Konto bankowe - jaki bank ?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Już to miałem jakiś czas temu napisać. Nie jest to tak jak się większości wydaje że skoro nie płaci się parę złotych za kartę wcale się za jej obsługę nie płaci. Banki są cwane i wiedzą że ludzie nie wiedzą jak to działa. Od każdej płatności kartą w sklepie, bank odbija sobie swoją dolę. Niedawno stację benzynowe się przed tym broniły. Można było płacić taniej za paliwo przy płatności gotówką. To nie przedsiębiorca nie płaci koszty obsługi terminala, to konsument pokrywa te koszty podczas zakupów :!:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 mar 2015, 09:59 przez Jacek318, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

To jest oczywiste, tylko jeżeli płacisz za posiadanie karty np. 7zł, to nie oznacza, że przy zakupach zapłacisz mniej niż ten co a kartę nie płaci. Wiec po co płacić 2x
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

No właśnie nie jest to oczywiste dla większości osób. Nie zgadzam się, wystarczyło by nie płacić kartą a ceny produktów powinny spaść, chociaż dzisiaj to nie realne, bo system jest tak skonstruowany aby zachęcać ludzi do płatności kartą.

Przykładowo gdy robię większe zakupy hurtowni budowlanej, właścicielka daje mi rabat przy płatnościach gotówką. To samo na stacji benzynowej.
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Z drugiej strony kilka lat temu na stacjach Neste24 był przez kilka miesięcy RABAT (o ile pamiętam 5 gr na litrze) przy zapłatą kartą. Jakoś im się to kalkulowało.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

marekwoj pisze:Jakoś im się to kalkulowało.

Ano tak, że były to stacje bezobsługowe. I albo ktoś zapłacił kartą i odrazu mieli kasę na koncie, albo gotówką i trzeba było zatrudniać firmę ochroniarką, taką jak do obsługi bankomatów, która pojedzie na każdą stację, wyjmie kasę z maszyny i bezpiecznie przetransportuje do banku.
lumi3

Post autor: lumi3 »

marekwoj pisze:Z drugiej strony kilka lat temu na stacjach Neste24 był przez kilka miesięcy RABAT
Najpierw pokazali jakie to proste i szybkie żeby ludzie się przełamali a potem trach Trzeba płacić za płatności kartą cena produktów kilka dziesiątych procenta większa,banki zmuszają do płacenia kartą bo mają z tego prowizję a jak nie będziesz płacić to opłata.
A ceny w sklepach musiały odrobinę wzrosnąć bo płacą prowizję.Kiedyś nie było można płacić za zakupy poniżej np.10zł karta teraz jest to zabronione i sklep musi przyjąć płatność nawet za 1zł . minus prowizja i jakąś tam opłata stała za każdą transakcje to ile zostaje z tej złotówki więc ktoś musi za to zapłacić.To jest wszystko system którego my pionki jesteśmy niewolnikami.
Dajmy naprzykład allegro rozdają kupony -10zł przy zakupach za 50zł,jakoś w to nie wierzę że dokładają do tego darmowa reklama rozpowszechnianie allegro aplikacji mobilnej sprzedawcy płacą prowizje od sprzedaży do tego wystawienie też trzeba zapłacić to jest wszystko wliczone.Ale dla kupującego się opłaca i jest to fajne korzystałem nie raz
Awatar użytkownika
hackman

Post autor: hackman »

T-Mobile Usługi Bankowe (dawny AliorSync) wprowadza opłaty za kartę debetową.
Został jeszcze jakiś w pełni darmowy bank?
  • Convoy S2 / S2+ / M1 / C8 @ XML2
  • Olight i2 + Li-ion 14500
ptja

Post autor: ptja »

Ja zadam pytanie inaczej: czy warto mieć kartę debetową przypiętą do nieoprocentowanego rachunku (wiem, ten rachunek może być oprocentowany przy pewnych warunkach)?
BTW: na stronie https://www.t-mobilebankowe.pl/konto piszą "0 zł za konto i kartę debetową". Czyżby nierzetelna reklama?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

hackman pisze:T-Mobile Usługi Bankowe (dawny AliorSync) wprowadza opłaty za kartę debetową.
Skończyło się, długo się tym kontem nie nacieszyłem. Opłata 6zł miesięcznie. Dla nowych klientów obowiązuje to od 1 kwietnia, dla obecnych od 1 czerwca. Z karty można zrezygnować (zastrzec) i konto będzie nadal bezpłatne, pozostają wtedy przelewy.
ptja pisze:BTW: na stronie https://www.t-mobilebankowe.pl/konto piszą "0 zł za konto i kartę debetową". Czyżby nierzetelna reklama?
Pod warunkiem że zapłacisz kartą minimum 200zł w miesiącu.
tre33

Post autor: tre33 »

Opłata wchodzi 1 czerwca, więc na razie reklama nie kłamie.
lumi3

Post autor: lumi3 »

Manekinen pisze:Pod warunkiem że zapłacisz kartą minimum 200zł w miesiącu.

W wbk jest lepiej masz zrobić 5 transakcji kartą obojętnie na jaką kwotę a jak nie to 4zł ja tam chwale konto godne polecenia w wbk
Ktoś nie dawno zachwalał ten bank i się skończyło.

Chyba nie ma darmowego konta w tym momencie
Chociaż w M-Banku jeszcze jest ale też wprowadzą napewno opłatę za kartę
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

W mbank jest 4zł za kartę, albo transakcje na 100-200zł coś takiego.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

mBank mam bez karty od ok 2 lat, bo właśnie wtedy wprowadzili taką opłatę.
Inteligo 200zł, ING 300zł i jeszcze t-mobile 200zł ... chyba muszę zrezygnować z czegoś, bo na siłę nie będę korzystał z wszystkich 3 kart i robił zakupów za 700zł. I tak już z ING kupowałem na ali, żeby nie płacić za kartę, choć ich przelicznik na USD najlepszy nie był i może nawet taniej by było dać 7 czy 8zł za kartę niż kupować po złodziejskim kursie. t-mobile (alior sync) najpierw zlikwidował błyskawiczne zasilenie konta PayPal a teraz wprowadzają opłatę, ciekawe kiedy zlikwidują darmowe szybkie przelewy ale patrząc na to, co się dzieje, to pewnie kwestia 6-12 miesięcy. Mam teraz dylemat z tym, komu podziękować za współpracę i zabrać swoje oszczędności. :roll:
arkus

Post autor: arkus »

System bankowy działa bardzo dobrze i notuje kolejny rok rekordowe zyski, może nie tak wysokie jak za opcji walutowych a później frankowiczów. Te marne 5% spadku do rekordowych zysków z poprzednich lat jakoś eskimoskie banki przeboleją :)
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Ale mBank też podnosi ceny:
tranzakcje za 300zł albo 6zł/mc.
ODPOWIEDZ