Azon 2000 - help
Azon 2000 - help
Dostałem Azona 2000 w stanie jak na fotach, ogółem odlutował się kawałek (odpowiadający za włączanie? tak mi się wydaje). Diody były sprawne. Przy okazji chciałbym podmienić zasilanie na 3x18650
Jest ktoś tutaj w stanie ogarnąć tą krwawą masakrę?
Edit Pyra: Usunąłem załącznik, proszę umieszczać fotografie przez odpowiednią funkcję forum.
Jest ktoś tutaj w stanie ogarnąć tą krwawą masakrę?
Edit Pyra: Usunąłem załącznik, proszę umieszczać fotografie przez odpowiednią funkcję forum.
- Załączniki
-
- trup2
- unnamed.jpg (53.56 KiB) Przejrzano 26555 razy
Ostatnio zmieniony środa 11 mar 2015, 20:31 przez Thoms, łącznie zmieniany 1 raz.
hallotron - pewnie steruje p-channel mosfetem lub gdzies odwróconym sygnalem załącza inny scalak.Thoms pisze:Ten element siedział w tylnej klapie pod magnesem z włącznika
Jezeli jest zepsuty to możesz śmiało zastąpić go takim
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... or-10-pack (szeroki zakres zasilania ma)
Sprawdź gdzie biegła prawa nóżka tego odlutowanego elementu... (patrząc od strony napisów)
Hallotron służy tylko i wyłącznie do sterowania - nie przenosi żadnych większych prądów
Te akutat w obecności pola magnetycznego podają 0, a w przypadku jego braku podają Vcc.
Obciążalność wyjścia takiego hallotrona to prądy rzędu 10-20mA.
Aby wykorzystać go do sterowania włącz-wyłącz należy użyć tranzystora pnp lub p-channel mosfeta.
Te akutat w obecności pola magnetycznego podają 0, a w przypadku jego braku podają Vcc.
Obciążalność wyjścia takiego hallotrona to prądy rzędu 10-20mA.
Aby wykorzystać go do sterowania włącz-wyłącz należy użyć tranzystora pnp lub p-channel mosfeta.
No to nie do końca wcześniej dobrze odpowiedziałem...ptja pisze:Mieciu, nie o to pytałem. Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).
Hallotron w stanie spoczynku pobiera taki prąd jaki sobie ustalisz odpowiednim rezystorem.
W moich próbach 1mA wystarczyło choć i tak pewnie było sporo za dużo.
Nie wgłębiałem się za mocno jeszcze w ten temat, ale pewnie jakies 100µA też pewnie w zupełności wystarczy do sterowania małym p-mosfetem.
Witam
Chodziło mi w tym znaczeniu:Mieciu pisze:no rurka szklana jest z kontaktronem (widać na zdjęciu) ale kolega pytał się o odlutowany element który podobno pod magnesem siedział...
Pozdrawiamptja pisze:Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ptja pisze:Włączaniem steruje kontaktron.
no raczej...Pyra pisze:Panowie, a czy zauważyliście kontaktron, który najprawdopodobniej służy do załączania zasilania na układy sterujące...
Ja pytałem o te hallotrony z FT, które polecił Mieciu (sądząc, jak się okazało słusznie, że je przebadał).
BTW: jest takie coś: SM353LT - mniej niż pół mikroampera potrzebuje. Nawet mam, ale jeszcze nie sprawdziłem.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski