Wybór diody PowerLED do oświetlenia stanowiska

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
quake1

Wybór diody PowerLED do oświetlenia stanowiska

Post autor: quake1 »

Witam,
Planuje zrobienie lampy oświetlającej tokarkę. Wszystko mam już obmyślone tylko nie mogę zdecydować się na diodę. Planuje 5x 5W diodę. Mam zamiar zasilić je prądem 1-1,2A max przez przetwornicę z regulacją prądu. Mam kilka wątpliwości odnośnie diody z fasttech i prosiłbym o pomoc w wyborze oraz o wyjaśnienie nieścisłości w opisie. Interesuje mnie barwa neutralna. Mam na oku taką diodę:
1.Napisane jest że ma 3W ale max. prąd to 1,5A więc wychodzi mi że ma 5W. Błąd w opisie?, czy to w ogóle dobra dioda? Na stronie producenta w specyfikacji wszystkie xp-g mają 1,5A
https://www.fasttech.com/products/1609/ ... ed-emitter
Z xpg2 wszystkie barwy mają powyżej 5k więc odpadają. Czy w ogóle seria xp-g będzie dobra czy może coś innego? Cenowo raczej coś w okolicy 2$.
A taka dioda była by dobra?
https://www.fasttech.com/products/1609/ ... ed-emitter
Prosiłbym o jakieś sugestie
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Obie będą dobre, XT-E ma wyższe napięcie przewodzenia, trochę bardziej się grzeje przez to. XP-G faktycznie producent przewiduje jako 5W diodę (1,5A).

Obmyśliłeś sobie duży radiator? 15W to już trochę ciepła będzie :) ale to sobie na pewno bez problemu coś z aluminium wytoczysz :mrgreen:

Ja bym się zastanowił, czy nie chciałbym coś z wysokim CRI, np Nichia 219B np. tutaj pięciopak już: http://www.kaidomain.com/product/details.S022971 CCT 4500K

Jak bym szukał czegoś w takich temperaturach barwowych, to bym brał właśnie Nichia'e , bo ładnie kolory widać w tym świetle :)

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
michal1

Post autor: michal1 »

Tak jak mówi marmez, Nichia to chyba najlepsze rozwiązanie , ponieważ ma wysoki współczynnik oddawania barw. Kiedyś były tanio XM-L z wysokim CRI, ale już chyba nie kupisz więc bierz Nichie. ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
michal1 pisze:Tak jak mówi marmez, Nichia to chyba najlepsze rozwiązanie , ponieważ ma wysoki współczynnik oddawania barw.
Panowie, do tokarki.... Jak będzie palił wiór, to będzie słyszał skwierczenie, i poleci dym ;)
Tu bardziej się przyda spora pojemność filtrująca, aby nie mieć efektu stroboskopowego.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
quake1

Aktualnie jest zwykła żarówka + świetlówka na starym stateczniku elektromagnetycznym. W latarce mam XM-L2 T6 4C i świecąc takim światłem wszystko bardzo fajnie widać. Co do odprowadzenia ciepła toi zrobiłem sobie "2xhalogena" na 1x XM-L2 T6 3C ~2,7A składający się z profilu kwadratowego Al jako obudowa, szyny Al 8cmx8cmx1cm + radiator Al 8,5cm,8,5cmx5cm więc z odprowadzaniem ciepła raczej sobie poradzę bo taki "halogen" prawie się nie grzeje (bez radiatora sama szyna aluminiowa nabierała temperatury a z radiatorem ledwo można wyczuć ciepło). Na początek jakaś tańsza dioda wystarczy na próbę a potem się zobaczy. Raczej wybiorę XP-G R5-4C ale może jeszcze dostanę inne propozycje. Tokarka używana raczej sporadycznie więc z niczym mi się nie śpieszy. Myślałem jeszcze nad taśmą led ale koszty podobne na słabej taśmie a na dobrej na diodach smd cree czy osram to minimum 200zł na 5m a wypadało by minimum 2m
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

http://www.banggood.com/10W-Warm-Pure-W ... 88169.html ja zaproponuję takie oto diody. 2 szt zaświecą jaśniej niż 1 XM-L2 a przy tym światło będzie rozproszone, bez przesadnie ostrych cieni.
quake1

Kupiłem te diody ale nie wiem czy je wykorzystam do lampy, po prostu były takie tanie że aż żal było nie wziąć. Chciałem zasilić lampę z zasilacza od laptopa 18,5V a do tych ledów musiałbym zakupić takie coś https://www.fasttech.com/products/1612/ ... led-driver. Z drugiej strony LED bardzo tani a zamiast xp-g i sterownika do nich można by było kupić 3 takie zasilacze i dać 3 diody.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Pyra pisze:Witam
michal1 pisze:Tak jak mówi marmez, Nichia to chyba najlepsze rozwiązanie , ponieważ ma wysoki współczynnik oddawania barw.
Panowie, do tokarki.... Jak będzie palił wiór, to będzie słyszał skwierczenie, i poleci dym ;)
Tu bardziej się przyda spora pojemność filtrująca, aby nie mieć efektu stroboskopowego.
Pozdrawiam
Nic nie rozumiem. Co ma wybór diody do efektu stroboskopowego, który zdawało mi się, że może wywoływać sterownik? Jeżeli sterownik miałby przetwornicę pracującą z częstotliwością setek kHz, to raczej stroboskopu nie widać, podobnie, gdyby był sterownik liniowy.

Skwierczenia, wióra i dymu kompletnie nie rozumiem, ale to chyba żart był ;)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

możesz kupić jeden driver 30W, 900mA, 35-42V i podłączyć 3 diody szeregowo.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
marmez pisze:Nic nie rozumiem. Co ma wybór diody do efektu stroboskopowego,
Chodzi o to, że w przypadku oświetlenia do tokarki, nie ma większego znaczenia dokładność odwzorowania barw, ale jakiś badziewny sterownik, już tak.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
quake1

GanzConrad pisze:możesz kupić jeden driver 30W, 900mA, 35-42V i podłączyć 3 diody szeregowo.
Właśnie tak zrobiłem i kupiłem to http://www.banggood.com/30W-LED-Driver- ... 21749.html więc raczej temat do zamknięcia. Dzięki za porady
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

dodam tylko, że podobne zasilacze widziałem na ebay za 5$ z groszem.
ODPOWIEDZ