Latarka uniwersalna EDC X1 | LED XM-L2 1050lm 3x XP-L 1800lm

czyli zakupy u grega...

Moderator: greg

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Najważniejsze jest zadanie sobie pytania do czego będzie nam potrzebna latarka. Fizyki się nie oszuka, więc krótka optyka nie da takiego zasięgu jak głębszy reflektor. Co do czasu i wydajności to 300lm w 3*xp-l i 300lm w 1*xm-l2, zdecydowanie stawia 3 diodowe rozwiązanie na pierwszym miejscu ( wydajność lm/W). Rozkład światła jest do tego bardzo równomierny i nie ma efektu tzw olśnienia mocnym spotem.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
eeo

Post autor: eeo »

vin324pl pisze:300lm w 3*xp-l i 300lm w 1*xm-l2, zdecydowanie stawia 3 diodowe rozwiązanie na pierwszym miejscu ( wydajność lm/W)
Zgadza się, rozumiem, że będzie więcej lumenów z takiego samego prądu, ale mnie ciekawi jak będzie z zasięgiem? Wiem, że X1 to ECD, a EDC to nie szperacz - jednak dobre EDC powinno być jak najbardziej uniwersalne - stąd pytanie: "ile prądu trzeba wpakować w 3xXP-L, żeby uzyskać taki sam zasięg jak z jednej XM-L2 U2 3C? tyle samo, mniej, czy więcej?" Albo inaczej: jaki będzie zasięg przy takim samym prądzie? Próbował ktoś zrobić takie porównania?
michal1

Post autor: michal1 »

Zależy w jakim refie.
Możemy porównać EDC XM-L2 (ref) vs XP-L razy trzy (optyka).
Greg chyba napisał, że ta druga wersja świeci trochę dalej. Ogólnie XP-L ma większy zasięg. Oczywiście sprawność też jest lepsza.
_Shadow

Post autor: _Shadow »

a czy ktoś z was ma porównanie w tym samym terenie laterek x1 i l2p ??
bardzo mi na tym zalezy a nigdzie bezpośrednio nie ma takiego pownania, jak która daleko świeci jaki rozkład światła i czy faktycznie to l2p tak daleko świeci w porównaniu do x1 ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

_Shadow pisze:a czy ktoś z was ma porównanie w tym samym terenie laterek x1 i l2p ??
Zajrzyj proszę na pierwszą stronę tego tematu, przedostatni wpis na dole, tamże masz to porównanie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
eeo

Post autor: eeo »

Tak sobie myślę, że jak dla mnie to główną wadą X1 jest brak możliwości postawienia pionowo, jako "świeczki" (bardzo często tej funkcji używam i dlatego jeszcze nie kupiłem X1), i że można by łatwo tę wadę zlikwidować - dodając tulejkę z gumy lub silikonu - tulejkę którą można by nasadzić na tył latarki, tak by lekko wystawała ponad włącznik i służyła za podstawę "świeczki".
@greg - czy dało by się wykombinować takie akcesorium?
ww296

Post autor: ww296 »

pewnie chodzi o porównanie wersji 3 X XP-L sam chętnie zobaczyłbym takie porównanie plus porównanie z wersjami xm-l2
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

eeo pisze:Tak sobie myślę, że jak dla mnie to główną wadą X1 jest brak możliwości postawienia pionowo, jako "świeczki"...
Aktualnie zaopatrzyłem się w odpowiednie gumki GiTD o bardzo niskim profilu. Ciężko było znaleźć ten towar i specjalnie tani nie był.
W wersji z niskoprofilową gumką GiTD latarka stoi stabilnie na zakrętce.
Montuję te gumki na życzenie jako opcję za dopłatą 5 zł.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Forest89

Post autor: Forest89 »

Nie chcę już zamęczać Grega na PW, więc skorzystam z tego wątku. :D

Czy do EDC X1 3x (3-diodowa) jest dostępna optyka typowo na rower? Coś jak OP, czy tylko TIR Narrow?

Początkowo chciałem L2P, ale X1 zwróciła moją uwagę ze względu na mniejsze wymiary i mniejszą wagę.
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Mam tą latarkę z tir narrow i jest naprawdę szeroko i na jakies 80-100m świeci. Na rower jak najbardziej się nada.
Awatar użytkownika
Forest89

Post autor: Forest89 »

A jaki proponujecie uchwyt rowerowy? Czy ten obrotowy Lensera będzie ok dla tej latarki? Ponoć przesuwa się podczas włączania/wyłączania... pytam bo nie fajnie by było ją zgubić :D
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Forest89 pisze:pytam bo nie fajnie by było ją zgubić
Dowiąż sobie do niej sznurek jakiś (z Castoramy na przykład, mają kilka kolorów do wyboru) i zakładając do roweru zawsze przełóż sznurek jakoś przez kierownicę, to nigdy Ci się latarka nie zgubi. Te standardowe sznureczki dawane z latarkami są IMO zbyt liche, a na rower za krótkie by wygodnie przywiązywać do kierownicy.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Ale da się i z tym dodawanym, ja zawsze najpierw za kierownicę a dopiero potem w uchwyt. Niedawno zaopatrzyłem się w linkę, taką niby spadochronową, i to sobie zakładam do latarki. Co prawda w starym Convoy'u C8 dziurki są za małe.
maro21

