Skalpowanie diody

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
robertbekus

Skalpowanie diody

Post autor: robertbekus »

Witam.
Panowie powiedzcie proszę czy skalpowanie diody ma negatywny wpływ na jej funkcjonowanie. Na pewno poprawia zasięg latarki ale czy nie obniża żywotności diody, powoduje jej przegrzania i usmażenia oraz inne uszkodzenia.
Awatar użytkownika
przemek1602

Post autor: przemek1602 »

Było duzo razy poruszane.
michal1

Post autor: michal1 »

Nie emiter się na pewno nie przegrzewa, co najwyżej może sie utlenić i zmienić barwę na cieplejszą.
robertbekus

przemek1602 jeśli to nie problem to podeślij jakiś link. To bardzo duże forum i nie wątpię że było już o tym pisane. pozdrawiam

[ Dodano: 26 Luty 2015, 21:53 ]
michal1 dziękuję że chciało Ci się odpisać :) pozdrawiam
michal1

Dodam tylko, że niektórzy na emiter kładą smar silikonowy w celu ochrony diody. Przy całkowitym zdjęciu soczewki.
Pamiętaj, że nie wszystkie diody można skalpować. Jakiej metody będziesz używał?
robertbekus

Nie ja nie będę skalpował. Chciałem zamówić coś u fachowców forumowych ale nie wiem czy jest sens takiego zabiegu i nie upiekę diody podczas używania latareczki na wyprawach wędkarskich
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

robertbekus, ale to mega prosta robota. Tu masz opis: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... E6+diod%EA
Niedawno to przerabiałem i jestem bardzo zadowolony z efektów. Ty nie skalpujesz diody, tylko robi to benzyna ekstrakcyjna. Ty tylko wrzucasz tam diodę i wyjmujesz gotowe. :mrgreen:
michal1

Jakiego zasięgu potrzebujesz?
robertbekus

Wiesz jak to na rybach żeby robala na hak nadziać to mam czołówkę ale też trzeba czasem i dalej zaświecić i myślę że wtedy to ok 100 - 150 m by się przydało bo w nocy to nigdy nad wodą nie wiadomo co się zdarzy albo łodzią na zbiornik wypłynąć to troszkę mocy się przyda.
Awatar użytkownika
piciex

100-150 to Convoy C8 i bez skalpa wyciągnie. Do takiego zasięgu to warto by było skalpować diodę w mniejszej latarce. Wszystko zależy do czego chcesz tą diodę wsadzić. Pamiętaj, że skalpując diodę zyskasz światła po środku strumienia (na spocie) a stracisz po bokach (na spillu).
robertbekus

właśnie myślałem o C8 i skalpie,a może faktycznie kupić c8 po lekkim tuningu termicznym i wystarczy do takiego używania w lesie i nad wodą.
marekwoj

Post autor: marekwoj »

A czy w benzynie równie łatwo odchodzi soczewka z XM-L ? I czy też widać wyraźne ocieplenie barwy ? Mi nawet bardziej chodziłoby o barwę, bo mam bardzo zimną diodę, ale większy zasięg też nie zaszkodzi.
michal1

Wydaje mi się, że się ociepli o kilka tintów.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

W XM-L barwa tak samo się ociepla.
Soczewka już nie zchodzi tak ładnie jak z XP-L.
Awatar użytkownika
piciex

smokuxx1987 ja tam XM-L zawsze skalpuje bez benzyny. Przy pomocy podkładki centrującej i zbyt mocno dokręcangego refa. :wink: Już dwa razy tak zrobiłem niechcący. :mrgreen:
ODPOWIEDZ