Problem z routerem TP Link
Problem z routerem TP Link
Cześć,
Może prosta sprawa.. Kupiłem router TP Link TL-WR 841n, deklarowana prędkość do 300Mb/s. Jakim urządzeniem bym się nie łączył w standardzie N to prędkość nie przekracza 72Mb/s (może być wolniej np 64). Oddawałem 2 razy na gwarancję i teraz przysłali trzeci, który działa tak samo jak reszta tj. <72Mb/s. W poprzednich próbowałem rożnych ustawień i nic to nie zmieniało.
Dziś wyjąłem z pudełka nowy router podłączyłem, połączyłem się przez wifi laptopem z kartą n i jest 72. Czy producent leci sobie w kulki czy mam jakieś pądy w domu nie pozytywne? Odległość od ruter a to 1m. Z drugiej strony jakby było wszystko spoko to by mi nie wymieniali routera 3 razy..
Żal co do współczesnej produkcji elektroniki...
Może prosta sprawa.. Kupiłem router TP Link TL-WR 841n, deklarowana prędkość do 300Mb/s. Jakim urządzeniem bym się nie łączył w standardzie N to prędkość nie przekracza 72Mb/s (może być wolniej np 64). Oddawałem 2 razy na gwarancję i teraz przysłali trzeci, który działa tak samo jak reszta tj. <72Mb/s. W poprzednich próbowałem rożnych ustawień i nic to nie zmieniało.
Dziś wyjąłem z pudełka nowy router podłączyłem, połączyłem się przez wifi laptopem z kartą n i jest 72. Czy producent leci sobie w kulki czy mam jakieś pądy w domu nie pozytywne? Odległość od ruter a to 1m. Z drugiej strony jakby było wszystko spoko to by mi nie wymieniali routera 3 razy..
Żal co do współczesnej produkcji elektroniki...
"up to 300Mbps" pisze w specyfikacji urządzenia, a nie, że wyciąga 300Mbps...
Poza tym chcąc uzyskiwać maksymalne prędkości to trzeba warunki laboratoryjne i anteny porządne, a nie plastikowe baciki.
Poza tym chcąc uzyskiwać maksymalne prędkości to trzeba warunki laboratoryjne i anteny porządne, a nie plastikowe baciki.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Wystarczy, że na jednym kanale są ze 3 sieci, wtedy można sobie co najwyżej pomarzyć o 100, nie mówiąc nawet o 300.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
W urządzeniach mam standard n, nie wiem czy 150 czy 300. Próbowałem różnych kanałów i różnych ustawień. Moje oczekiwanie jest takie, że jak kliknę status połączenia to wyświetli się, prędkość 150 albo 300, a nie nie wiadomo co.
Ostatnio zmieniony środa 25 lut 2015, 16:27 przez Uka, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam ruter 150 i taką prędkość osiąga tylko w piwnicy, gdzie nie dochodzi żaden inny sygnał.
Po zabraniu rutera do domu, też mam prędkość w okolicach 72.
Podejrzewam, że u Ciebie będzie podobnie.
Po zabraniu rutera do domu, też mam prędkość w okolicach 72.
Podejrzewam, że u Ciebie będzie podobnie.
Ciemności rozświetlają mi:
Mieszkam pod Wawą, w małej miejscowości. Urządzenia wykrywają maksymalnie 3 sieci, w tym jedną moją. Z okna widzę dużą antenę w odległości 200m (lokalny provider).
Skoro mówicie, że więcej nie wycisnę to już nie będę gnębił producenta. Dziwne, że ten wymieniał mi sprzęt, a facet z infolinii powiedział, żeby go odesłać.. Albo chłopaki nie radzą sobie z serwisem, albo tak cenią klienta..
------------------
Właśnie mnie zdezorientowało, że 72 to nie ma takiego standardu..
Dzięki, już nie będę się przejmował i martwił..
Skoro mówicie, że więcej nie wycisnę to już nie będę gnębił producenta. Dziwne, że ten wymieniał mi sprzęt, a facet z infolinii powiedział, żeby go odesłać.. Albo chłopaki nie radzą sobie z serwisem, albo tak cenią klienta..
------------------
Właśnie mnie zdezorientowało, że 72 to nie ma takiego standardu..
Dzięki, już nie będę się przejmował i martwił..
Na bank masz problem z kartami w komputerach. Miałem identycznie, karta w teorii miała łączyć się na 300Mb/s a łączyła jedynie na 72Mb/s max. Po zmianie karty sieciowej wszystko wróciło do normy i łączy się na 300Mb/s.
Pozatym mylicie trochę pojęcia. To że karta wynegocjuje na routerze prędkość 300Mb/s nie oznacza że taką właśnie wyciągnie. Prędkość docelowa właśnie zależy od zatłoczenia i warunków pracy karty i routera.
Dla przykładu:
Karta: DW 1501 na chipsecie Broadcom według specyfikacji prędkość 300Mb/s
Żadne czary nie zmusiły jej do połączenia wyżej jak 72Mb/s
natomiast
Karta: Intel Centrino Andvanced-N 6205 łączy się bez problemu na 300Mb/s
Pozatym mylicie trochę pojęcia. To że karta wynegocjuje na routerze prędkość 300Mb/s nie oznacza że taką właśnie wyciągnie. Prędkość docelowa właśnie zależy od zatłoczenia i warunków pracy karty i routera.
