Budowa quadcoptera od podstaw, części
A ja dziś miałem chwilę czasu i zmontowałem ekranik do fpv.
Uchwyt karbonowy z BG. Gdy podłączałem zasilanie do monitora to naszło mnie pytanie czy odbiornik czasem nie zmieściłby się w środku..... i zmieścił Bardzo polecam - nagle znikła mi plątanina przewodów. Nie mam w ten sposób nagrywarki (dvr), ale coś po drodze wykombinuję. Jeszcze muszę gdzieś z zasilaniem się wpiąć, nie podoba mi się idea dodatkowego pakietu - całość już jest całkiem ciężka..
RC805 ma dwa wyjścia - jak rozumiem na obu podaje ten sam sygnał video? Czyli mogę jeden wypuścić do nagrywarki, drugi do LCD? (wiem że wtedy nagrywarka mnie od BS nie ratuje).
[ Dodano: 15 Luty 2015, 22:45 ]
Parę uwag:
* antenę najwygodniej do trytki przymocować nie trytką lecz termokurczem
* gdy lutujemy dystrybucję zasilania warto sobie od razu jedną gałąź wyciągnąć na fpv (kamerę i osd), warto też wydzielić kawałek na monitoring napięcia
* śrubki nylonowe nie tylko nie przewodzą prądu ale i zmniejszają wagę widziałem nawet "wariatów" którzy ramiona na te śrubki przykręcali - by "amortyzować" naprężenia podczas kreta
Ja dziś miałem swoje pierwsze loty na zewnątrz - musiałem poza CTR wyjechać oczywiście. Trochę wiało (z porywami), zniosło mnie raz na drzewo. Frajda znakomita. Wypaliłem 5 pakietów. Na kolejny raz będę autotune odpalał. Koniecznie muszę oświetlenie domontować, obecnie szybko tracę orientację, zwłaszcza jak zbyt wysoko ucieknę. Testowałem tryb BARO, niestety słabo trzyma (raz poleciał o tak, ze 20m w górę..), muszę gąbką obłożyć barometr.
[/list]
Uchwyt karbonowy z BG. Gdy podłączałem zasilanie do monitora to naszło mnie pytanie czy odbiornik czasem nie zmieściłby się w środku..... i zmieścił Bardzo polecam - nagle znikła mi plątanina przewodów. Nie mam w ten sposób nagrywarki (dvr), ale coś po drodze wykombinuję. Jeszcze muszę gdzieś z zasilaniem się wpiąć, nie podoba mi się idea dodatkowego pakietu - całość już jest całkiem ciężka..
RC805 ma dwa wyjścia - jak rozumiem na obu podaje ten sam sygnał video? Czyli mogę jeden wypuścić do nagrywarki, drugi do LCD? (wiem że wtedy nagrywarka mnie od BS nie ratuje).
[ Dodano: 15 Luty 2015, 22:45 ]
Świetnie się to czyta.Manekinen pisze:Jak obiecałem, tak udaje mi się obietnicy na razie dotrzymywać i codziennie publikuję nowy artykuł o budowie quada. Jutro - modyfikacja apki
Parę uwag:
* antenę najwygodniej do trytki przymocować nie trytką lecz termokurczem
* gdy lutujemy dystrybucję zasilania warto sobie od razu jedną gałąź wyciągnąć na fpv (kamerę i osd), warto też wydzielić kawałek na monitoring napięcia
* śrubki nylonowe nie tylko nie przewodzą prądu ale i zmniejszają wagę widziałem nawet "wariatów" którzy ramiona na te śrubki przykręcali - by "amortyzować" naprężenia podczas kreta
Ja dziś miałem swoje pierwsze loty na zewnątrz - musiałem poza CTR wyjechać oczywiście. Trochę wiało (z porywami), zniosło mnie raz na drzewo. Frajda znakomita. Wypaliłem 5 pakietów. Na kolejny raz będę autotune odpalał. Koniecznie muszę oświetlenie domontować, obecnie szybko tracę orientację, zwłaszcza jak zbyt wysoko ucieknę. Testowałem tryb BARO, niestety słabo trzyma (raz poleciał o tak, ze 20m w górę..), muszę gąbką obłożyć barometr.
