilacz 12V?
Główny spammer tego Forum ;)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Dzięki za miłe słowa. Razem z testami to jest 2 wersja, więc było dość sporo roboty jak na taki prosty projekcik.
ProLight, zasilacz od laptopa daje dokładnie 19.5V.
3 szt XM-L2 w szeregu, teoretycznie nie powinny przekroczyć 9V.
Napięcie wyjściowe z przetwornicy (pdf):
Napięcie wyjściowe - 0V do (Uwe x 0,85 - Iwy x 0,1 dla napięcia wejściowego powyżej 10V).
W zaokrągleniu powinno mieć ok 10V, więc jest szansa, że to zadziała.
Kiełek, do takich rzeczy to nic innego nie przychodzi do głowy niż pasek ledowy . Poszukaj sztywne paski na aluminiowym podłożu z diodami 5630, 5730, 7020, 8520 będzie więcej światła, ale jak kupisz najtańszą chińszczyznę to światło ciepłe będzie zimnawe z zieloną poświatą ;-)
ProLight

Post autor: ProLight »

Właśnie wiem że teoretycznie powinno zaświecić, ale wiadomo że w praktyce może być różnie.

Będę musiał zaryzykować ;)
Główny spammer tego Forum ;)
WorldExplorers

Post autor: WorldExplorers »

Pyra, nie znam się na "infinity mirror", ale czy przy mocniejszych ledach nie straci to swoich właściwości? Jeśli nie, to aż boję się tej głębi, którą mogło by wam się udać osiągnąć
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Bardzo dobry projekt. Mam kilkanaście zasilaczy od laptopów i jeden już wiem do czego wykorzystam :D.
ODPOWIEDZ