Dla przykładu:
Karta: DW 1501 na chipsecie Broadcom według specyfikacji prędkość 300Mb/s
Żadne czary nie zmusiły jej do połączenia wyżej jak 72Mb/s
natomiast
Karta: Intel Centrino Andvanced-N 6205 łączy się bez problemu na 300Mb/s
Ostatnio zmieniony środa 25 lut 2015, 18:38 przez artur_n, łącznie zmieniany 1 raz.
Everybody lies...
We właściwościach karty:
1. ustawić 802.11n Channel Width (2.4Ghz) na Auto (domyślnie jest na 20Mhz)
2. ustawić 802.11n Mode na Enabled
3. Wyłączyć oszczędzanie energii
Na routerze:
1. ustawić Szerokość kanału na 40MHz, Control sideband odpowienio do tego czy chcesz używać górnych czy dolnych kanałów.
2. wybrać kanał na którym jest najmniej zakłóceń (u mnie to 1). Sensowne są wyłacznie 1,6,11, dlaczego to pogooglaj.
1. ustawić 802.11n Channel Width (2.4Ghz) na Auto (domyślnie jest na 20Mhz)
2. ustawić 802.11n Mode na Enabled
3. Wyłączyć oszczędzanie energii
Na routerze:
1. ustawić Szerokość kanału na 40MHz, Control sideband odpowienio do tego czy chcesz używać górnych czy dolnych kanałów.
2. wybrać kanał na którym jest najmniej zakłóceń (u mnie to 1). Sensowne są wyłacznie 1,6,11, dlaczego to pogooglaj.
Mam ruter, który niby wyciąga te 300 Mb/s po wifi. Karta w laptopie jest 150 Mb/s, ale w task managerze maksymalnie udało mi się uzyskać właśnie te 72 Mb/s. W rzeczywistości prędkość wynosiła ok. połowę tego. W końcu po wielu kombinacjach w ruterze dowiedziałem się, że mam jakiś zły sterownik w windowsie. Instalacja sterownika bezpośrednio ze strony producenta karty (a nie laptopa) pomogła i teraz pokazuje ponad 100 Mb/s (zależy jak dobry zasięg jest). Jak już wszystkie ustawienia pozmieniasz to sprawdź czy nie masz lepszych sterowników.
Jeśli chcesz sprawdzić prędkość maksymalną to:
Po pierwsze sprawdź co Ci w eterze szumi. Ino dokłanie, systemowe apki są do niczego. Ja używam www.inssider.com, starsze wersje były darmowe)
Po drugie wyłącz szyforwanie (na stałe nie polecam, ale mówimy o testowaniu wydajności, prawda?)
Po trzecie sprawdź z innym laptopem albo tego laptopa sprawdź w innej szybkiej sieci.
Po pierwsze sprawdź co Ci w eterze szumi. Ino dokłanie, systemowe apki są do niczego. Ja używam www.inssider.com, starsze wersje były darmowe)
Po drugie wyłącz szyforwanie (na stałe nie polecam, ale mówimy o testowaniu wydajności, prawda?)
Po trzecie sprawdź z innym laptopem albo tego laptopa sprawdź w innej szybkiej sieci.
Odkopię trochę ten temat, co by wtrącić swoje 0,03PLN bo nie wszystko zostało powiedziane.
TL-WR 841N to chyba najtańszy sensowny router N, ale pracuje na 2.4GHz więc jego prędkość to 150mbit a nie 300. Jeśli we właściwościach połączenia widnieje 150mbit a faktyczna prędkość to coś w okolicach 70mbit to wszystko jest w porządku, tak właśnie to działa, te liczby to tylko chłyt marketingowy. Tak samo jak w standardzie G 54mbit, osiągalna prędkość to 16-17mbit i nie więcej. Tak już jest i nie należy szukać dziury w całym.
Jeśli natomiast we właściwościach widnieje prędkość 72mbit a faktyczna jest jeszcze ponad 2x mniejsza, to należy szukać problemu na swoim sprzęcie. Sterownik albo sama karta albo dziwne ustawienia powodują że jest to jeszcze bardziej ograniczone N.
TPlinki jako domyślny mają kanał 6, a że nikt tego nie zmienia, to praktycznie co druga sieć domowa leci na 6 i wszyscy mają problemy - przy większej odległości od routera jest od groma pogubionych pakietów i sieci się wzajemnie zakłócają.
TL-WR 841N to chyba najtańszy sensowny router N, ale pracuje na 2.4GHz więc jego prędkość to 150mbit a nie 300. Jeśli we właściwościach połączenia widnieje 150mbit a faktyczna prędkość to coś w okolicach 70mbit to wszystko jest w porządku, tak właśnie to działa, te liczby to tylko chłyt marketingowy. Tak samo jak w standardzie G 54mbit, osiągalna prędkość to 16-17mbit i nie więcej. Tak już jest i nie należy szukać dziury w całym.
Jeśli natomiast we właściwościach widnieje prędkość 72mbit a faktyczna jest jeszcze ponad 2x mniejsza, to należy szukać problemu na swoim sprzęcie. Sterownik albo sama karta albo dziwne ustawienia powodują że jest to jeszcze bardziej ograniczone N.
TPlinki jako domyślny mają kanał 6, a że nikt tego nie zmienia, to praktycznie co druga sieć domowa leci na 6 i wszyscy mają problemy - przy większej odległości od routera jest od groma pogubionych pakietów i sieci się wzajemnie zakłócają.