[/list]
A właśnie że obie metody są równie dobre, bo pozwalają na przesuwanie anteny po opasce lub jej zdjęcie i trzymają równie dobrze, a metoda z dodatkową opaską nawet jest lepsza bo bardziej ekonomiczna - cenowo i wagowoneutrinus pisze: antenę najwygodniej do trytki przymocować nie trytką lecz termokurczem
Do tego wykorzystane będzie złącze balansera - dodatkowa wtyczka którą zasilę oświetlenie, fpv, i odczyt baterii. W razie czego łatwiej przy niej coś zmienić, jak rozgrzebywać główną instalacje bo czegoś się zapomniałoneutrinus pisze:gdy lutujemy dystrybucję zasilania warto sobie od razu jedną gałąź wyciągnąć na fpv (kamerę i osd), warto też wydzielić kawałek na monitoring napięcia
Jeśli się je ma to ok, ja nie chciałem kupować całej walizki tulejko-śrubek żeby wykorzystać 4szt. Skręcanie ramy takim czymś to chyba nieporozumienie, jeśli w ogóle przy skręcaniu rama będzie sztywna, to na pewno w locie wszystko się rozluzujeneutrinus pisze:śrubki nylonowe nie tylko nie przewodzą prądu ale i zmniejszają wagę widziałem nawet "wariatów" którzy ramiona na te śrubki przykręcali - by "amortyzować" naprężenia podczas kreta
CTR masz od samej ziemi? Chociaż jak mieszkasz gdzieś w centrum to i tak trzeba z tym na jakieś pole wybyć, nie ma innej rady. Ja na szczęście mam jakieś 100-200 metrów, czasem tylko ktoś z psem przejdzie a tak spokój.neutrinus pisze:Ja dziś miałem swoje pierwsze loty na zewnątrz - musiałem poza CTR wyjechać oczywiście. Trochę wiało (z porywami), zniosło mnie raz na drzewo. Frajda znakomita. Wypaliłem 5 pakietów. Na kolejny raz będę autotune odpalał. Koniecznie muszę oświetlenie domontować, obecnie szybko tracę orientację, zwłaszcza jak zbyt wysoko ucieknę. Testowałem tryb BARO, niestety słabo trzyma (raz poleciał o tak, ze 20m w górę..), muszę gąbką obłożyć barometr.
Oświetlenie nie sprawdziło się u mnie zbyt dobrze, jak jest daleko i wysoko to nie widać oświetlenia w ogóle. Kolorów śmigieł to w ogóle nie widać, także można montować jak się chce. Najlepiej się sprawdziła osłona z kolorowej folii którą zrobiłem na potrzeby zabezpieczenia przed śniegiem. To jest taki pasek wycięty z wkładki z kolorowym tłem którą się wkłada do akwarium co by rybki myślały że są na wolności Akurat jedna strona quada była niebieska a druga zielona, nawet z bardzo dużej odległości (kropka na niebie) potrafiłem ocenić w którą stronę jest skierowany po kolorze kropki. Niebieska - lewą stroną do mnie, zielona - prawą stroną do mnie. Gdyby nie to, to musiałbym zasuwać przez śniegi i pola bo już myślałem że nie wrócę, to przez to że mi się obracał przy "hamowaniu". Dopiero teraz pisząc kolejny wpis doczytałem o trybie MAG, który zapobiega obracaniu się, po prostu trzeba go włączyć - bez tego trzeba samemu pilnować obrotu
Dzięki! Trochę pracy i czasu trzeba w to włożyć, ale odpowiednia motywacja działa cudaneutrinus pisze:Świetnie się to czyta.
Po pierwsze to nie bzdury tylko jakieś tam przepisy, po drugie nie "wycięte z kontekstu" bo jest podany link do całości.Manekinen pisze:cpt.Nemo, po co przeklejasz takie bzdury wycięte z kontekstu i straszysz,
I oczywiście że nikogo nie straszę.
Po co publikuję ?
Po to że nieznajomość prawa szkodzi i lepiej wiedzieć czego się można spodziewać.
