Pomoc z doborem drivera.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
qwert

Pomoc z doborem drivera.

Post autor: qwert »

Witam, jako że to mój pierwszy post, pragnę powitać wszystkich forumowiczów. Od kilku dni przeglądam forum z dużym zaciekawieniem i zainteresowaniem. Jak wiadomo na początku nie wszystko wychodzi i w ramach nauki często się coś psuje. Nie chce więc na początek wydawać jakiś konkretnych pieniędzy na części które mogą zostań przeze mnie uszkodzone. Kupiłem sobie małą latarkę do przerobienia. Dioda i driver do wymiany, bo dioda bardzo słabo świeci. Obudowa jest mała: mieści tylko jedną baterie AA. Aby zwiększyć wydajność myślałem o zakupie takich aku: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19626. Poszukałem, pogrzebałem i znalazłem taką diode P4: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3475 (wymiarami pasuje). Teraz moje pytania. Czy na takiej bateryjce dioda dlugo pociągnie? Jaki driver do tego będzie pasował? Latarka nie musi być jakoś super wypasiona. Traktuje to jako hobby i nauka czegoś nowego. Więc prosiłbym o wszelkie pomysły i wyjaśnienia:)
DNF

Post autor: DNF »

Witaj :)
Zaczne moze od diody. Wybrales dosc stary bin. Radzilbym Ci doplacic kilka zlotych i kupix jakis nowszy bin np Q5 lub R2(przyjmniejszy odcien) i to nie na DX, a u kolegi EdiM'a lub u rgblighting (pewne zrodlo).
Teraz jesli chodzi o akusy litowe w wersji 14500 to polecilbym Ci te: 14500 Pare osob pisalo, ze maja dobre zabezpieczenie przed nadmiernym rozladowaniem i naladowaniem.
Co do drivera..nie wiem ile masz tam miejsca, ale ostatnio sa modne te driverki: 15880 , ten driverek tez jest niczewgo sobie i ma plynna regulacje pradu plynacego w diode: 7882
Pozdrawiam
DNF
Miodosław

Post autor: Miodosław »

qwert, myślę, że niepotrzebnie boisz się! ;-) Zgadzam się z DNF, co do diody! :-) Jak na początek i akusy z zabezpieczeniem, to radziłbym użyć 15880 - jest prostszy i bezpieczniejszy! :-) Myślę, że w maksymalnym trybie latarka w takiej konfiguracji poświeci jakieś 40 minut. Co do samego akusa, to zauważ DNF, że http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19626 to praktycznie to samo, co proponowane przez Ciebie http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3435, tylko jakaś nowsza wersja!
P. S. Chmmm... Nowsze niekoniecznie lepsze? ;-)
Dubito ergo sum!
maciekek

Post autor: maciekek »

Dzięki za odpowiedzi:) Ale mam pytanie.. W driverze i diodzie które proponuje DNF są mody. To że są mody na driverach to wiem, ale że na diodzie to nie. Jak wtedy przełączać diody pomiędzy modami z drivera i diody??
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Hm... ktoś tu ma dwa konta i nie może sie zdecydować z którego korzystać?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
maciekek

Stare konto, wydawało mi się że zapomniane. Jednak po zmianie z Explorera na FF, mozilla pamiętała hasło.
P. S. Jeśli jest możliwość usunięcia konto, to ja bym z niej chętnie skorzystał.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Diody nie mają modów :). Diodki tylko świecą tak jak nimi steruje driver.
Pozdrawiam
maciekek

igi pisze:Diody nie mają modów :). Diodki tylko świecą tak jak nimi steruje driver.
Pozdrawiam
Czyli ta informacja na stronie "3W 19-Mode Universal Regulated Circuit Board for Flashlights" oznacza, że dioda może świecić w tych trybach, a to zależy od drivera tak?? Dzieki:)
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Dokładnie tak - znaczy że driver może świecić diodą na 19 różnych sposobów (no powiedzmy, bo tak naprawdę tam nie ma 19 trybów).
maciekek

ok:) Dzieki wielki:)
DNF

Post autor: DNF »

Miodoslawie, te akusy moze i sa identyczne, ale w tych co podalem jest pewnie dzialajaca protekcja ogniw! Sam nie uzywalem ich, ale chyba midi mi pisal, ze sie dobrze sprawuja.
Pozdrawiam
DNF
maciekek

ok:) Dzieki za pomoc i porady
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Ciekawe czy driver wejdzie bo nie napisałeś jaką latarkę kupiłeś. Nie wiadomo też czy wcześniej była Cree XR-E, jak nie to może być kiepsko ze skupieniem.
A co do akusów to popieram DNF - mam i używam, są dobre, protekcja ok, jak na 14500 duża pojemność, jedyna wada - są ciut dłuższe niż zwykłe AA.
ODPOWIEDZ