Uchwyt na rower do Nitecore EA41

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
dusk

Uchwyt na rower do Nitecore EA41

Post autor: dusk »

Witam,
czy do latarki Nitecore EA41 istnieje jakiś uchwyt na kierownicę do roweru? Albo czy macie jakieś pomysły jak ją zamocować?

BTW, latarki jeszcze nie kupiłem.
max4max

Post autor: max4max »

W ostateczności da się wcisnąć w zwykły gumowy uchwyt plus do tego zabezpieczyć samą latarkę jakąś smyczką.

Druga opcja to kupić 2 takie uchwyty - http://www.fasttech.com/products/1630/1 ... t-holder-c i połączyć 2 dolne części - te na kierownicę, to tak na szybko mi do głowy przychodzi.
michal1

Post autor: michal1 »

Moim zdaniem convoy lepszy i źródła zasilania też ma lepsze.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

To może zmienić nazwę forum na: www.convoyitaklepszy.pl?
michal1

:mrgreen:
Bez przesady, po prostu jako budżetowa latarka jest świetna, a producenci markowych latarek przesadzają z cenami. Lepiej chyba kupić coś modowanego albo przynajmniej oryginalnego (UI).
Moim zdaniem ogniwa 18650 są lepsze.
Pozdrawiam,
szczęśliwy posiadacz Olight s10 Baton
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Dobrze, ale odpowiedzą na pytanie jaki uchwyt to latarki XXX nie może być twierdzenie że latarka YYY jest lepsza. Bo po I fajność jest rzeczą względną, bo II ciężko znaleźć Convoya którego można by bezpośrednio porównać z latarką z tematu, a po III nie wiem po co się rozpisuje bo to tylko moje zdanie:)
Pozdrawiam
michal1

Napisał, że tej latarki jeszcze nie kupił, więc napisałem, że za mniejszą cenę może kupić coś prawi tak samo dobrego.
A jak masz taki budżet to zaiwestuj w EDC X1 od Grega 3xXP-L 1800lm
Pozdrawiam
PS. EOT
Vigo

Post autor: Vigo »

NiteCore EA41 to świetna latarka, co do zasięgu i rozkładu światła świeci praktycznie tak jak Fenix TK35, a EA41 jest sporo mniejsza i zasilana czterema AA, ma też moim zdaniem bardzo fajne UI.

EA41 ma korpus o średnicę 39mm, ale jest tam wyfrezowane przewężenie o szerokości 32mm i myślę, że powinno dać się latarkę upchnąć w typowym uchwycie LedLensera, trzeba by było tylko dodatkowo lampkę zabezpieczyć sporym oringiem zapiętym za rurę kierownicy.
Jak znajdę swój uchwyt LL to przymierzę.

PS Nie, niestety standardowy uchwyt rowerowy typu LL (23,5 - 27mm) jest za wąski.

___
dusk

Post autor: dusk »

Dziękuję za propozycje.
O convoy też się dużo naczytałem, ale na razie jestem zainteresowany tyko Nicetorem.

Niestety ma dość nietypowy kształt i rozmiar jeżeli chodzi o standardowe uchwyty.
Skłaniam się ku takiemu:
http://allegro.pl/uniwersalny-obrotowy- ... enie-16427

ewentualnie coś na rzepach, chodź również się naczytałem, że mogę one słabo trzymać.
Myślałem po prostu że jest już na to jakaś metodą, żeby nie odkrywać koła na nowo.
Dzięki jeszcze raz odzew
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Kup latarkę na rower, bo twój wybór jakoś taki mało rowerowy jest.
Kyle

Post autor: Kyle »

Już mi się wymiotować chce tymi Convoy ... chyba tak jak użytkownikowi Ebola.
michal1 pisze: Moim zdaniem ogniwa 18650 są lepsze.
... nie ... 18650 nie są lepszym źródłem bo przy wybuchu pół odby... :twisted: a, z resztą nie ważne.

[ Dodano: 1 Marzec 2015, 20:31 ]
fotorondo pisze:Kup latarkę na rower, bo twój wybór jakoś taki mało rowerowy jest.
... każda dobra latarka, czyli pokroju EA41, Fenix E41 itp. będą świetne na rower (pod warunkiem, że znajdzie się uchwyt o którym temat). Natomiast przykładowo "rowerowa" LED Lenser B7.2 moim zdaniem będzie gorsza na rower od EA41, bo sądzę, że mocny snop w przód + słabszy snop na boki jest bardziej optymalny jako przednie światło w rowerze. ... tak, że to że jakaś latarka jest na rower wg. jakiegoś producenta, nie oznacza, że >jest ona na rower w praktyce<.

[ Dodano: 1 Marzec 2015, 20:39 ]
michal1 pisze: A jak masz taki budżet to zaiwestuj w EDC X1 od Grega 3xXP-L 1800lm
... dziś mam wisielczy humor, więc z góry sorry, ale ... na wuj mu 1800 lumenów na rower człowieku?! No chyba, że ta latarka te dwie godziny z taką jasnością poświeci, to zwracam honor :twisted: :twisted:

ps. jak komuś nie zależny na uniwersalności, to moze lepiej kupić http://latarki-fenix.pl/pl/p/Latarka-di ... werowa/566

... problem uchwytu z głowy ... minus taki, że będzie to światło praktycznie tylko na rower.
TDK

Post autor: TDK »

EA41, choć mała i lekka jak na zasilanie 4xAA, i tak jest za ciężka na rower. Na rower tylko lampka zasilana 18650, ew. 26650 będzie dobra.
Kyle

Post autor: Kyle »

No, ale w czym problem, że waży tam (nawet nie wiem) ... 1/3 kilo?
Luigi

Post autor: Luigi »

Kyle pisze:... nie ... 18650 nie są lepszym źródłem bo przy wybuchu pół odby... :twisted: a, z resztą nie ważne.
Na to jest akurat prosta rada - używać ogniw IMR, które są bezpieczniejsze.
Aczkolwiek rozumiem, że jeśli ktoś posiada spory zapas ogniw ni-mh i porządną ładowarkę do nich, to niekoniecznie musi chcieć inwestować w li-iony.
Kyle pisze:... każda dobra latarka, czyli pokroju EA41, Fenix E41 itp. będą świetne na rower (pod warunkiem, że znajdzie się uchwyt o którym temat).
Ogólnie ref SMO nie jest najlepszy na rower, ale jak koledze pasuje taki rozkład światła, to OK.
A wracając do tematu, to raczej ciężko będzie kupić porządny uchwyt do tej latarki (taki, co będzie dobrze trzymał), najlepiej będzie złożyć zlecenie w stosownym dziale w sklepiku i poczekać na oferty od forumowych majsterkowiczów.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
ODPOWIEDZ