Nożyk do 50zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
SYLAR
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 02 mar 2015, 17:23
Lokalizacja: PL

Post autor: SYLAR »

PawelG. pisze:Ma ktoś może taką ostrzałkę jak w linku poniżej?
http://nozownicza.pl/pl/p/Taidea-Ostrza ... roclaw/542
Mam ostrzałkę z linku wyżej, niestety nie nadaje się od ostrzenia sanrenmu 710, kołek noża nie przechodzi nad tymi "blokami" gdzie znajdują się pręty do ostrzenia przez co 2 cm noża nie są ostrzone, mam nadzieje że rozumiesz co mam na myśli :)
Ale za to ostrzałka bardzo dobrze sobie radzi w kuchni, rodzice używają i są zadowoleni :)
PawelG.
Posty: 1529
Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 20:08
Lokalizacja: Konin

Post autor: PawelG. »

Czyli Lansky się tu lepiej sprawdzi?
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
SYLAR
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 02 mar 2015, 17:23
Lokalizacja: PL

Post autor: SYLAR »

Wydaje mi się że tak, ale zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zakup diamentów z Lidla, z tym że aktualnie nie są dostępne - trzeba czekać.
Nóż w tym czasie można awaryjnie ostrzyć na kubku ceramicznym ;)
Awatar użytkownika
Wojto
Posty: 718
Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 23:04
Lokalizacja: Mcz

Post autor: Wojto »

Ciekawe czy można gdzieś zmierzyć ile HRC ma ostrze :roll: Widziałem gdzieś filmik z nożem o tak twardym ostrzu że mógł porysować szkło :D
Vigo
Posty: 908
Rejestracja: niedziela 14 sie 2011, 20:38
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Vigo »

Wojto pisze:Ciekawe czy można gdzieś zmierzyć ile HRC ma ostrze :roll: Widziałem gdzieś filmik z nożem o tak twardym ostrzu że mógł porysować szkło :D
Tyle, że taka wysoko hartowana stal będzie też tak jak szkło krucha, stal ostrza noża powinna być na tyle twarda by się to ostrze wolno tępiło, ale zarazem tak elastyczna by nie pękała łatwo przy działaniu niewielkich sił zginających, musi być zachowany odpowiedni kompromis między tymi dwiema właściwościami.
Dlatego też np. noże ceramiczne, bardzo twarde i ostre, ale kruche nie cieszą się zbytnim powodzeniem.


___
Awatar użytkownika
info
Posty: 75
Rejestracja: środa 18 lut 2015, 12:59
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: info »

Do Wojto:
Pomiar twardości ostrza to nie problem, na każdej uczelni technicznej gdzie są pracownie mechaniczne maja urządzenia do takiego pomiaru, ale polega on (z tego co pamiętam) na wciskaniu kulki z materiału o określonej twardości i z określoną siłą i pomiarze wielkości zagłębienia jakie powstanie.
Więc mogłby się okazać że nożyk zostałby poświęcony w imię nauki :-)

Ps.
Skuszony tym wątkiem zakupiłem sanrenmu 710, całkiem zgrabna mała zabaweczka. Mam kilka hiszpańskich noży myśliwskich, ale żaden nje był tak ostry. No i właśnie ciekawe jak z twardością tej stali, bo te hiszpany (muela) mają bardzo twardą stal i cieżko je się ostrzy, coś za coś, po naostrzeniu są nie do zdarcia.
lucass3
Posty: 43
Rejestracja: wtorek 09 gru 2014, 13:59
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: lucass3 »

Zgadza się, na tym własnie polega takie badanie. Sami niedawno robiliśmy takie na laboratoriach. Z tego co wiem to taka maszynka to straszniee droga sprawa jest :D
Vigo
Posty: 908
Rejestracja: niedziela 14 sie 2011, 20:38
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Vigo »

Stal w tanich, chińskich nożykach typu Sanrenmu 710 jest dosyć pośledniej jakości (dla statystycznego Kowalskiego będzie zadowalająca), sednem jest tu obróbka cieplna takiej stali, a ten proces technologiczny u Chińczyków zasadniczo kuleje i co najgorsze jest mało powtarzalny, zatem 710-tka z jednej partii może być zahartowana wysoko, a druga z innej może już być miękką "gównoliną", która tępi się od patrzenia. Tutaj mamy loterię.
Jednak 710 to fajny nożyk w dobrej cenie, sam mam na stanie kilka sztuk:
Obrazek

Zgrubnego pomiaru twardości stali można też dokonać w warunkach domowych specjalnymi pilniczkami.

