Karta miniSD 16 GB - padła zużycie ?
Karta miniSD 16 GB - padła zużycie ?
Witajcie.
Karta miniSD magicznej firmy Lyna, kupiona w kaufie jakiś rok temu w cenie 39 zł (za dwie karty, każda po 16 GB). Karta działała jak trzeba. Postanowiłem użyć jej w kamerze Shadow RX300 (karta klasy 4, kamera wymaga minimum 10) - mimo niezgodności, karta pracowała poprawnie, przeżyła około 8 000 km nagrywań z kamery po czym dziś po trasie do pracy (50 km) po włączeniu kamery, ta wyświetliła napis "insert card".
Telefon z androidem nie potrafi sformatować karty.
Telefon z Symbianem pisze - karta zablokowana hasłem.
Windows pisze - nie można sformatować.
Czyżby karta padła od zbyt mocnego wykorzystywania (zbyt szybki zapis) ?
Druga karta pracuje poprawnie.
Karta miniSD magicznej firmy Lyna, kupiona w kaufie jakiś rok temu w cenie 39 zł (za dwie karty, każda po 16 GB). Karta działała jak trzeba. Postanowiłem użyć jej w kamerze Shadow RX300 (karta klasy 4, kamera wymaga minimum 10) - mimo niezgodności, karta pracowała poprawnie, przeżyła około 8 000 km nagrywań z kamery po czym dziś po trasie do pracy (50 km) po włączeniu kamery, ta wyświetliła napis "insert card".
Telefon z androidem nie potrafi sformatować karty.
Telefon z Symbianem pisze - karta zablokowana hasłem.
Windows pisze - nie można sformatować.
Czyżby karta padła od zbyt mocnego wykorzystywania (zbyt szybki zapis) ?
Druga karta pracuje poprawnie.
ILPT
Nie padła od 'szybkiego zapisu".
Uszkodził się prawdopodobnie kontroler lub sama pamięć nand.
Poczytaj ;0 http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-k ... h-a366.htm
Uszkodził się prawdopodobnie kontroler lub sama pamięć nand.
Poczytaj ;0 http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-k ... h-a366.htm
Mi wczoraj po miesiącu pracy Domoticz padł, tzn. na karcie SD nic nie ma. Kupiłem parę dni wcześniej pena, żeby robić kopie ustawień i nie miałem czasu dodać
Karta tak została udu...iona że nie dałem jaj rady sformatować, brak tablicy partycji - przy próbie stworzenia nowej błąd I/O. Poległy wszystkie mi znane programy na WIN i Linux.
Karta tak została udu...iona że nie dałem jaj rady sformatować, brak tablicy partycji - przy próbie stworzenia nowej błąd I/O. Poległy wszystkie mi znane programy na WIN i Linux.
-
Spróbujcie tego. Ja w ten sposób uratowałem pendrive'a Kingston Data Travel 4GB. Miałem go już wyrzucić, bo nijak nie szło go sformatować, ani w Windows, ani w urządzeniach przenośnych. Zastosowałem tę metodę i już ponad pół roku śmiga jak nowy
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Skoro mowa o flashach, to mam pytanie co do pendrive'ów. Jak mam przywrócić "fabryczną" nazwę pena czyli "dysk wymienny"?
Uprzedzam odpowiedzi typu "wpisz sobie" bo to nie działa. Chodzi mi o to, że po zrobieniu kilku penów bootowalnych
z różnymi wersjami windowsa, zmieniły one nazwy na jakieś przypadkowe ciągi liter i po formacie takie nazwy zostały,
przez co radio w samochodzie przestało mi wykrywać pendrive'a
Jakieś pomysły?
Uprzedzam odpowiedzi typu "wpisz sobie" bo to nie działa. Chodzi mi o to, że po zrobieniu kilku penów bootowalnych
z różnymi wersjami windowsa, zmieniły one nazwy na jakieś przypadkowe ciągi liter i po formacie takie nazwy zostały,
przez co radio w samochodzie przestało mi wykrywać pendrive'a
Jakieś pomysły?
