Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Też mi szkoda Farela rozpruwać. :mrgreen: Ale na Allegro są farelki za 30zl- nawet nowe.
W takim razie muszę się wybrać do mojego serwisu klimy i wyzwać ich od złodzieji, a potem zabieram się za budowę ozonatora. ;-)
Rozumiem, że ozonatora z eBay'a ( http://www.ebay.com/itm/111164383665 ) nikt nie sprawdzał pod względem faktycznej wydajności. Ale zakładając, że podaje to 7g/h to jak to się przelicza na kubaturę pomieszczenia i czas pracy? Odgrzybiałbym w domu pomieszczenia, gdzie jest klima (30m² i 40m²) i z tego co wyczytałem w tym temacie to do tago będzie OK. Jeśli chodzi o samochód to będzie dużo za dużo więc pewnie 5-10min pracy wystarczy. Problem pojawia się gdy będę chciał odgrzybić klimę domową znajomemu, który już jest chętny na taką operację. Mianowicie ma on salon połączony z kuchnią i antresolą, o łącznej powierzchni 70m² i wysokości 5m. To jest ogromna ilość ozonu do wtłoczenia. Czy taki ozonator podoła? A może wystarczy go postawić na drabinie przy wylocie odpalonej klimy i wtedy nie musiałby tak długo pracować?
Ostatnio zmieniony sobota 14 lut 2015, 14:55 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

piciex, w takim wypadku jak jest taka duża kubatura to te 7g/h może być za mało i raczej potrzeba by oddzielić pomieszczenie w którym jest klima od reszty np. za pomocą folii i taśmy malarskiej.

Co do wydajności faktycznej to u mnie na ten przykład pokój 31m³ potrzeba 30-40min gazowania tylko posiadam silniejszy zasilacz bo 90W.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
studzin

Post autor: studzin »

Wystarczy wylot z ozonatora skierować na wlot powietrza do klimy, bo to tam robi się największy syf. Jeżeli po zabiegu nadal w pomieszczeniu będą przykre zapachy to dopiero wtedy bym myślał o zwiększeniu wydajności.
Awatar użytkownika
piciex

Pomysł z przystawieniem ozonatora do klimatyzatora rozważałem, ale faktycznie jakiś szybki "namiot ozonowy" nawet lepiej rozwiąże sprawę. Dzięki, w takim razie zamawiam: http://www.ebay.com/itm/111164383665
Czy zamawiając u tego sprzedawcy udało się komuś uzyskać jakieś śledzenie, czy nie przejmować się i czekać?

I jeszcze nad takim się zastanawiałem: http://www.aliexpress.com/item/1pcs-new ... 14888.html
Niby mocniejszy, ale tamten sprawdzony. :?:

I włącznik dodatkowo: http://www.aliexpress.com/item/R1B1-1-W ... 11710.html
Jak ma ktoś inne propozycje gotowych włączników bezprzewodowych, lub timerów to chętnie posłucham, bo ten co wskazałem wygląda badziewnie.
Awatar użytkownika
breshnew

Post autor: breshnew »

Widzę, że to wszystko to samo, mój zestaw wyglądał identycznie jak ten Twój z ebaya. Zmierzony pobór mocy 100W (razem z wentylem co prawda), ale to jak już odpali to będzie działać. Czy na pokój 40m2 za mały? NIE!!!! Ja odświeżam nim u mnie pokój 5 na 8m i ze spokojem wypełnia. Należy go oczywiście wyżej postawić. Zate mbez obawy, nie powinieneś musieć sztucznie ograniczać przestrzeni. A samochód wypali do cna. Ważne: robić przy wyłączonej klimatyzacji, tzn. sam obieg zamknięty bez włączonego kompresora. Ja to robię z podtrzymaniem zasilaczem, bez włączania silnika (stary klimiarz mi wyjaśniał, że zimny parownik osłabia działanie ozonu na jego samego, bo jest nawilżony wytrącaniem pary z powietrza).
Aha, MEGAważne!!!!!: wyjmuję filtr węglowy jak jest (bo ozon zwiąże węgiel, niejako zużyje ten filtr). Zwykły zostawiam.
Mi to działa i już, wiele forów wałkuje ten temat, tylko wielu z nich nie robiło tego samych tylko w "znających się" zakładach. Ludzie, większość zakładów klimy nie zna podstaw fizyki, wiedzą tylko, gdzie dusić enter!!!!
Ostatnio zmieniony niedziela 15 lut 2015, 08:36 przez breshnew, łącznie zmieniany 1 raz.
Breshnew
Awatar użytkownika
piciex

A to ciekawe? Bo w warsztacie kazali zawsze odpalać kompresor do tego. W domu natomiast chyba nie jestem w stanie odpalić samego wentylatora bez agragatu.
A zerkał ktoś na ten włącznik zdalnie sterowany, który podrzuciłem wyżej?
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

piciex,

Może się zdażyć że w aucie odcina kanał i obieg nie będzie pełny... ale nie wpadajmy w przesadyzm, tak i tak będzie dobrze.

Najlepiej to ustawić wlot od strony zewnętrznej i wtedy nawiew na wszyskie kanaly na 1stopien i 15min masz zabite wszystko w środku przy 7Gram/h.

A co z włącznikiem, jest ok... ale lepiej jakiś timer.
Awatar użytkownika
piciex

Znalazłem jeszcze taki włącznik: http://www.banggood.com/Wireless-1-Chan ... 59061.html i jest fajniejszy bo ma timer. Tylko czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi z tym: "1x12V 23A launch battery (not included) is needed for the remote control switch"?
Przecież to jest zasilane z sieci, a bateria potrzebna jest tylko do pilota? :-|
Awatar użytkownika
piciex

OK. Dobra, już kumam- to do pilota ma być. :oops:
Tylko ja jak żyję nie widziałem takich baterii. :|
12v 23A :looka: Całe życie się człowiek uczy.
belushi

Post autor: belushi »

piciex pisze:Znalazłem jeszcze taki włącznik: http://www.banggood.com/Wireless-1-Chan ... 59061.html i jest fajniejszy bo ma timer. Tylko czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi z tym: "1x12V 23A launch battery (not included) is needed for the remote control switch"?
Przecież to jest zasilane z sieci, a bateria potrzebna jest tylko do pilota? :-|
Właśnie przeczytałem to 3 razy i nic mądrego mi do głowy nie przychodzi a sam wziąłbym ze 3 sztuki tego wyłącznika.

B
arekm

Post autor: arekm »

Awatar użytkownika
piciex

arekm pisze:1.2V 2/3 AA pewnie - http://www.powerstream.com/Size.htm

No otóż nie. <nie>
Chodzi o baterię MN21. Naprawdę jeszcze czegoś takiego nie widziałem.

Włącznik jest jeszcze w wersji 2/3 kanałowej, ale w przypadku ozonatora jeden kanał chyba wystarczy bo i tak wentylator i generator muszą chodzić w parze.
Tylko z tym timerem chyba się zapędziłem.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

MN21 czy 23A to bateria bardzo popularna w pilotach samochodowych i innych bramowych.
ptja

Post autor: ptja »

W takim małym mierniku UT20B (który przerobiłem sobie na analizator tlenowy) też 23A się używa:

Obrazek
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
piciex

fotorondo pisze:MN21 czy 23A to bateria bardzo popularna w pilotach samochodowych i innych bramowych.

Wg Duracella to jeden pies. Baterie są opisane jako MN21/23 12V 23A.
ODPOWIEDZ