Diody Cree- ledwo widoczne

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Kubac4

Diody Cree- ledwo widoczne

Post autor: Kubac4 »

Dzień dobry drodzy forumowicze,
Jest to mój pierwszy post na forum zatem proszę o wyrozumiałość.
Chciałem podświetlić witrynę sklepową diodami led Cree. Zakupiłem 18 białych diod XP-E i podłączyłem je szeregowo. Podczas lutowania płytek podpinałem je co parę sztuk pod zasilacz ze zmiennym napięciem 1,5-12V aby sprawdzić czy wszystko jest OK. Diody paliły się tak jak należy. Po podłączeniu wszystkich diod podpiąłem docelowy zasilacz stałoprądowy Mean Well APC-35-350, Uwe: 90-264VAC, 127-370VDC, Uwy: 28-100V, Iwy: 350mA, moc 35Wat. Zasilacz kupiłem w tym samym sklepie gdzie diody za poleceniem sprzedawcy. Niestety po podłączeniu diody palą się ok. 1% swoich możliwości i widać je tylko w ciemności. Jasność diod ma tendencję spadkową od pierwszej do ostatniej. Co może być problemem? Diody znajdują się w linii prostej ok. 40 cm. Przewód ma 0,5 mm.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Trzeba zastosować ten sam sposób co przy taśmach tzn. podłącz zasilacz w połowie a nie z jednej strony to różnica w jasnościach nie będzie aż tak widoczna ;)

A tak przy okazji co to są za płytki do których są zalutowane ledy i czy masz jakoś rozwiązane chłodzenie?
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zmierz jakie jest napięcie przy włączonym zasilaczu, na wyjściu zasilacza - przy podłączonych diodach oczywiście. +/- dobrze podłączone?

Na razie nie mam więcej pomysłów, póki tego napięcia nie zmierzysz.

Pozdrawiam, marmez

[ Dodano: 14 Luty 2015, 08:51 ]
Rysiu. pisze:Trzeba zastosować ten sam sposób co przy taśmach tzn. podłącz zasilacz w połowie a nie z jednej strony to różnica w jasnościach nie będzie aż tak widoczna
Przy diodach podłączonych szeregowo jest to niemożliwe ;) Ale rozumiem, że godzina pisania (4:00) robi swoje :wink:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
fotorondo

Post autor: fotorondo »

A nie można np. Plusa w środku a minus na oba końce?
No może nie, bo to wyjdą dwa szeregi połączone równolegle.
Kubac4

Witam,
Niestety dostęp do pomiaru napięcia będę mieć dopiero w tygodniu.
Zasilaczy i zestawów diod mam parę ponieważ chciałem zrobić ten sam system na 3 oknach. Czyli 3x 18 diod i 3 zasilacze. Za każdym razem wychodzi tak samo. Świeci się parę diod w szeregu minimalnym światłem a im dalej od zasilacza tym światło jest co raz mniejsze.
Zasilacze są raczej ok. małe prawdopodobieństwo, że kupiłem uszkodzone. Może po prostu w sklepie doradzili mi zły zasilacz ;/
Polaryzacja również OK. wszystko sprawdziłem na zasilaczu 1,5V-12V 500 mA
Dzisiaj odłączyłem zasilacz od końca i zamiast 18 diod podłączyłem 5. Świecą mocno tak jak być powinno ale migają.
Płytki mam również firmy Cree: MCPCB-XM-NT-1SB22-F
Płytki przyklejone klejem termoprzewodzącym do radiatora aluminiowego 50 cmx 5 cm a do radiatora przymocowany jest wentylatorek komputerowy.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

marmez pisze:Przy diodach podłączonych szeregowo jest to niemożliwe ;) Ale rozumiem, że godzina pisania (4:00) robi swoje :wink:
Oj kurcze ale gafa, faktycznie wcześnie rano nie dane mi pisać, ale chodziło mi mi o to dokładnie:
fotorondo pisze:A nie można np. Plusa w środku a minus na oba końce?
No może nie, bo to wyjdą dwa szeregi połączone równolegle.
Można by sprawdzić wtedy czy diody zaczną świecić w miarę równo, tylko pytanie czy prąd można by ustawić wyższy np. przez dodanie rezystora jak by to pomogło to nie trzeba by szukać nowego zasilacza :)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Kubac4, zdjęcie podłączenia poproszę.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kubac4 pisze:Świeci się parę diod w szeregu minimalnym światłem a im dalej od zasilacza tym światło jest co raz mniejsze.
To zdanie jest dla mnie podejrzane... Czy Ty aby na pewno podłączyłeś je szeregowo?
Ponawiam prośbę Calineczki...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Kubac4

