Jaki kolimator - laik prosi o pomoc

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mudia

Jaki kolimator - laik prosi o pomoc

Post autor: mudia »

Witam
Jestem laikiem, więc będę pisał łopatologicznie i bez możliwymi błędami nazewniczymi. Proszę o wyrozumiałość :)
Jako kolimator (bo chyba dobrej nazwy używam) będę miał na myśli lustro zamontowane w latarce.
Mam taką lampę singfire sf-90
Niestety średnio odpowiada mi światło jaki ona daje, bo jest zbyt skupione na jednym punkcie - lampa działa jak szperacz. Bez problemu mogę wyjąć z niej kolimator i chciałbym wymienić go na inny, aby lepiej ją do pasować do moich wymagań.

Nie wiem jaki obecny kolimator ma parametry techniczne, więc problem pomogą pokazać poniższe zdjęcia.
1 - sf-90
2 - solarstorm X2
3, 4, 5 - dane i wnętrzności sf-90

Czerwony odcinek ma na ścianie długość 1m. Zdjęcie robione z odległości 4m.
galeria

W miarę możliwości prosiłbym do gotowe linki do POLSKICH sklepów lub aukcji allegro, gdzie mogę odpowiedni przedmiot nabyć. To nie jest lenistwo
- nie mam czasu na oczekiwanie 4-8 tygodni na przesyłkę z azji.
- jeśli podacie tylko parametry, to mogę mieś problemy ze znalezieniem lub dobraniem odpowiedniego elementu, a sami najlepiej orientujecie się gdzie kupić przez internet odpowiednie elementy.

Żeby nie było, że jestem leniem :D to sam znalazłem następujące produkty, ale sądząc z wymiarów, to nie będą pasować:

kolimator 1

kolimator 2

Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj.

To co masz w lampce to nie jest kolimator a reflektor.
Zasada jest taka, im większy reflektor tym lepsze/mocniejsze skupienie.
W twojej jest stosunkowo duży więc masz efekt jak opisałeś, latarka jest szperaczem ;) a na rower powinna raczej świecić szeroko.

Jedną z lepszych rzeczy jaką możesz zrobić to kupić http://www.aliexpress.com/item/2014-nov ... 68777.html ale najpierw zmierz średnicę szybki.
Tak, tak wiem że chcesz w Polsce, ale tu po prostu czegoś takiego nie ma.

Z tymi małymi kolimatorami będzie problem z ich zamocowaniem bo są znacznie mniejsze, a no i dioda nie będzie dociskana do piguły, o ile jest zamocowana na paście a nie kleju.

https://www.youtube.com/watch?v=5J9zIGTfgGw
Ostatnio zmieniony sobota 21 lut 2015, 12:20 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
michal1

Post autor: michal1 »

Z aliexpress przesyłka idzie ok. 3 tygodni. Jest mała szansa, że jakiś forumowicz będzie miał pasujący kolimator.
Pozdraiam
ODPOWIEDZ