Źródłami światła innymi niż latarkowe LEDy praktycznie się nie zajmowałem więc ciężko mi nakierować się na dobrą drogę ale po kolei...
Chodzi o oświetlenie na suficie pokoju, umieszczone nad blatem "warsztatowym" celem jego dobrego oświetlenia, minimum cieni itp. Obecnie w pomieszczeniu na środku jest kompaktowa świetlówka, odpowiednik bodaj 130W (umieszczona na suficie, za plecami siedząc przy blacie) i lampki biurkowe na wysięgnikach nad blatem (jedna LEDowa z lupą, druga mała G23 11W). Da się tego używać ale praktycznie non stop trzeba operować wysięgnikami by sobie doświetlać to z lewej, to z prawej itd.
Chciałbym dołożyć coś na suficie w lokalizacji nad biurkiem. Powinno dawać dużo dobrej jakości światła tak by móc swoje standardowe dłubania (elektronika, latarki, quadcopter itd) realizować.
Kącik jest wąski, ~2m szerokości, półki po obu stronach. Może świecić także na boki by oświetlać owe półki.
Z czym byście zaszaleli mając takie możliwości - w sensie jaka droga/technologia? Raczej nie LEDy bo z tego, jak sądzę, nic dobrego nie wyjdzie.
Jakby coś w wersji sprawdzonej/polecanej było to już rewelacja (w sensie źródło takie, oprawa taka, sterownik taki)
... alternatywnie wymienić te małe biurkowe na np
http://www.velleman.eu/products/view/?c ... &id=375186
Niezłe teraz są wynalazki swoją drogą - "Świetlówka Powerlux 150W 5400K - ekwiwalent 750W"
oświetlenie nad stanowiskiem
MH
Długo nie używam i jeszcze nie sprawdziłem w warunkach bojowych ale wydaje mi się,
że nie ma lepszej opcji.
Zajmuję się hobbystycznie elektroniką i do lutowania SMD nic lepszego nie znalazłem.
Biurko - 35W wersja 930
Oświetlenie sufitowe - 70W/930 lub 942 lub 150W/942 - co kto lubi
a
PS
statecznik TRIDONIC i lampy Philips/Osram, EVOLUTION/ELITE
Długo nie używam i jeszcze nie sprawdziłem w warunkach bojowych ale wydaje mi się,
że nie ma lepszej opcji.
Zajmuję się hobbystycznie elektroniką i do lutowania SMD nic lepszego nie znalazłem.
Biurko - 35W wersja 930
Oświetlenie sufitowe - 70W/930 lub 942 lub 150W/942 - co kto lubi
a
PS
statecznik TRIDONIC i lampy Philips/Osram, EVOLUTION/ELITE
Jak nie chcesz mieć cieni, to najlepsza będzie oprawa ze świetlówkami o CRI powyżej 90.
MH ma jeszcze ładniejsze światło, ale trudno zrobić, żeby nie było cieni, no z wyjątkiem odbijania od sufitu, ale to bardzo dużo światła marnuje. W miarę mało cieni (i miekkie) uzyskamy mając MH w mlecznej kuli, albo za dużym kloszem od plafonu. Część światła można też puścić na sufit.
Można też kombinować ze LEDami o CRI pow 90, np Nichia 219B, umieścić je na jakimś profilu aluminiowym, czym dłuższy tym lepszy, czym więcej diod tym lepiej. Przed diodami matowe pleksi, albo szkło, i też będzie dobre światło i mało cieni. Barwa CCT4500K tych diod.
MH ma jeszcze ładniejsze światło, ale trudno zrobić, żeby nie było cieni, no z wyjątkiem odbijania od sufitu, ale to bardzo dużo światła marnuje. W miarę mało cieni (i miekkie) uzyskamy mając MH w mlecznej kuli, albo za dużym kloszem od plafonu. Część światła można też puścić na sufit.
Można też kombinować ze LEDami o CRI pow 90, np Nichia 219B, umieścić je na jakimś profilu aluminiowym, czym dłuższy tym lepszy, czym więcej diod tym lepiej. Przed diodami matowe pleksi, albo szkło, i też będzie dobre światło i mało cieni. Barwa CCT4500K tych diod.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Nie wiem jakim cudem przegapiłem http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8795
Co prawda temat opraw do MH kulejący - nie ma gotowców w sprzedaży do pokoju, trzeba kombinować, a i z tym widzę krucho.
Co prawda temat opraw do MH kulejący - nie ma gotowców w sprzedaży do pokoju, trzeba kombinować, a i z tym widzę krucho.