Miller ML-102 - nowe wersje 7.1 mogą przeładowywać ogniwa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

V7 jest poprawioną wersją w stosunku do wcześniejszych.
Kolejne wersje mogą być " poprawiane" w tym samym kierunku.
Awatar użytkownika
Camis
Kontakt:

Post autor: Camis »

Witam wszystkich użytkowników ! :)

Czy coś wiadomo na temat wyjścia poprawionej wersji ?. Chciałem zakupić tą ładowarkę/powerbank, i nie wiem teraz co robić.

Potrzebna mi w pierwszej kolejności jako powerbank do smartfona.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Camis, Miller ma ponoć słabą sprawność. Chyba lepiej zakupić to:
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... -emergency
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

Przede wszystkim nie powinno się zostawiać żadnych ogniw li-ion w żadnej ładowarce bez nadzoru.
wolfram

Post autor: wolfram »

Jeszcze przed chińskim nowym rokiem zamówiłem parę drobiazgów z Fasttech, a wśród nich Millera 102 V7. Przesyłka została przez chińczyków podzielona na dwie: , 1) Miller 2) pozostałe produkty.
Kilka dni temu otrzymałem przesyłkę nr2, natomiast Przesyłka z Millerem ma cały czas status :processing. Napisałem do fastecha zapytanie kiedy wyślą mi ładowarkę.
Odpisali że w czasie kiedy robiłem zamówienie to w systemie niby było "in stock" ale fizycznie zostały wyprzedane,w zwiazku z powyższym proponują zwrot w postaci "gift certyficate"
Myślę że to jakaś ściema i w czymś innym jest problem, bo na stronie Fasttech widnieją te ładowarki jako dostępne.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Mi też nie wysłali tych ładowarek. Też zamawiałem przed ich świętami... dość długo się prosiłem o anulowanie i później o gift certyficate. Być może czekają na nową dostawę? W sumie to się cieszę że oddali "gift", nie chcę tych niebezpiecznych ładowarek. Może zapytaj kiedy będą je mieli na stanie.
mauzer pisze:Przede wszystkim nie powinno się zostawiać żadnych ogniw li-ion w żadnej ładowarce bez nadzoru.

Ja bym tutaj nie przesadzał, nie raz zostawiałem telefon podłączony do ładowarki bez nadzoru, ogniwa często ładuje w nocy. Ładowarka sama powinna zadbać o odcięcie napięcia. Wiele osób nie jest świadomych "możlliwości li-ion"... A co będzie w przypadku kiedy ktoś nieświadomy włoży ogniwo do ładowarki i w przypływie różnych spraw o niej zapomni?

Przed świątecznym wyjazdem, siostrzeniec zostawił tani chiński PB podłączony do ładowarki. Kazałem wracać 70 km do domu... i w sumie dobrze zrobiłem, PB dość mocno się rozgrzewa i jest spisany na straty. Co innego gdyby to był Xiaomi lub inny dobry jakościowo sprzęt.
Ostatnio zmieniony piątek 13 mar 2015, 14:11 przez Jacek318, łącznie zmieniany 3 razy.
michal1

Post autor: michal1 »

Ja też li-ion zostawiam na noc. Myślę że trzeba uważać ale nie można popadać w panikę. Trzeba zachować zdrowy rozsądek i z ogniwami obchodzić się ostrożnie. Należy sprawdzić do jakiego napięcia ładuje ładowarka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

Mój V7 sprzed może nawet roku po odcięciu przy 4,14 daje ok. 1uA /edit: dopiero zauważyłem, że mowa o 7.1
szumas

Post autor: szumas »

Witam

Czy w wersji v7.0 przestaje ładować gdy zaświeci zielona dioda. Ten problem dotyczy tylko v7.1?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Z tego co zauważyłem, różnica między 7.0 a 7.1 to tylko lepszy kontakt z minusem ogniwa. Elektronika chyba jest taka sama.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Jeśli ktoś, tak jak ja jest wyczulony na kontrolę ładowarki, a konkretnie czasu jej ładowania( zawsze musiałem pilnować mojej ładowarki na AA firmy Hama, bo ładowała akumulatorki aż do zwycięstwa i po dwóch cyklach, niektóre były do wyrzucenia), to mimo wszystko miller nie jest złym wyborem. Zwłaszcza że funkcja powerbanku działa świetnie i sprawność jest na przyzwoitym poziomie. Ja jednak ostatnimi czasy przerzuciłem się na powerbanki z banggood. Już trzecia seria trafiła do mnie dzisiaj i 4 sztuki w ramach testu ładują ogniwa. 2 sztuki po testach, naładowały ogniwa do 4,16 i 4,17V, podobnie jak 18 szt z poprzednich dostaw. Także tolerancja pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami w prądzie ładowania waha się pomiędzy 0,6-0,7A, więc powtarzalność bardzo dobra moim zdaniem jak za tą cenę. Niezanam się na układach ale pracują na 134N6P i widać to im służy bo, jak osiągną swoje 4,17 przestają ładować i nawet po 2 dniach jest 4,16-4,17V. Moduł w środku wygląda tak
Obrazek

jest mały zgrabny i robi swoje. Jeden już mam w planach wpakować do koszyka 2x18650 w czołówce. Sporą zaletą jest możliwość zamknięcia ogniwa, choć doładowania zostawiam zdjętą obudowę bo układ dość mocno się grzeje.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Da się jednocześnie ładować i używać wyjścia USB? Jaki max prąd na wyjściu? Od razu podziel się linkiem.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

rafalzaq pisze:Da się jednocześnie ładować i używać wyjścia USB?
Sprawdzę.

http://www.banggood.com/Mobile-Portable ... 10650.html

ale szybciej będzie u Maćka :) , bo ostatnia przesyłka szła prawie miesiąc.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

rafalzaq pisze:Da się jednocześnie ładować i używać wyjścia USB? Jaki max prąd na wyjściu? Od razu podziel się linkiem.
Nie. Poza tym jest bardzo ciasno na 2 wtyczki.

A realnie potrafić do 900mA, mój telefon ładuje się prądem 800mA, podobnie jak z oryginalnego zasilacza.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
rafalzaq

A to ten. Już się tu przewijał na forum. Płytka wygląda podobne jak w tym powerbanku za dolara. Tylko tu obudowa wygląda trochę lepiej.
ODPOWIEDZ