pytanie laika zużycie prądu przez transformator
-
pytanie laika zużycie prądu przez transformator
Witam serdecznie wszystkich,
Chcę zamontować taśmę ledową która będzie się zapalać na całą noc codziennie za pomocą czujnika zmierzchowego. Słyszałem, że lepiej jest zastosować większy transformator by przedłużyć żywotność LEDów. I teraz mega pytanie : czy jeżeli diody potrzebują dajmy na to 10W, a ja zastosuję transformator nie 10W tylko 18W to czy zużycie prądu będzie takie jakie jest na zasilaczu czy tyle ile potrzebują LEDy?
Wiem, że to są podstawy podstaw i wielu z Was będzie przecierać oczy ze zdumienia, ale niestety nie urodziłem się z probówką w ręku
Pozdrawiam
Chcę zamontować taśmę ledową która będzie się zapalać na całą noc codziennie za pomocą czujnika zmierzchowego. Słyszałem, że lepiej jest zastosować większy transformator by przedłużyć żywotność LEDów. I teraz mega pytanie : czy jeżeli diody potrzebują dajmy na to 10W, a ja zastosuję transformator nie 10W tylko 18W to czy zużycie prądu będzie takie jakie jest na zasilaczu czy tyle ile potrzebują LEDy?
Wiem, że to są podstawy podstaw i wielu z Was będzie przecierać oczy ze zdumienia, ale niestety nie urodziłem się z probówką w ręku
Pozdrawiam
Gdzie takie rzeczy rozpowiadają?andrzejandrzej pisze:Słyszałem, że lepiej jest zastosować większy transformator by przedłużyć żywotność LEDów.
Jeśli chcesz przedłużyć życie LEDom, to lepszym rozwiązaniem będzie trafo z regulowanym napięciem wyjściowym i ustawienie go na napięcie niższe niż 12V (np 11V).
Oczywiście mocniejsze trafo będzie pracowało nie obciążone na maxa i zazwyczaj wtedy z wyższą sprawnością więc teoretycznie pobierze z sieci mniej energii ale przesadzenie w 2gą stronę przyniesie także wyniki przeciwne do zamierzonych. 100% pewności jednak będziesz miał mierząc konkretne trafo pod tym względem.
-
Hehe, zasłyszane od znajomego.Gdzie takie rzeczy rozpowiadają?
Powiem szczerze nie chodzi mi dokładnie o oszczędność ledów, bo te akurat w prosty sposób mogę wymienić. Chodzi mi tylko o oszczędność energii. Bo tak jak pisałem, ledy mają świecić w nocy około 12h na dobę, 365dni w roku.
Czyli teoretycznie transformator 12W (już nie 18W) będzie pobierał mniej energii niż transformator 10W gdy podłączymy 10W taśmy led, dobrze rozumiem?
Niestety nie można przyjąć takiego założenia. To bardziej będzie zależeć od konkretnych egzemparzy, na ile dobrze i oszczędnie będą zrobione. Mogą się zdarzyć takie kiepskie 10W i lepszy 12W tak się stanie, że ten 12W pobierze mniej, ale równie dobrze, może być na odwrót.andrzejandrzej pisze:Czyli teoretycznie transformator 12W (już nie 18W) będzie pobierał mniej energii niż transformator 10W gdy podłączymy 10W taśmy led, dobrze rozumiem?
Za to chyba ważniejsze mogą się okazać żywotności zasilaczy, bo trochę podejrzewam, że pisząc transformator, masz na myśli zasilacz, który może być elektroniczny, a nie typowy transformatorowy. Czyli kiepski zasilacz wykorzystywany w 100% może dużo szybciej paść (spalić się coś w nim), niż gdy jest wykorzystywany w 70% procentach mocy. Dobrych porządnych zasilaczy to nie powinno dotyczyć, powinny na 100% mocy lata działać.
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Tak właśnie powinno być. Jak chcesz jeszcze niższy pobór prądu to regulacja napięcia wyjściowego (ew jego obniżenie diodą prostowniczą) da większe efekty a na ilości światła nie zauważysz znaczącego spadku.andrzejandrzej pisze:Czyli teoretycznie transformator 12W (już nie 18W) będzie pobierał mniej energii niż transformator 10W gdy podłączymy 10W taśmy led, dobrze rozumiem?
-
Witam
Pozdrawiam
Wbrew pozorom, transformatory, nie są najtańsze...andrzejandrzej pisze:Oczywiście chodzi mi o najtańsze zasilacze/transformatory.
Na przeciętnej diodzie prostowniczej, masz spadek około 0,6V. Napisałem około, bo wartość spadku napięcia się waha od 0,5 do ponad 1V, w zależności od stopnia obciążenia. Diodę dobierasz na prąd większy niż potrzebujesz.andrzejandrzej pisze:A czy możecie mi rozjaśnić jak obniżyć diodą prostowniczą napięcie?Tzn jak ją dobrać ?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
prąd spadnie o to, co odkłada się na diodzie podzielone przez R włączonego w szereg z diodami (w przybliżeniu, bo napięcie LED też nieco się obniży i oczywiście trzeba uwzględnić ten wpływ dla wszystkich odcinków). Najlepiej po prostu zmierz prąd zasilania całości i porównaj.Marcin S. pisze:A ile zaoszczędzi się na obniżce napięcia na taśmie?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski