Galaxy S, jak odkleić zespolony ekran aby go nie uszkodzić.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Drut12

Galaxy S, jak odkleić zespolony ekran aby go nie uszkodzić.

Post autor: Drut12 »

Witam. Dostałem z niemieckiego serwisu 5 modeli galaxy s(oczywiście wszystkie uszkodzone). Postanowiłem sobie jeden zrobić(z najmniej rozbitym ekranem). Okazało się że serwisant był niedouczony i urwał taśmę od dolnych przycisków gdy prawdopodobnie próbował wymienić wibratorek(hehe).
Niestety taśma ta jest umieszczona pod ekranem i trzeba go tymczasowo zdemontować. Ekran i szkło są ze sobą zespolone. Tak więc jak odkleić ten ekran od metalowej(prawdopodobnie ZnAl) obudowy?
Dzięki za wszelkie propozycje.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Żyłką wędkarską. Na Youtube są filmiki instruktażowe. Do kupienia jest także maszyna, która robi to automatycznie, też żyłką oddziela jedno od drugiego.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

Nie chodzi mi o wymianę szyby. Chcę zdjąć całość niestety ekran który jest przyklejony do szyby musi być mieszczony i przyklejony w obudowie ze znalu.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Musisz podważyć ekran narzędziem z bardzo twardego plastiku. Jeśli użyjesz metalowego narzędzia możesz go jeszcze bardziej pokruszyć. Ja używałem, jak zresztą można było znaleźć na filmach instruktażowych, piórka do gitary po małym tuningu lub starej karty kredytowej. Oba narzędzia trzeba przygotować, czyli ścienić i zaostrzyć jeden rożek, aby się fajnie klinem wbijało między ekran a obudowę. Bo rozumiem, że Tobie idzie o zdjęcie całego ekranu (digitizer+wyświetlacz)
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Na yt jest tryliard filmików demonstrujących demontaż szybki w szajsungu.
W większości przypadków używa się suszarki i karty/piórka/noża kuchennego(tego nie zalecam ale też można).
Same szybki można kupić za kilka $/zł na ebay/alledrogo.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Wybaczcie pytanie dyletanta, ale czy tego przypadkiem nie rozdziela się drutem molibdenowym?
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Też można, są nawet specjalne maszynki do tego, gorący stół i automatyczny posuw drutu.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Z tego co pisze autor tematu nie chce w ten sposób rozdzielać ekranu od szybki tylko cały ekran wymontować.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