Nożyk do 50zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Dzisiaj przeciorałem troche swojego ganzo g704, bo leżał w tym pokrowcu taki czyściutki bez żadnej ryski, to go zabrałem na ognisko :D Nie zawiódł, ale myślałem że ostrze trochę mocniejsze będzie bo dopiero w domu je obejrzałem i jest trochę zniszczone, chyba że gdzieś zasadziłem o kamień ale nie przypominam sobie. Batonowanie to tak średnio zniósł, raz mi się złożył a wcale mocno nie uderzałem, no ale zrobił co miał zrobić. Ale jak na 15$ to i tak jest ok :)
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Co to jest "batonowanie"?
Pozdrawiam, Leszek
madkeinam

Post autor: madkeinam »

cpt.Nemo pisze:Co to jest "batonowanie"?
Siekierkowanie :-P Przykładasz ostrze noża pod kątem do kawałka drewna, które chcesz przeciąć i walisz w niego z góry drugim kawałkiem drewna.
Ogólnie chyba składane noże słabo się nadają do czegoś takiego ale dobrze wiedzieć, że w razie co to się da ;-)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Nie powinno się tego robić folderami ale jak nie rąbiemy grubych gałęzi na pół to nic im tam nie będzie. W ostateczności nawet sanrenmu by dał radę ale przy takim używaniu dużo szybciej pojawią się luzy, mechanizm blokady jest bardzo obciążony i może się poddać.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Hej,

Szukam jakiegoś nożyka EDC ~50zł allegro/fasttech.
Przeczytałem cały temat i tylko mam metlik w głowie... CHCE JE WSZYSTKIE :)
Nawet maczete... ale finanse mnie trzymają, dlatego celuje coś - for life !
Jakaś rada ?
Awatar użytkownika
dr.w

Post autor: dr.w »

Od kilku tygodni sporo znajomych zaczęło używać sanrenmu 710 wszyscy sobie chwalą :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Jak nie wiesz co kupić to bierz sanrenmu 710/7010, na pewno nie będziesz zawiedziony. Od kiedy go kupiłem to ciągle go mam pod ręką, ciągle leży naostrzony i tylko czeka żeby się do czegoś przydać :)
SYLAR

Post autor: SYLAR »

Od 2 lat używam sanrenmu 710, codziennie mam go ze sobą i dla mnie ten nóż jest rewelacyjny, jeżeli odpowiada Ci jego wielkość to jest to dobry wybór w kwocie do 50zł.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Tak, 710 zawsze jest ze mną, cały ze stali, zepsuć się w nim nie ma co. Do EDC super.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
lucass3

Post autor: lucass3 »

Też kupiłem rok temu 710, mój pierwszy folderek i muszę powiedzieć, że jest swietny. Nawet nie myślałem, że będę go miał zawsze przy sobie ale dzięki klipsowi mam go cały czas przyczepionego w kieszeni i zapominam, że go mam. Można siadać, kucać i nic nie uwiera :)
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

No i doigraliście się, teraz muszę sobie kupić ten 710 bo Ganzo G704 wydaje się być za duży. Chyba że znacie jeszcze inne dobre małe nożyki :wink:
kjk

Post autor: kjk »

Wojto pisze:No i doigraliście się, teraz muszę sobie kupić ten 710 bo Ganzo G704 wydaje się być za duży. Chyba że znacie jeszcze inne dobre małe nożyki :wink:
Tak. Sanrenmu 733 - podoba mi się bardziej niż 710 :-)
k.
JanuszK

Post autor: JanuszK »

Witam,
Ja użytkuję taki tylko w srebrnej wersji:
http://www.fasttech.com/products/1901/1 ... ding-knife
Bardzo zgrabny nożyk + zastosowania ratownicze- zbijak i przecinak do pasów.
Pozdrawiam
JanuszK
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Mój 7010 też jest cały czas przy mnie, ale niedługo czeka go chyba ostrzenie :D
Czym ostrzycie tego typu noże?
Mam ostrzałkę elektryczną do noży kuchennych, ale tu chyba nie zda egzaminu.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

PawelG., nie wiem jaką masz ostrzałkę, ja kupiłem kiedyś w lidlu taką z obrotową tarczą, można nieźle pokrzywić ostrza. Tym bardziej że nie sięga do samej rękojeści, więc z ostrza robi się łódeczka, trzeba uważać. Nie używam tego, w szufladzie mam najzwyklejszą w świecie osełkę, wystarczy na bieżąco dbać o ostrość noży, wtedy przywrócenie noża do ostrości trwa dosłownie pół minutki i nie trzeba korzystać z żadnych elektrycznych wynalazków :)
ODPOWIEDZ