Post autor: maro21 »

marmez pisze:
Forest89 pisze:pytam bo nie fajnie by było ją zgubić
Dowiąż sobie do niej sznurek jakiś (z Castoramy na przykład, mają kilka kolorów do wyboru) i zakładając do roweru zawsze przełóż sznurek jakoś przez kierownicę, to nigdy Ci się latarka nie zgubi. Te standardowe sznureczki dawane z latarkami są IMO zbyt liche, a na rower za krótkie by wygodnie przywiązywać do kierownicy.
Ja łapie za uchwyt tym "sznureczkiem" i jest git :grin:
Ganzo G718B
Ceber

EDC X1 vs Solar Force L2P by Greg

Post autor: Ceber »

Witam,

Aby nie zakładać kolejnego wątku, a odnosi się on do cudów od Grega napisze tutaj.
Nadszedł czas zakupu zakupu właściwego oświetlenia na przód spod ręki Grega, i tutaj mam mały zgryz odnośnie, które arcydzieło wybrać. Światełko będzie mi służyło do jazdy, wieczorami i nocą na rowerze zarówno w mieście po drogach oświetlonych jak i w terenie (lesie) nocą, stąd też potrzeba porządnego oświetlenia:

wszystkie cuda od Grega: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1143136

I tutaj zaczynają się schody, którą wybrać na chwile obecną waham się pomiędzy Solarforcem L2P a EDC X 1

Jeżeli chodzi o EDC X 1 - wszystkie są zmontowane na podkładzie SinkPAD, różniące wię w takim razie sterownikiem programowalnym, czyli mamy 3 opcje do wyboru:

1.1 Latarka rower EDC X1 XM-L2 U2 3C 920lm program - http://allegro.pl/latarka-rower-edc-x1- ... 36497.html

1.2 Latarka uniwersalna EDC X1 XM-L2 U2 970lm extended - http://allegro.pl/latarka-uniwersalna-e ... 62218.html

1.3 Latarka uniwersalna EDC X1 XM-L2 U2 970lm ext 3.0 - http://allegro.pl/latarka-uniwersalna-e ... 59194.html

Podsumowując EDC X 1, wersja program (1.1) ma 920 lm i inny sterownik pozwalający na 1-5 trybów pracy włącznik reverse click (przydatny dla rowerzystów), Wersja extended (1.2) ma 970 lm i sterownik w pełni programowalny włącznik taktyczny typu forward click, Natomiast wersja ext 3.0 (1.3) od poprzednika będzie sie różniła programowaniem i trybami a także wyższą sprawnością. Jeżeli się mylę proszę o poprawienie mnie. :) i dalej pytanie dlaczego na rower sugerowana (przynajmniej tak wynika z opisu na aukcji) jest wersja program - czyli opcja 1.1

Dalej mamy model Solar Force L2P, sytuacja ma się podobnie, wszystkie mają te same diody na podkładzie SinkPad

2.1 Latarka SolarForce L2P 970lm XM-L2 U2 3C program- http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2 ... 92573.html

2.2 Latarka SolarForce L2P 970lm XM-L2 U2 3C extended - http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2 ... 94344.html

2.3 Latarka SolarForce L2P 970lm XM-L2 U2 3C ext 3.0 - http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2 ... 19059.html

Czyli na mój chłopski rozum wersje latarek:
Program: - 1-5 trybów pracy sterownika
Extended - 5 profili (grup trybów), w każdym 1-5 trybów ciągłych lub stroboskopów, wskaźnik napięcia, lepsza ochrona przed temp. i rozładowaniem
EXT 3.0 - jak wyżej tylko lepsza sprawność układu

Do cech wspólnych zaliczyć można:
- we wszystkich zastosowana jest ta sama dioda ?
- wszystkie zamocowane są na podkładzie obniżającym temperaturę SinkPad ?
- te same włączniki dla modeli EDC X1

Do różnic zaliczyć należy:
- różne typy włączników (SF L2P) - za dopłata można wymienić
- różne optyki dla EDC X 1 - soczewka TIR lub reflektor OP, dla SF L2P - reflektor OF lub szkło mineralne

Niby podobne a jednak inne i ja w tym momencie zgłupiałem :-| nie jest to dla mnie mały wydatek odkładałem już na to jakiś czas, pomimo iż przymierzałem się już jakieś 4 lata temu do zakupu wcześniejszych lamp o Grega, i chciałbym zakupić raz a dobrze, wiem że na pewno z dzieła Grega będę zadowolony ale chciałbym mieć pewność i spokój ducha. Jeżeli moglibyście mi pomóc Szanowni Forumowicze będę bardzo wdzięczny, za porady i/lub wskazanie różnic i pomoc w wyborze.
Troszeczkę przydługawo mi wyszło, lecz starałem zawrzeć w 1 wiadomości wszystkie moje rozterki.

Co do tego czy wybrać EDC X 1 czy SF L2P dalej jestem w kropce (.)

Z Wyrazami Szacunku
Ceber
ODPOWIEDZ