Najwiecej swiatla przy kiepskim chłodzeniu
Najwiecej swiatla przy kiepskim chłodzeniu
Witam.
Poszukuje diody która da najwięcej światła przy chłodzeniu jedynie blaszka aluminiowa 10cm2.
Dodatkowo brak tam przewiewu i nie ma opcji dorobienia.
Troszkę szukałem i skłaniam się do XM-L2 z prądem poniżej 1A, dokładnie ustawie po testach.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak to najlepiej rozwiązać?
Pozdrawiam
Poszukuje diody która da najwięcej światła przy chłodzeniu jedynie blaszka aluminiowa 10cm2.
Dodatkowo brak tam przewiewu i nie ma opcji dorobienia.
Troszkę szukałem i skłaniam się do XM-L2 z prądem poniżej 1A, dokładnie ustawie po testach.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak to najlepiej rozwiązać?
Pozdrawiam
- smokuxx1987
Smoku, zabezpieczenie chyba dla AMC przy 5V i niskim Vf XM-L chwila moment i AMC odparują.
Trzeba naprawdę sporo "żelastwa" dać jako radiator dla AMC. Robiłem podświetlenie "projektora gwiazd,
gdzie oryginalnie była 5mm dioda, wstawiłem mały radiator, diodę XR-E, 1xAMC i zasilacz 5V taki jak od telefonów.
Za radiator dla AMC służyło 5 lub 6 monet 5gr zlutowanych ze sobą (nie jedna na drugiej) i na to zalutowane AMC,
po 10 minutach radiator z AMC jest bardzo mocno gorący.
Trzeba naprawdę sporo "żelastwa" dać jako radiator dla AMC. Robiłem podświetlenie "projektora gwiazd,
gdzie oryginalnie była 5mm dioda, wstawiłem mały radiator, diodę XR-E, 1xAMC i zasilacz 5V taki jak od telefonów.
Za radiator dla AMC służyło 5 lub 6 monet 5gr zlutowanych ze sobą (nie jedna na drugiej) i na to zalutowane AMC,
po 10 minutach radiator z AMC jest bardzo mocno gorący.
Najgorsze warunki wytrzyma dużo diod zasilanych ułamkiem ich mocy maksymalnej, (np 20%) wtedy temperatura ich struktur będzie niewiele wyższa niż temperatura radiatora.
Sterownik o wysokiej sprawności to tez ważne.
Pozdrawiam
Sterownik o wysokiej sprawności to tez ważne.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 mar 2015, 17:49 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
-
- smokuxx1987
-
- smokuxx1987
Wiec tak.
Są to takie lampiony, latarnie.
Może z 10cm2 przesadziłem, będzie to okolo 20cm2 7x3cm
Sterownik będzie na ax2020 zasilany z 12V 3-4 diody szeregowo, więc ze zmiana prądu nie bedzie problemu.
Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura dla diody?
Po prostu poszukuje diody najlepszej do takich zastosowań, prąd dobiorę doświadczalnie.
Są to takie lampiony, latarnie.
Może z 10cm2 przesadziłem, będzie to okolo 20cm2 7x3cm
Sterownik będzie na ax2020 zasilany z 12V 3-4 diody szeregowo, więc ze zmiana prądu nie bedzie problemu.
Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura dla diody?
Po prostu poszukuje diody najlepszej do takich zastosowań, prąd dobiorę doświadczalnie.
Ja bym brał coś z XT-E ,powyżej 120lm/350mA .
Barwa jak Ci odpowiada - 2S ma już 139lm/350mA .
Zaraz się zaczną wypowiedzi że XT-E ma wysokie Vf - w szeregowym połączeniu ma to marginalne znaczenie.
Cena jest dobra ,i lumenów sporo.
Przykręć 3 może nawet 4 szt.do radiator , daj dobrą pastę bo ma to znaczenie - MX2 wyjdzie chyba najkorzystniej i mierz temperaturę .
Postaraj się nie przekroczyć 60 stopni na nim a na diodzie nie powinno być więcej jak 85- ale pomiar musiał byś zrobić już w obudowie.
Może dasz radę zrobić w obudowie jakiś przepływ powietrza ?
Barwa jak Ci odpowiada - 2S ma już 139lm/350mA .
Zaraz się zaczną wypowiedzi że XT-E ma wysokie Vf - w szeregowym połączeniu ma to marginalne znaczenie.
Cena jest dobra ,i lumenów sporo.
Przykręć 3 może nawet 4 szt.do radiator , daj dobrą pastę bo ma to znaczenie - MX2 wyjdzie chyba najkorzystniej i mierz temperaturę .
Postaraj się nie przekroczyć 60 stopni na nim a na diodzie nie powinno być więcej jak 85- ale pomiar musiał byś zrobić już w obudowie.
Może dasz radę zrobić w obudowie jakiś przepływ powietrza ?
Z grubsza rzecz biorąc z im większym fizycznie chipem dioda tym lepiej będzie znosiła takie warunki. Im wiekszy chip tym droższa, może się okazać, że bardziej opłaca się wymieniać te diody jak będą się paliły, niż kupować taką z dużym chipem
Wysokie Vf spowoduje, że dioda będzie pracowała z wiekszą mocą przy tym samym prądzie, co stworzy więcej ciepła. Imho nie tędy droga. Trzeba szukać wydajnych binów z niskim Vf - można na mocy naprawdę sporo zaoszczędzić porównując niski ciepły bin z wysokim zimnym.
Wysokie Vf spowoduje, że dioda będzie pracowała z wiekszą mocą przy tym samym prądzie, co stworzy więcej ciepła. Imho nie tędy droga. Trzeba szukać wydajnych binów z niskim Vf - można na mocy naprawdę sporo zaoszczędzić porównując niski ciepły bin z wysokim zimnym.