Lokalizator GPS?
BTW różnych usług, gdzie podaje się numer telefonu lub łączy z telefonu: http://niebezpiecznik.pl/post/korzystas ... -rachunek/
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Ok
Lekko zmodowany telefon samsung Y ze zbitą szybką
Wyrzucona wibracja
Wyrzucone głośniczki
Przylutowana bateria 4000mAh na stałe do płyty głównej
Przylutowane kabelki do zasilania z ładowarki
Dodatkowa Antenka / Kabelek do GPSa
Ok teraz myślę jaką ładowarkę dać do tego telefoniku?
7805? LM317?
Tak żeby nie siało na CB i na wzmacniacze audio.
Tak żeby działało sobie dłuższy czas bez konieczności ciągłego zaglądania.
Ogarnąłem namierzanie googla
Jest dla mnie wystarczające.
Lekko zmodowany telefon samsung Y ze zbitą szybką
Wyrzucona wibracja
Wyrzucone głośniczki
Przylutowana bateria 4000mAh na stałe do płyty głównej
Przylutowane kabelki do zasilania z ładowarki
Dodatkowa Antenka / Kabelek do GPSa
Ok teraz myślę jaką ładowarkę dać do tego telefoniku?
7805? LM317?
Tak żeby nie siało na CB i na wzmacniacze audio.
Tak żeby działało sobie dłuższy czas bez konieczności ciągłego zaglądania.
Ogarnąłem namierzanie googla
Jest dla mnie wystarczające.
Główny spammer tego Forum
Ja testuje www.locof.com
Do swoich zabaw lokalizacyjnych używam sprzętu po (badziewnym) geo2.pl. W środku jest gps i gsm w postaci modułu telit (ww.telit.com).
geo2 w pewnym okresie miało tragiczną jakość, cenę podnieśli w kosmos więc trzeba było się uniezależnić ;-)
telit programuje się w pythonie, dobrać do oryginalnego programu udało się bez większego problemu.
Napisałem własną aplikację serwerową działającej w protokole używanym przez geo2.
Do tego aplikacja webowa z użyciem openlayers.org. Internet zapewnia orange i karta z 1GB netu na allegro, którą można przedłużać co rok wysyłając smsa (bez potrzeby dopłacania gotówki).
Używam już któryś rok tego początkowego 1GB bo transferu komunikacja niewiele zajmuje.
Obecnie koszt używania to 0PLN/rok.
Urządzenie ma wbudowaną baterię, watchdoga (gdyby coś się powiesiło), akcelerometr, wejścia dodatkowe by coś podpiąć, można nim sterować przez sms jak i zlecać komendy za pośrednictwem serwera. Zapisuje dane z btsów (ale nie znalazłem fajnej, publicznie dostępnej, bazy danych pozwalającej mapować id btsów z lokalizacją na mapię).
Wysyła pozycję, prędkość co kilka sekund w trakcie ruchu. Można oglądać na mapce "real-time" (chyba, że nie ma zasięgu GSM... wtedy dane dotrą dopiero po powrocie zasięgu).
http://readme.maven.pl/2012/08/15/geo2-pl/
Urządzeń mam kilka więc jest czym się bawić. Czasami można kupić na allegro albo olx.
Sprzęt, co prawda, swoje lata ma, w tym czasie wyszły dużo nowsze moduły telit o większych możliwościach, wydajności itp. Fajnie by było znaleźć tanie "chińskie" urządzenie z telitem, które mogło by zastąpić te moje stare.
geo2 w pewnym okresie miało tragiczną jakość, cenę podnieśli w kosmos więc trzeba było się uniezależnić ;-)
telit programuje się w pythonie, dobrać do oryginalnego programu udało się bez większego problemu.
Napisałem własną aplikację serwerową działającej w protokole używanym przez geo2.
Do tego aplikacja webowa z użyciem openlayers.org. Internet zapewnia orange i karta z 1GB netu na allegro, którą można przedłużać co rok wysyłając smsa (bez potrzeby dopłacania gotówki).
Używam już któryś rok tego początkowego 1GB bo transferu komunikacja niewiele zajmuje.
Obecnie koszt używania to 0PLN/rok.
Urządzenie ma wbudowaną baterię, watchdoga (gdyby coś się powiesiło), akcelerometr, wejścia dodatkowe by coś podpiąć, można nim sterować przez sms jak i zlecać komendy za pośrednictwem serwera. Zapisuje dane z btsów (ale nie znalazłem fajnej, publicznie dostępnej, bazy danych pozwalającej mapować id btsów z lokalizacją na mapię).
Wysyła pozycję, prędkość co kilka sekund w trakcie ruchu. Można oglądać na mapce "real-time" (chyba, że nie ma zasięgu GSM... wtedy dane dotrą dopiero po powrocie zasięgu).
http://readme.maven.pl/2012/08/15/geo2-pl/
Urządzeń mam kilka więc jest czym się bawić. Czasami można kupić na allegro albo olx.
Sprzęt, co prawda, swoje lata ma, w tym czasie wyszły dużo nowsze moduły telit o większych możliwościach, wydajności itp. Fajnie by było znaleźć tanie "chińskie" urządzenie z telitem, które mogło by zastąpić te moje stare.
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... m-1-e-0113
tą, którą wtedy kupiłem co rok smsem mogę na kolejny rok przedłużyć, transfer się przenosi. Pewnie nadal jest tak samo.
tą, którą wtedy kupiłem co rok smsem mogę na kolejny rok przedłużyć, transfer się przenosi. Pewnie nadal jest tak samo.