A przepisy istnieją, czasem powstają na bieżąco, i lepiej je znać :
http://www.swiatdronow.pl/drony-prawo-polskie
Pozdrawiam, Leszek
Pierwsze zdanie z linku cpt.Nemo:Manekinen pisze:To podawaj informacje rzetelnie, że dotyczą latania komercyjnego. Było to tak rzetelne jak news na wp.pl czy innym wynalazku.
Wszystkich operatorów/pilotów dronów niezależnie od charakteru odbywanego lotu (np. loty komercyjne, rekreacyjne, sportowe, inne) obowiązują te same zasady prawa lotniczego, które są wspólne dla wszystkich statków powietrznych.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
a masz coś na poparcie tezy, że art. 212 Prawa lotniczego dotyczy wyłącznie lotów komercyjnych (oczywiście tych także dotyczy) lub na przykład, że nie dotyczy członków naszego forum?Manekinen pisze:Nie chodzi mi o zawartość linku ale o to co Kolega przekleił do postu, a ten wskazywał że są konsekwencje za loty bez uprawnień i można iść do więzienia, i nie było ani słowa że dotyczy to lotów komercyjnych. Panowie, nie róbmy z siebie głupków
Art. 212. 1. Kto:
1) wykonując lot przy użyciu statku powietrznego:
a) narusza przepisy dotyczące ruchu lotniczego obowiązujące w obszarze, w którym lot się odbywa/.../
– podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.
/.../
3. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Nie chodzi mi o drugą część tekstu która dotyczy lotów w obszarze G bo z tym nikt się nie kłóci i każdy to wie, ale o pierwszą która wprowadza w błąd:
Czepiam się bo nie podoba mi się cała ta nagonka w mediach która już powoli powstaje, drony to drony tamto, dziennikarskie hieny tylko czekają aż ktoś komuś na podwórko wleci i zacznie się nagonka. Może chociaż tutaj pozostańmy obiektywni?Konsekwencje lotów bez uprawnień
W najgorszym wypadku można iść nawet do więzienia. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji. Bez licencji pilota UAVO nie posiada się ubezpieczenia OC, a więc cała odpowiedzialność ciąży na pilocie a wykonywanie lotów bez ważnej licencji lub świadectwa kwalifikacji, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do 1 roku.
Zgoda, licencja jest potrzebna do lotów komercyjnych. Przyda się do lotów w mieście i innych strefach, oczywiście po zgłoszeniu takiego lotu i otrzymaniu zgody.
Swoją drogą nawet w przestrzeni G warto zgłosić lot pamiętając, że lot odbywa się z widocznością modelu (nie można latać FPV). Wtedy pilot samolotu jest ostrzegany o lotach w tym rejonie, tak robią paralotniarz na ten przykład.
Dzwonisz i mówisz, że latasz do w promieniu 2km i do wysokości 500m. (Przy takich parametrach i tak nie zobaczysz modelu, ale jesteś kryty)
P.S.
Dron to śmiercionośna maszyna, która wykonuje lot autonomicznie z punktu A do B, przy okazji zrzucając bomby lub rakiety. To co my robimy to model RC.
Swoją drogą nawet w przestrzeni G warto zgłosić lot pamiętając, że lot odbywa się z widocznością modelu (nie można latać FPV). Wtedy pilot samolotu jest ostrzegany o lotach w tym rejonie, tak robią paralotniarz na ten przykład.
Dzwonisz i mówisz, że latasz do w promieniu 2km i do wysokości 500m. (Przy takich parametrach i tak nie zobaczysz modelu, ale jesteś kryty)
P.S.
Dron to śmiercionośna maszyna, która wykonuje lot autonomicznie z punktu A do B, przy okazji zrzucając bomby lub rakiety. To co my robimy to model RC.
I takiego nazewnictwa się trzymajmy. Multicopter, lub po polsku wielowirnikowiec. Sam ludzi uświadamiam że dron to niepoprawna nazwa ale to jak ścianą o groch, "w telewizji mówili że dron". Sklepy podchwyciły tą nazwę bo jest popularna, i sprzedają to pod taką nazwą. Może i jesteśmy na przegranej pozycji, ale nie szkodziUka pisze:Dron to śmiercionośna maszyna, która wykonuje lot autonomicznie z punktu A do B, przy okazji zrzucając bomby lub rakiety. To co my robimy to model RC.
