Korozja na ogniwach 18650

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Karolcio

Korozja na ogniwach 18650

Post autor: Karolcio »

Na niektórych ogniwach, które mam z demontażu, zauważyłem ślady korozji (?) pod koszulkami. Najgorsze ogniwo sfotografowałem, na kilku innych jest podobnie, ale w mniejszym stopniu. Ogniwa są sprawne i całkiem wydajne, niemniej mam pewne obawy czy można ich bezpiecznie używać. W końcu eksplozja ogniwa w ładowarce lub latarce nie jest miła ani bezpieczna.
A więc jak - wywalić bez żalu do odpowiedniego pojemnika, używać bez obaw, a może zdjąć koszulki, wyczyścić i założyć nowe :?:

Obrazek
max4max

Post autor: max4max »

Jak chcesz być pewny to ja bym zdjął koszulkę.
Moim zdaniem to w ogóle może nie być korozja, ale lepiej zdjąć i obejrzeć dokładnie.
Karolcio

Dzięki, tak zrobiłem, korozja:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Ja bym wywalił. Cena kilku zł nie jest warta ryzyka zwarcia ogniwa w domu czy kieszeni.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Karolcio,

Allegro ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Nie ma obaw, można użytkować ogniwa dalej, korozja nie jest w stanie zrobić poważnego zwarcia, a że to niskoprądowe ogniwa z demontażu to by się też dużo nie stało.
Ale najlepiej było by zdjąć termokurcze i to wyczyścić.
Ja osobiście bym je wywalił, nawet robię tak z ogniwami w dobrym stanie zewnętrznym.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

No cóż, jeśli jest korozja, to musiała być i wilgoć, być może zalanie - więc bym nie ryzykował używania - choć zapewne 99% szans jest na to, że nic się nie stanie. Osobiście jednak wolę tego 1% unikać.
Karolcio

Issac pisze:Karolcio,
Allegro ?
Tak, pewnie mamy ogniwa z tego samego źródła, na szczęście tylko kilka ma ślady korozji.
Zalane nie są, w każdym razie przeszły już kilka cykli ładowania/rozładowania i OK. Używać ich jednak pewnie nie będę, mam w końcu sporo innych, pewniejszych ogniw.
Dzięki za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
Issac

Taak... U mnie wiszystkie 30 ma korozje :/
A sprawdzales/as czy zabezpieczenie może. Byc używane?
Karolcio

Issac, - nie sprawdzałem, szczerze to nie wiem o co pytasz ;-). Używasz tych ogniw czy wyrzuciłeś do utylizacji?
Awatar użytkownika
Issac

O elektronike mi chodzi, dostałem zestawy całe w obudowach. Czy działa jak należy, odcina przy rozładowaniu poniżej jakiejść wartości ?
Zostawiłem na czarną godzinę, schowałem w miejsu w którym nawet jak się same zapalą to szkód nie zrobią.
Karolcio

Issac pisze:O elektronike mi chodzi, dostałem zestawy całe w obudowach. Czy działa jak należy, odcina przy rozładowaniu poniżej jakiejść wartości ?
Aaa, nie sprawdzałem, ja też dostałem w obudowach ale otwartych, elektronika sprawna chyba nie była, nawet nie wnikałem, wyjąłem je. Zamówiłem ich 10, dostałem kilka więcej. Jedno z tych ogniw kilka razy ładowałem i potem wyświeciłem w latarce bo akurat sporo roboty na zewnątrz. Ogniwa całkiem wydajne, nie zauważyłem niczego niepokojącego, prąd rozładowania jednak był dość mały - około 0,84A. Pytanie pozostaje otwarte - czy używanie takich ogniw jest bezpieczne...
Awatar użytkownika
Issac

Karolcio, Przy rozładowywaniu w ładowarce 1A rozgrzewają się do ~45C

Wydaje mi się że tak, zwarcia nie będzie na 99%, chcę w to wierzyć :P
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Issac pisze:Przy rozładowywaniu w ładowarce 1A rozgrzewają się do ~45C
Deko zbyt gorące. Nawet najbardziej zajechane ogniwa które sprawdzałem, nagrzewały się maksymalnie do temperatury 37 stopni w temp pokojowej, w większość z nich ledwie przekraczała 30 stopni. Mówimy o prądzie 1A.

Jeśli chodzi o samą korozję to jeśli korozja występuje tylko przy biegunie dodatnim to może to oznaczać że z ogniw wyciekł elektrolit który pomógł w powstaniu korozji, a to bardzo źle, bo bez powodu nie wycieka.

Czy są bezpieczne? Temperatura i korozja mówią że nie. Jeśli do tego dojdzie napięcie przechowywania poniżej 2,5V to zdecydowanie nie nadają się do użytku.
Karolcio pisze:Ogniwa całkiem wydajne, nie zauważyłem niczego niepokojącego, prąd rozładowania jednak był dość mały - około 0,84A
Nawet najbardziej zajechane ogniwo poradzi sobie z takim prądem. Prąd przy którym można powiedzieć że ogniwo jest wydajne i się nie przegrzewa, to 3A :)
Karolcio

Manekinen pisze: Jeśli chodzi o samą korozję to jeśli korozja występuje tylko przy biegunie dodatnim to może to oznaczać że z ogniw wyciekł elektrolit który pomógł w powstaniu korozji, a to bardzo źle, bo bez powodu nie wycieka.
Ściągnięcie koszulek z kilku potwierdza tę teorię - ślady korozji zawsze w tym samym miejscu. Ogniwa po wyjęciu z baterii miały ponad 4V. Zastanawiam się dlaczego do tego mogło dojść (przeładowanie?), ogniwa wewnątrz baterii laptopa powinny chyba być "pilnowane" przez elektronikę?
ODPOWIEDZ