Latarka ala Kapitan Nemo

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

Latarka ala Kapitan Nemo

Post autor: midi »

Witam, w temacie z latarką na MC-E poruszyliśmy temat Lema ( jestem jego fanem ), tak samo bardzo podobało mi się 20000tyś mil podmorskiej żeglugi Verna, ogólnie takie tam klimaty. Jakoś tak mnie wzięło , nie wiem sentyment jakiś czy co :wink: , zbudowałem małą latarkę na CR-kę, moja wariacja ala Kapitan Nemo, tak mi się zdaje że może co nie którym nasuwać takie właśnie skojarzenia ( no bynajmniej tym troszkę starszym :mrgreen: ). Co tu więcej pisać, oto kilka fotek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
MariuszB.

Post autor: MariuszB. »

Wariacje i klimaty a`la Kapitan Nemo udane, przypomina lunetę, przynajmniej na środkowej fotce, mi leży takie światełko, nie wiem jak inni :wink:

Ps. pewnie podoba mi się bo jestem już........stary :cry: :mrgreen:
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki :)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Fajna, klimatyczna lampka. Faktycznie kształt jakby lunety, a wykończenie w okolicach szybki całkiem odjechane i robi bardzo dobre wrażenie :)

Midi - zrobiłeś moim zdaniem bardzo udaną i niepowtarzalną latarkę.

MariuszB. - popieram takie efekty "doroślenia" :)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
midi

Fajna sprawa realizować takie swoje wyobrażenia, dodam że latarka ma ref 26,5mm więc potrafi zaświecić troszeczkę, można się zdziwić :wink: . Ma ktoś jakiś pomysł na kolejną lampkę zbudowaną na podstawie klimatu z jakiejś książki, filmu ? Jak kogoś natchnie coś ,to pisać może coś zbuduje w opisanych klimatach. Starość nie radość :twisted: , no co wy chłopy nie rozckliwiać się nad sobą, młodzi jesteśmy i piękni, no nie :mrgreen: .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
MariuszB.

Mam pomysła :razz:
Zrób latarkę o starodawnym wyglądzie, mam na myśli latarkę zasilaną płaską baterią 4.5V :grin:

Ale byłaby sensacja, stara latarka ze "świetlnym mieczem" w środku :twisted: :mrgreen:
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki :)
foxx

Post autor: foxx »

o przerobce baterii plaskiej na 4,5V juz rozmyslalem, fajnie by do srodka szlo wlozyc adapter na 3xAA co dalo by calkiem niezla ilosc pradu...
led by nie byl klopot przykleic na metalowa obudowe, akurat niewiem co z reflektorem, chyba by nie pasowal i trzeba by bylo jakis kolimator czy cos takiego wrzucic...
plus ewentualnie jakis driverek... na 3xAA by to ale dzialalo na 3,6V co nawet bez drivera by szlo (ale chyba by sie szybko rozladowala, za duzy prad by byl...)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

skojarzenie z mieczem świetlnym (Star Wars) jest chyba za oczywiste, choć gdyby tak dać zdobioną głownię i monochromatycznego leda... hmm....

a do tego lekko mglisty wieczór... ech, rozmarzyłem się :)
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Płaski, szeroki reflektorek, który świeci szeroko z ostrym spotem np. taki pasujący do MC-E (naturalnie białej 4000K obowiązkowo) , do tego w puszeczce 3x 18650 i powinna wyjść zgrabna latareczka w stylu starej na płaską bateryjkę.
Z tyłu poza zaczepem do powieszenia dałbym dodatkowo magnes (miałem tak kiedyś przyklejony do starej latarki).
Awatar użytkownika
midi

Mam straszną ochotę zbudować coś strasznie odjechanego w stylu retro, mam nawet ciekawy plan w głowie ale nie zdradzę co to będzie, myślę iż nie spodziewacie się co to będzie. No to możecie być teraz ciekawi :twisted:.
Awatar użytkownika
MariuszB.

Artek, my już wiemy........
będzie to lampa....... naftowa :twisted: :mrgreen:
Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

A może bardziej jak lampy montowane kiedys na dorożkach lub noszone w ręku - takie latarenki ze świeczką i okienkiem przez które wychodzi swiatełko... ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3300

wydlubac to ze srodka i zaadaptowac do starej lampy naftowej ze szklanym kloszem. Aku schowane w pojemniku na nafte
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Taki stary gorniczy kaganek wygladal by rewelacyjnie.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
ODPOWIEDZ