Lokalizator GPS?

....nie pasujące gdzie indziej...
ProLight

Lokalizator GPS?

Post autor: ProLight »

Witam,

Szukam informacji na temat lokalizatora GPS, chce go wykorzystać do lokalizowania pojazdu, do zadań prywatnych, poprostu chce wiedzieć gdzie jest mój samochód, niestety przedarcie się przez setki reklam i ofert na googlach graniczy z cudem, dlatego chciałem zapytać Kolegów może coś wiedzą w tym temacie?

Zwykłe lokalizowanie pojazdu bez żadnych bajerów, możliwie tanio, może być z zasilania pojazdu, nie musi być super małe.

Zastanawiałem się nad zwykłym telefonem z androidem + usługa googla do lokalizowania telefonu? Przejdzie takie coś?

Mam np. Samsunga mini ze zbitą szybką, GPS ma Internet ma

Będę wdzieczny za Sugestie i pomoc
Pozdrawiam
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Kolega korzysta z usługi "gdzie jest dziecko" w orange. Smarfton z GPS-em, wykupiona ważność konta na cały rok za 6zł (rocznie), do tego 6zł miesięcznie za 30 punktów lokalizacji. Na telefonie zainstalowany rejestrator trasy. Kierowca, którego już zwolnił, kręcił wałki i robił lewe kursy, więc postanowił sprawdzać , gdzie nowy szofer jeździ.
ProLight

Dzięki ! Dobra opcja muszę poczytać co i jak.

A co znaczy że zainstalowany rejestrator trasy?

Zapisywanie w pamięci telefonu, "śladów" trasy jaką jeździ kierowca?
I później to sczytuje np. na komputerze po przez podłączenie karty pamięci z telefonu do komputera?

Mnie interesuje raczej tylko to co jest teraz, historia gdzie jeździ pojazd itd nie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

ProLight pisze:A co znaczy że zainstalowany rejestrator trasy?

Zapisywanie w pamięci telefonu, "śladów" trasy jaką jeździ kierowca?
Dokładnie.

Sama lokalizacja jest banalna. W swoim smartfonie ma aplikację z mapami i dokładnie jest w stanie okreslić gdzie znajduje się jego samochód.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Cerberus - na androida, służy do lokalizacji i blokowania zgubionych lub ukradzionych komórek. Jednorazowo konto na 3 urządzenia to jakieś 24 PLN. Dobre to, że można wysłać żądanie lokalizacji za pomocą SMS'a nie tylko przez sieć. I jak zmyślnie umieścisz to cyknie fotkę, nagra filmik lub podsłucha co się dzieje w samochodzie.
ptja

Post autor: ptja »

A nie ma darmowych aplikacji wysyłających pozycję co jakiś czas np. mailem? Na Windows Mobile kiedyś "popełniłem" coś takiego dla firmy taksówkowej i nie był to jakiś "rocket science"...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ProLight

A na jakiej zasadzie działają te smsy?
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

ProLight zobacz sobie na jakimś aliexpres albo dx urządzenie TK102B , mam w aucie i jestem zadowolony , kilku moich znajomych też sobie chwali. Do tego mam kartę z playa + ustawienie taryfy gdzie po jednym doładowaniu masz rok ważności konta. Możesz go używać na dwa sposoby dzwoniąc pod jego numer zostajesz rozłączony i dostajesz smsa zwrotnego z lokalizacją i linkiem do google maps. Drugi tryb to tryb nasłuchowy gdy zadzwonisz będziesz słyszał co się dzieje przy urządzeniu ponieważ ma wbudowany mikrofon . Są jeszcze dodatkowe funkcje jak sms gdy przekroczona prędkość , gdy lokalizator wyjdzie poza określone pole itp .Aha i definiujesz na początku administratora i nikt inny kto zadzwoni na ten numer nie dostanie żadnych informacji smsem. Jak na swoją cenę ok 24$ jest fajne. W zestawie dostajesz baterie od jakiejś nokii i ładowarkę samochodową .

Pozdrawiam
sebeq
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Długo już to użytkujesz ?
Można zdefiniować 2 numery na które będą zwracane współrzędne ?
Masz na stałe wpięte do instalacji ?
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Hej , rok czasu mam już zamontowane w aucie , zamontowałem na "stałe" ale zostawiłem możliwość zabrania urządzenia ze sobą . Trzeba dobrze umocować żeby nie było wibracji,ja wkleiłem wtyk od ładowarki na hot glue bo potrafił się wypiąć , szczerze to nie wiem czy można dodać dwa numery należało by poszukać instrukcji eng , bo na necie krążą wersje PL ale mocno obcięte. Trzeba doświadczalnie dobrać miejsce montażu by nie zakłócało radia samochodowego. A i zapomniałem że w każdej chwili możesz wysyłając komendę zmienić tryb działania urządzenia , jest też miejsce na kartę micro sd dla zapisywania śladu.

pozdrawiam sebeq
ProLight

Sebeq fajna sprawa, ciekawi mnie czy nie ma już gotowych aplikacji na androida żeby zrobić z telefonem tak samo, 24$ to nie dużo ale jak się ma kilka zbędnych telefonów to można by wykorzystać.
studzin

Post autor: studzin »

Android ma coś takiego domyślnie. Nazywa się to "Menadżer urządzeń Android". Wystarczy się zalogować na konto gmail na telefonie, odpalić wszystkie funkcje lokalizacyjne (wystarczy w sumie raz włączyć google maps) i potem zalogować się na to samo konto gmailowe na pc, lub ściągnąć dedykowaną aplikację na inny telefon.
ProLight

No i właśnie o to mi chodziło :) a jakąś apke do automatycznego odbierania ustawionego nr tel? Mam jedynie opcje auto odbioru jak jest zestaw słuchawkowy.
studzin

Post autor: studzin »

Nic poza Automateit nie przychodzi mi do głowy (nie mam pewności, czy ma taką opcję)
https://play.google.com/store/apps/deta ... ainPackage
ProLight

Program ciężki do skonfigurowania :|
ODPOWIEDZ