A więc jak - wywalić bez żalu do odpowiedniego pojemnika, używać bez obaw, a może zdjąć koszulki, wyczyścić i założyć nowe
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
![Obrazek](https://dl.dropboxusercontent.com/u/68141586/rozne/ogniwo.jpg)
Tak, pewnie mamy ogniwa z tego samego źródła, na szczęście tylko kilka ma ślady korozji.Issac pisze:Karolcio,
Allegro ?
Aaa, nie sprawdzałem, ja też dostałem w obudowach ale otwartych, elektronika sprawna chyba nie była, nawet nie wnikałem, wyjąłem je. Zamówiłem ich 10, dostałem kilka więcej. Jedno z tych ogniw kilka razy ładowałem i potem wyświeciłem w latarce bo akurat sporo roboty na zewnątrz. Ogniwa całkiem wydajne, nie zauważyłem niczego niepokojącego, prąd rozładowania jednak był dość mały - około 0,84A. Pytanie pozostaje otwarte - czy używanie takich ogniw jest bezpieczne...Issac pisze:O elektronike mi chodzi, dostałem zestawy całe w obudowach. Czy działa jak należy, odcina przy rozładowaniu poniżej jakiejść wartości ?
Deko zbyt gorące. Nawet najbardziej zajechane ogniwa które sprawdzałem, nagrzewały się maksymalnie do temperatury 37 stopni w temp pokojowej, w większość z nich ledwie przekraczała 30 stopni. Mówimy o prądzie 1A.Issac pisze:Przy rozładowywaniu w ładowarce 1A rozgrzewają się do ~45C
Nawet najbardziej zajechane ogniwo poradzi sobie z takim prądem. Prąd przy którym można powiedzieć że ogniwo jest wydajne i się nie przegrzewa, to 3AKarolcio pisze:Ogniwa całkiem wydajne, nie zauważyłem niczego niepokojącego, prąd rozładowania jednak był dość mały - około 0,84A
Ściągnięcie koszulek z kilku potwierdza tę teorię - ślady korozji zawsze w tym samym miejscu. Ogniwa po wyjęciu z baterii miały ponad 4V. Zastanawiam się dlaczego do tego mogło dojść (przeładowanie?), ogniwa wewnątrz baterii laptopa powinny chyba być "pilnowane" przez elektronikę?Manekinen pisze: Jeśli chodzi o samą korozję to jeśli korozja występuje tylko przy biegunie dodatnim to może to oznaczać że z ogniw wyciekł elektrolit który pomógł w powstaniu korozji, a to bardzo źle, bo bez powodu nie wycieka.