___
PawelG.
Posty: 1529
Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 20:08
Lokalizacja: Konin

Post autor: PawelG. »

Twardościomierz używany można kupić za około 2000 zł.
Warto wiedzieć, że są różne rodzaje twardości i różne sposoby ich badania.
Badanie twardości można zrobić prawie na każdej uczelni techniczne i w większych firmach zajmujących się obróbką stali :)
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
michal1
Posty: 2524
Rejestracja: sobota 22 lis 2014, 17:08
Lokalizacja: Lublin

Post autor: michal1 »

Tą stal stosunkowo łatwo się ostrzy. Stosowana w tańszych seriach noży, za to lepiej się ostrzy i mniej wykrusza.
Edit:  
Vigo, ładne, fajne jest to że każdy inny. 
Ostatnio zmieniony czwartek 05 mar 2015, 22:39 przez michal1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Posty: 2443
Rejestracja: środa 28 sty 2009, 15:18
Lokalizacja: Kętrzyn
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Mój sanrenmu jest takiej sobie twardości, wystarczy że zdejmę nim izolację z kilku przewodów i już czuć że nie jest tak ostry jak powinien, ostrze w pomidorka się już nie wtapia, na paznokciu też zaczyna się lekko ślizgać. Ostrzy się go szybko, wystarczy po 10-20 ruchów na zwykłej osełce i jest ostry. Ale i tak jest dużo twardszy od ganzo, ten to się tępi bardzo szybko, ostrze się z łatwością wgniata od byle czego. Oczywiście ganzo nie jest nożem do krojenia bułek, raczej do strugania w drewnie, i niestety średnio się przy tym sprawdza. Ale oczywiście przy tej cenie obydwa noże są bardzo ok :)
Awatar użytkownika
tty5150
Posty: 895
Rejestracja: piątek 15 cze 2012, 02:28
Lokalizacja: Sand City

Post autor: tty5150 »

SYLAR pisze:
PawelG. pisze:Ma ktoś może taką ostrzałkę jak w linku poniżej?
http://nozownicza.pl/pl/p/Taidea-Ostrza ... roclaw/542
Mam ostrzałkę z linku wyżej, niestety nie nadaje się od ostrzenia sanrenmu 710, kołek noża nie przechodzi nad tymi "blokami" gdzie znajdują się pręty do ostrzenia przez co 2 cm noża nie są ostrzone, mam nadzieje że rozumiesz co mam na myśli :)
Ale za to ostrzałka bardzo dobrze sobie radzi w kuchni, rodzice używają i są zadowoleni :)
Mam obie i dokładnie tak jak napisał SYLAR nie da rady naostrzyć od samego początku noża. Mi bardziej się podoba z wyglądu Taidea, ale używam Lansky. Na plus Taidea - ma gumowe krawędzie i nie ślizga się po blacie.
GanzConrad
Posty: 879
Rejestracja: wtorek 14 paź 2014, 20:44
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: GanzConrad »

Manekinen pisze:Mój sanrenmu jest takiej sobie twardości, wystarczy że zdejmę nim izolację z kilku przewodów i już czuć że nie jest tak ostry jak powinien
Ja się zastanawiam, po co polecacie takie g..wno....? Przeczytałem kilka stron wątku i wszędzie ten sanremu. Podejrzewam, że lepszy będzie najtańszy z victorinoxów.
kjk
Posty: 54
Rejestracja: piątek 19 lis 2010, 08:54
Lokalizacja: z Polski B, a może C

Post autor: kjk »

GanzConrad pisze:
Manekinen pisze:Mój sanrenmu jest takiej sobie twardości, wystarczy że zdejmę nim izolację z kilku przewodów i już czuć że nie jest tak ostry jak powinien
Ja się zastanawiam, po co polecacie takie g..wno....? Przeczytałem kilka stron wątku i wszędzie ten sanremu. Podejrzewam, że lepszy będzie najtańszy z victorinoxów.
"Podejrzewasz" :mrgreen: . To są całkiem niezłe noże. Zwłaszcza w kategorii "stosunek ceny do jakości".
k.
GanzConrad
Posty: 879
Rejestracja: wtorek 14 paź 2014, 20:44
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: GanzConrad »

Tak, podejrzewam. Nie dlatego, że nie znam jakości victorinoxa (bo tej jestem pewien), ale dlatego, że nigdy nie miałem w ręku sanremu.
w temacie 50pln np.:
https://www.google.pl/search?q=victorin ... 80&bih=935
ODPOWIEDZ