Pierwsza w życiu samodzielna budowa latarki.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

To już jak będziesz zamawiał cynę z topnikiem, dorzuć pastę:
http://allegro.pl/pasta-lutownicza-smd- ... 54446.html
Dzięki temu, bez problemu przylutujesz podłoże miedziane Noctigon do piguły (choćby żelazkiem, czy nad kuchenką). :)
Sometimes darkness can show you the light
Bombee

Post autor: Bombee »

piciex pisze:Teraz przez was muszę zamówić nową latarkę! Bo na czymć trzeba ćwiczyć. :razz:
:mrgreen:

Czekam na relację <ok>
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

A jak się ma lutowanie podłoża bezpośrednio do piguły w odniesieniu do centrowania diody na które zwracał mi uwagę smokuxx1987?
DNF

Post autor: DNF »

Refek ma ciutkę luzu, więc jeśli na oko dioda w pigule jest wycentrowana, to małą rozbieżność refek sam załatwi :)
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

No i gratulacje <brawo> Z kolejnym modem będzie coraz lepiej. Mnie czeka podobna przeróbka już zamówione Xp-l :wink:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zamiast kalafonii można też użyć http://www.ebay.pl/itm/Solder-Soldering ... 3f116a8f85 (przykładowa aukcja).
Kiedyś na ebayu za 10zł kupiłem 3 opakowania, zużyłem na razie ~2ml (dozuję to strzykawką z grubą igłą). Zmywa się to w moment w izopropanolu a na upartego, to nawet nie trzeba zmywać. Oczywiście w 90% przypadków wystarcza to, co jest w cynie zawarte a to głównie mi służy do odsysania cyny plecionką ew na podłoże podczas przelutu LEDa.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

ElSor, też mam ten specyfik, ale uważam że kalafonia lepsza, nie ucieka tak szybko z grotu lutownicy.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ale ja nie aplikuję tego na grot tylko na powierzchnię, którą chcę lutować. Cyny też nie przenosi się na grocie tylko dozuje bezpośrednio w lutowane miejsce (podobnie, jak podczas spawania TIGiem). :razz:
Awatar użytkownika
piciex

ElSor, czyli nakładasz to na pigułę, do tego trochę pasty lutowniczej (np. takiej jak wskazał Bocian) przykrywasz Noctingonem, przyciskasz i grzejesz od dołu? Dobrze zrozumiałem?
Awatar użytkownika
maciex93

No właśnie transformatorówka ma dla mnie tą zaletę, że mogę na grocie przenosić cynę i kalafonie ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

piciex pisze:ElSor, czyli nakładasz to na pigułę, do tego trochę pasty lutowniczej (np. takiej jak wskazał Bocian) przykrywasz Noctingonem, przyciskasz i grzejesz od dołu? Dobrze zrozumiałem?
Pobielam pigułę zwykłą cyną grzejąc ją Hotairem od spodu (dodatkowy topnik nie jest potrzebny). Noctigona smaruję tą pastą i wkładam do piguły grzejąc jeszcze z 2 sek całość. Po odłożeniu HA, pęsetą jeszcze przekręcę trochę podłoże i ustawię równo z otworami i docisnę.
maciex93 pisze:No właśnie transformatorówka ma dla mnie tą zaletę, że mogę na grocie przenosić cynę i kalafonie ;)
2x trzeba włączyć lutownicę (ew spalić cały topnik) no i jest większe ryzyko powstania zimnego lutu. Generalnie większa strata czasu, nawet jak spoina jest dobrze zrobiona.
Awatar użytkownika
maciex93

Żaden problem 2 razy nacisnąć na włącznik który i tak ma się cały czas pod palcem.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

maciex93 pisze:Żaden problem 2 razy nacisnąć na włącznik który i tak ma się cały czas pod palcem.
Też tak robiłem do czasu, gdy przyszło mi pobielić kilkaset końcówek kabli i złączyć je razem. Doceniłem wtedy przejście na obecną technikę i uważam ją za lepszą w każdym względzie. Oczywiście później nakłoniłem firmę na zakup tygielka i jest jeszcze lepiej ale w domu i tak lutuję po "nowemu" wszystko.
Awatar użytkownika
piciex

ElSor pisze:Pobielam pigułę zwykłą cyną grzejąc ją Hotairem od spodu (dodatkowy topnik nie jest potrzebny). Noctigona smaruję tą pastą i wkładam do piguły grzejąc jeszcze z 2 sek całość. Po odłożeniu HA, pęsetą jeszcze przekręcę trochę podłoże i ustawię równo z otworami i docisnę.
OK rozumiem, dzięki. W takim razie ten preparat raczej na razie odpuszczę bo do zabaw jako początkujący chyba go nie potrzebuję.
Na pewno muszę zakupić porządną cynę z topnikiem, pastę lutowniczą, bo przekonaliście mnie do lutowania podłoży do piguły, kalafonię na wszelki wypadek, izopropanol do czyszczenia, wywalić ten topnik, który mam, zgłębić artykuł podesłany przez ww296 na poprzedniej stronie, poczekać na film Bociana i DO ROBOTY. :mrgreen:
W międzyczasie poszukam nowego dawcy do zabaw. Pomysł już jest, ale o tym napiszę wieczorem w innym temacie.
Awatar użytkownika
przemek1602

Post autor: przemek1602 »

Do lutowania używam cyny powlekanej kalafonią i jeszcze nie było rzeczy której nie zlutowałem, posiadam stację lutowniczą grotówka+hotair, grotówka ma moc chyba 60W ale do moich prac hobbystycznych wystarcza. Jeśli coś mi się nie chce zlutować (mało kiedy ale jednak) to na wykałaczkę biorę kropelkę kwasu fosforowego i nakładam na element, potem przykładam jednocześnie grot i cynę i wszystko się ładnie rozpływa.
ODPOWIEDZ