Driver Nanjg 105c

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
wolfram

Driver Nanjg 105c

Post autor: wolfram »

https://www.fasttech.com/p/1122302
Co to za element oznaczony na sterowniku symbolem C1 (tuż nad czwarta gwiazdką od strony sprężyny)i za co on jest odpowiedzialny?
Podczas rozlutowywania sterownika z piguły wspomniany wyżej element "był się odessał" odsysaczem cyny. Mimo to sterownik nadal pracuje prawidłowo, tryby na wszystkich gwiazdkach załączają się zgodnie z opisem.
Ostatnio zmieniony czwartek 19 lut 2015, 11:18 przez wolfram, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Kondensator.
My flashlight is smaller than yours...
wolfram

sp5it pisze:Kondensator.
Jakie on ma zadanie?
Wg mojej bardzo skromnej wiedzy kondensatory działają jako magazyny energii, ale w tym wypadku chyba nie taka jest jego rola.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Filtruje zasilanie procesora.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
wolfram

maciex93 pisze:Filtruje zasilanie procesora.

strasznie enigmatycznie :mrgreen:
W takim razie zapytam inaczej. czy jego brak w jakiś sposób przekłada się na pracę sterownika?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Procesor może sobie sam generować zakłócenia przez które będzie się zawieszał czy też resetował.
Kondensator filtruje zasilanie przez co takie kwiatki nie mają miejsca.
Jego brak może, ale nie musi mieć znaczenia w tej aplikacji (sterowniku), lepiej żeby jednak był.
Jeżeli ten co był przepadł w odsysaczu ;) to może masz w domu jakieś uszkodzone sprzęty z których możesz odlutować podobny wymiarami kondensatorek i wlutować w miejsce starego.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

tak, jeśli poziom zakłóceń wzrośnie do takiego, który będzie przeszkadzał ;-).
Skoro pracuje to OK, jak Ci to przeszkadza to wlutuj 100nF. Jak nie przeszkadza to i tak bym wlutował. Może dostaniesz w jakimś sklepie elektronicznym - jeśli nie w takiej obudowie to można pokusić się o upchanie w obudowie przewlekanej (THT). Ten w SMD kosztuje 1 grosz, ale za zwyczaj trzeba kupić minimum 100szt + koszty wysyłki, więc lepiej "skombinować".
maro21

Post autor: maro21 »

Podepne się do tego tematu, żeby nie tworzyć nowego ;).

Mam nanjg 105c 6x AMC, chciałem zapytać czy jak odlutuję np 2 AMC to taki driver będzie śmigał dalej? Analogicznie jak robicie kanapki(dodajecie AMC) to śmiga wszystko, więc chce się upewnić :)
Ostatnio zmieniony czwartek 30 kwie 2015, 00:41 przez maro21, łącznie zmieniany 1 raz.
Ganzo G718B
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

maro21 pisze:jak robicie pigułki
Kanapki robimy ;)
Możesz spokojnie odlutować nawet 5szt i driver będzie działał.
maro21

Post autor: maro21 »

Poprawione :) no to super, thx za odp :)
Ganzo G718B
ODPOWIEDZ