Dodaję zdjęcia zasilacza oraz diod. Niestety udało mi się zrobić wyłącznie szereg 8 ponieważ dalsza część znajduje się po drugiej stronie witryny, która jest oddzielona ścianką.
Do płytki na górze podłączam zasilacz (-) po drugiej stronie szeregu oczywiście (+). Pobawiłem się jeszcze troszkę zasilaczem. Tym razem podłączyłem 9 diod. Świecą mocno tak jak być powinno ale migają. Jest to spowodowane zapewne zbyt małym napięciem ponieważ przy 9 diodach wynosi ok. 25,2 V a zasilacz potrzebuje min. 28 V. Przy podłączeniu dziesiątej diody i kolejnych problem migania znika ale diody zaczynają świecić bardzo słabo.
Wybierałem 9 diod w różnych kolejnościach np. diody od 1-9 lub 3-11, 10-18 i zawsze migały więc problemem nie jest przerwane połączenie lub błędna polaryzacja.
Problem ze zmniejszaniem jasności diod w szeregu minął po ponownym przylutowaniu części płytek. Teraz wszystkie świecą bardzo słabo i niestety nie znam powodu czemu tak się dzieje.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
LEDy wyglądają na połączone prawidłowo. Zasilacz mając na wyjściu obciążenie o Vf niższym od minimalnego napięcia pracy, najprawdopodobniej "uznaje" to za zwarcie, i ogranicza prąd do wartości kontrolnej. Dla prób powinieneś wziąć ilość diod zapewniającą że będzie na nich występowało napięcie wyższe niż 28V, tak więc 10 -11 LEDów to minimum.
Możliwe, że zasilacz jest uszkodzony, lub błędnie opisany.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

To na pewno są białe diody ? Bo na fotkach mam wrażenie że pokazujesz czerwone.
ILPT
Kubac4

Jutro wykonam wszystkie pomiary i będę wiedzieć gdzie leży błąd.

Tak, te są czerwone. W pierwszym poście napisałem o białych ponieważ montowałem je na pierwszą witrynę. Druga była czerwona, łatwiej było mi sfotografować.

@Pyra, tak jak piszesz. zasilacz nie osiąga minimum i dla tego migają. Po podłączeniu jednak dziesiątej i kolejnych (czyli minimum dla zasilacza) diody przygasają i palą się minimalnym światłem.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Kubac4 pisze:@Pyra, tak jak piszesz. zasilacz nie osiąga minimum i dla tego migają. Po podłączeniu jednak dziesiątej i kolejnych (czyli minimum dla zasilacza) diody przygasają i palą się minimalnym światłem.
Być może podczas prób, doszło do uszkodzenia zasilacza.... Czy możesz ten zasilacz podłączyć pod działający szereg diod?

Pozdrawiam
Kubac4

Chyba rozwiązałem problem. Dokonałem szczegółowych pomiarów zasilaczy i diod (pojedynczo oraz w szeregach).
Z trzech zasilaczy dwa mają napięcie ok. 100-102 V. Jeden wykazuje dziwne napięcie ponieważ waha się od 15 do 22 i cały czas skacze. Prawdopodobnie jest uszkodzony. Nie wiem tylko czy problem powstał podczas prób czy już taki kupiłem.
Dodatkowo przy 3 diodach lub płytkach zauważyłem dziwne problemy z napięciem taki jakby nie przewodziły dalej prądu. Wykonałem nowy szereg z pominięciem tych diod wszystko działa.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Wcale by mnie to nie zdziwiło gdyby zasilacz był w pełni sprawny. Popatrz na zdjęcie, które wkleiłeś. Na zasilaczu jest napisane Output +100V. Nigdzie nie jest napisane że napięcie wyjściowe jest niższe. Jak poszło 100V na taki szereg diod to już wiesz czemu niektóre nie chcą przewodzić prądu. Pewnie były pierwsze w kolejce do spalenia.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