No i super, zobacz jak to wygląda w google
https://www.google.pl/search?espv=2&q=b ... uadcoptera
Zobacz niżej kto dogania światełka
https://www.google.pl/search?espv=2&q=b ... uadcoptera
Zobacz niżej kto dogania światełka
Ok nadszedł czas na zamawianie systemu FPV, na początek kamera...
Do jest dobre, małe, i w obudowie więc żadna wilgoć jej nie straszna, po za tym ma 600 linii więc nie będzie problemów ze współpracą z jakimkolwiek OSD czy linkiem video. Matryca CCD nie powoduje takiej galarety jak CMOS:
http://www.surveilzone.com/DC5V-plastic ... ns-for-fpv
Tutaj opcja tania, spore to ale się zmieści:
http://www.surveilzone.com/sony-super-h ... fpv-cc1333
Tutaj opcja średnia, małe ale bez osłony:
http://www.securitycamera2000.com/produ ... amera.html
Warto chyba dołożyć i brać tą za 35$, ponadto ma fajne mocowanie co do którego mam pewien plan. Dokładam miniaturowe serwo np takie:
http://www.banggood.com/3_7g-Micro-Mini ... 77696.html
I ustawiam w cleanflight samopoziomowanie tego serwa, tak że kamera będzie zawsze poziomo niezależnie od kąta nachylenia maszyny, więc zawsze będzie widać gdzie lecimy a nie ziemię lub niebo
Co o tym sądzicie? Identycznie można zrobić z mobiusem czy inną nagrywajką. Wymontowuję dwie tylne gumki antywibracyjne, i do tego samego serwa łączę tą platformę kamery, aby ta również się pochylała do poziomu podczas zmiany kąta - myślę że takie malutkie serwo sobie poradzi, a waży tylko 4 gramy, a do tego jest tak tanie że chyba warto kupić i poeksperymentować
Link video to boscam 200mW i odbiornik w wersji samej płytki, do tego anteny koniczynki. Nie wiem jeszcze jaki wybiorę monitorek, widzę że pare osób już monitorki ma, czy testowaliście je w terenie, w słoneczny dzień?
Do jest dobre, małe, i w obudowie więc żadna wilgoć jej nie straszna, po za tym ma 600 linii więc nie będzie problemów ze współpracą z jakimkolwiek OSD czy linkiem video. Matryca CCD nie powoduje takiej galarety jak CMOS:
http://www.surveilzone.com/DC5V-plastic ... ns-for-fpv
Tutaj opcja tania, spore to ale się zmieści:
http://www.surveilzone.com/sony-super-h ... fpv-cc1333
Tutaj opcja średnia, małe ale bez osłony:
http://www.securitycamera2000.com/produ ... amera.html
Warto chyba dołożyć i brać tą za 35$, ponadto ma fajne mocowanie co do którego mam pewien plan. Dokładam miniaturowe serwo np takie:
http://www.banggood.com/3_7g-Micro-Mini ... 77696.html
I ustawiam w cleanflight samopoziomowanie tego serwa, tak że kamera będzie zawsze poziomo niezależnie od kąta nachylenia maszyny, więc zawsze będzie widać gdzie lecimy a nie ziemię lub niebo
Co o tym sądzicie? Identycznie można zrobić z mobiusem czy inną nagrywajką. Wymontowuję dwie tylne gumki antywibracyjne, i do tego samego serwa łączę tą platformę kamery, aby ta również się pochylała do poziomu podczas zmiany kąta - myślę że takie malutkie serwo sobie poradzi, a waży tylko 4 gramy, a do tego jest tak tanie że chyba warto kupić i poeksperymentować
Link video to boscam 200mW i odbiornik w wersji samej płytki, do tego anteny koniczynki. Nie wiem jeszcze jaki wybiorę monitorek, widzę że pare osób już monitorki ma, czy testowaliście je w terenie, w słoneczny dzień?