Przed chwilą ładowarka NC-1000 zakończyła rozładowanie-ładowanie 250/500mA dla czterech Fujitsu HR-3UTA biało-złote będzie to ich siódmy cykl i wyniki są następujące 1891 1825 1852 1823. Mierzyłem temperaturę ogniw miernikiem z sonda pod koniec ładowania wynosiła 28 stopni C. Zrobię jeszcze próbę dla 700mA.
Ostatnio zmieniony niedziela 15 mar 2015, 13:13 przez NEU, łącznie zmieniany 3 razy.
Czyli 350mA rozładowanie? Zrób, zrób, bo sam jestem ciekaw jaka będzie różnica. Zgodnie z normą powinno się mierzyć prądem 0,2C, więc prąd rozładowania 350mA pokaże wynik znacznie bliższy unormowanej pojemności.
O.K włączyłem ładowarkę i nastawiam budzik żeby zdążyć zmierzyć temp. bo to mnie najbardziej interesuje ,podana temp.28 stopni była zmierzona pomiędży akumulatorami 2 i 3 bo tam była najwyższa na zewnętrznych ogniwach była o 2-3 stopnie niższa a temp. otoczenia jest 19 stopni C. Nie wiem czy nie będę musiał powtórzyć testu bo wyciągłem ogniwa i nie włożyłem ich na poprzednie miejsca żeby wyeliminować ewentualne różnice w poszczególnych bankach ładowarki ale zobaczymy jak wyjdzie
Ostatnio zmieniony niedziela 15 mar 2015, 12:56 przez NEU, łącznie zmieniany 2 razy.
28 stopni C to bardzo mało jak na koniec ładowania, rekord światowy . Każda ładowarka jaką znam nagrzewa ogniwa do ponad 40 stopni czyli trochę ponad temperaturę ciała, po chwyceniu akumulatora w dłoń czuć że jest cieplejszy od niej samej.
Są też takie ładowarki które potrafią rozgrzać akumulatory do ponad 60 stopni , aż czasem izolacja się na nich deformuje.
Witam ponownie.
Test białych Fujitsu się nie udał w nocy musiała nastąpić przerwa w dostawie prądu co spowodowało przełączenie się ładowarki na fabryczne ustawieni i ładowanie prądem 200mA, Powtórzę go a wyniki podam we wtorek ,a dziś podam wyniki testu dla czterech panasonic eneloop AA BK-3MCCE który zrobiłem 2 tygodni temu. Ładowarka NC-1000 temp. otoczenia 19 stopni ,ładowanie prądem 700mA od 0,9V aż po automatyczne wyłączenie ogniwa były oznaczone i zawsze w tych samych gniazdach 1855 1878 1892 1868 , naładowane do pełna przełączyłem na tryb testu który ponownie rozładował prądem 350mA ogniwa do 0,9V i zmierzył pojemność które są zaokrąglone przy ostatnim zerze 2030 2050 2060 2050 był to ich 10 cykl a pierwsze trzy były po refreszu. Ogniwa maja pod napisem Made in Japan wypalone drobne 14-03YF co może być data prod.
Wiem już że temp. ogniw mierzona między gniazdem 2 i 3 dla prądu ładowania 500mA wynosi 28 stopni a dla 700 to 33stopni ,można to tłumaczyć dobrą ładowarka lub niską temp. otoczenia 19 stopni ,pomiar wykonany uni-t ut33c który był wcześniej sprawdzany z dwoma innymi termometrami. Z tego co piszecie są to temp. w porządku. Zastanawia mnie jaki ma wpływ na żywotność wysoki prąd rozładowania i temp. w mojej TN4A gdzie cztery eneloopy opróżnia w 35minut (oczywiście w terenie przy niskich temp. gdzie nie ingeruje wewnętrzny termometr).Pozdrawiam
Witam i zgodnie z obietnicą podaje wyniki dla testu pojemności dla biało-złotych Fujitsu. Ładowane prądem 700mA od 0,9V do automatycznego wykrycia wyłączenia dla czterech AA 1815 1835 1831 1825 ,po pełnym naładowaniu przełączone w tryb TEST i ponownie rozładowane 1981 2000 2000 2010. pojemności są troszkę mniejsze niż w panasonikach eneloop.
... i tak w tych testach istotne jest to, ile akumulatorki oddały (przy prądzie najlepiej 0,2C by było miarodajnie), a nie ile zostało w nie wciśnięte.
ElSor pisze:PawelG., tylko, że do ogniw Ni-xx trzeba władować dużo ponad 100%, żeby wyciągnąć owe 100%.
... a są jakieś ogniwa, gdzie przy ładowaniu nie występują straty energii?