Po Windowsem możesz spróbować użyć DISKPART.
! Dysk musi być pusty bo utracisz wszystkie znajdujące się na nim dane podczas tej operacji !
Odpalasz okno konsoli (cmd) "jako administrator", uruchamiasz diskpart, wpisując po prostu - diskpart
Następnie:
odszukujesz na liście właściwy dysk patrząc po rozmiarze i wykorzystujesz jego numer do polecenia:
teraz usuwamy informacje o układzie partycji:
i tworzymy nową, czystą partycję:
formatujemy i przypisujemy literę (zamiast fat32 możesz spróbować fat, niektóre urządzenia nie rozpoznają fat32):
kończymy
PS: Gdyby dysk był GPT (* - w kolumnie "gpt" w liście dysków) to przed "clean" trzeba zrobić jeszcze "convert mbr"
PPS: Nie ponoszę odpowiedzialności w przypadku utraty danych czy innych strat
! Dysk musi być pusty bo utracisz wszystkie znajdujące się na nim dane podczas tej operacji !
Odpalasz okno konsoli (cmd) "jako administrator", uruchamiasz diskpart, wpisując po prostu - diskpart
Następnie:
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> list disk
DISKPART> select disk <nr>
DISKPART> clean
DISKPART> create part primary
DISKPART> format fs=fat32 quick
DISKPART> assign
DISKPART> exit
PPS: Nie ponoszę odpowiedzialności w przypadku utraty danych czy innych strat
Koledze DNF nie chodzi pewnie o tę nazwę, którą samemu można zmienić normalnie, bądź przy formatowaniu, a tzw. "Device Name", czy główną nazwę urządzenia, która czasem brzmi np. Kingston Storage, lub Mass Storage Device, lub SD Device, itp.max4max pisze:Jak dobrze sformatujesz to nie ma prawa nic zostać.DNF pisze:po formacie takie nazwy zostały,
Czym i na jaki system formatowałeś te peny i nazwy zostały?
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Ale to są raczej nazwy pochodzące ze strowników/chip'a, nie można ich od tak zmieć. No chyba, że DNF próbował "przeprogramować" chip, chcąc np. zmienić "Removable Media Bit".paolo1976 pisze:Koledze DNF nie chodzi pewnie o tę nazwę, którą samemu można zmienić normalnie, bądź przy formatowaniu, a tzw. "Device Name", czy główną nazwę urządzenia, która czasem brzmi np. Kingston Storage, lub Mass Storage Device, lub SD Device, itp.max4max pisze:Jak dobrze sformatujesz to nie ma prawa nic zostać.DNF pisze:po formacie takie nazwy zostały,
A ja podtrzymuje to co napisałem wyżej.theman pisze:Ale to są raczej nazwy pochodzące ze strowników/chip'a, nie można ich od tak zmieć. No chyba, że DNF próbował "przeprogramować" chip, chcąc np. zmienić "Removable Media Bit".paolo1976 pisze:Koledze DNF nie chodzi pewnie o tę nazwę, którą samemu można zmienić normalnie, bądź przy formatowaniu, a tzw. "Device Name", czy główną nazwę urządzenia, która czasem brzmi np. Kingston Storage, lub Mass Storage Device, lub SD Device, itp.max4max pisze: Jak dobrze sformatujesz to nie ma prawa nic zostać.
Tworząc bootowalne peny różne programy róznie "labelują" dyski i w systemie potem takie dyski nie są wykrywane jako "mass storage' , czy dysk wymienny tylko np. tak jak u mnie - "Install Ubuntu".
Proste programy do formatowania nie sa w stanie tego zmienić i albo trzeba użyć coś ala Easeus partition Master pod win czy nawet w ostateczności LLF.