Diody Cree- ledwo widoczne
Diody Cree- ledwo widoczne
Dzień dobry drodzy forumowicze,
Jest to mój pierwszy post na forum zatem proszę o wyrozumiałość.
Chciałem podświetlić witrynę sklepową diodami led Cree. Zakupiłem 18 białych diod XP-E i podłączyłem je szeregowo. Podczas lutowania płytek podpinałem je co parę sztuk pod zasilacz ze zmiennym napięciem 1,5-12V aby sprawdzić czy wszystko jest OK. Diody paliły się tak jak należy. Po podłączeniu wszystkich diod podpiąłem docelowy zasilacz stałoprądowy Mean Well APC-35-350, Uwe: 90-264VAC, 127-370VDC, Uwy: 28-100V, Iwy: 350mA, moc 35Wat. Zasilacz kupiłem w tym samym sklepie gdzie diody za poleceniem sprzedawcy. Niestety po podłączeniu diody palą się ok. 1% swoich możliwości i widać je tylko w ciemności. Jasność diod ma tendencję spadkową od pierwszej do ostatniej. Co może być problemem? Diody znajdują się w linii prostej ok. 40 cm. Przewód ma 0,5 mm.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jest to mój pierwszy post na forum zatem proszę o wyrozumiałość.
Chciałem podświetlić witrynę sklepową diodami led Cree. Zakupiłem 18 białych diod XP-E i podłączyłem je szeregowo. Podczas lutowania płytek podpinałem je co parę sztuk pod zasilacz ze zmiennym napięciem 1,5-12V aby sprawdzić czy wszystko jest OK. Diody paliły się tak jak należy. Po podłączeniu wszystkich diod podpiąłem docelowy zasilacz stałoprądowy Mean Well APC-35-350, Uwe: 90-264VAC, 127-370VDC, Uwy: 28-100V, Iwy: 350mA, moc 35Wat. Zasilacz kupiłem w tym samym sklepie gdzie diody za poleceniem sprzedawcy. Niestety po podłączeniu diody palą się ok. 1% swoich możliwości i widać je tylko w ciemności. Jasność diod ma tendencję spadkową od pierwszej do ostatniej. Co może być problemem? Diody znajdują się w linii prostej ok. 40 cm. Przewód ma 0,5 mm.
Z góry dziękuję za pomoc.
Trzeba zastosować ten sam sposób co przy taśmach tzn. podłącz zasilacz w połowie a nie z jednej strony to różnica w jasnościach nie będzie aż tak widoczna
A tak przy okazji co to są za płytki do których są zalutowane ledy i czy masz jakoś rozwiązane chłodzenie?
A tak przy okazji co to są za płytki do których są zalutowane ledy i czy masz jakoś rozwiązane chłodzenie?
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Zmierz jakie jest napięcie przy włączonym zasilaczu, na wyjściu zasilacza - przy podłączonych diodach oczywiście. +/- dobrze podłączone?
Na razie nie mam więcej pomysłów, póki tego napięcia nie zmierzysz.
Pozdrawiam, marmez
[ Dodano: 14 Luty 2015, 08:51 ]
Na razie nie mam więcej pomysłów, póki tego napięcia nie zmierzysz.
Pozdrawiam, marmez
[ Dodano: 14 Luty 2015, 08:51 ]
Przy diodach podłączonych szeregowo jest to niemożliwe Ale rozumiem, że godzina pisania (4:00) robi swojeRysiu. pisze:Trzeba zastosować ten sam sposób co przy taśmach tzn. podłącz zasilacz w połowie a nie z jednej strony to różnica w jasnościach nie będzie aż tak widoczna
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Witam,
Niestety dostęp do pomiaru napięcia będę mieć dopiero w tygodniu.
Zasilaczy i zestawów diod mam parę ponieważ chciałem zrobić ten sam system na 3 oknach. Czyli 3x 18 diod i 3 zasilacze. Za każdym razem wychodzi tak samo. Świeci się parę diod w szeregu minimalnym światłem a im dalej od zasilacza tym światło jest co raz mniejsze.
Zasilacze są raczej ok. małe prawdopodobieństwo, że kupiłem uszkodzone. Może po prostu w sklepie doradzili mi zły zasilacz
Polaryzacja również OK. wszystko sprawdziłem na zasilaczu 1,5V-12V 500 mA
Dzisiaj odłączyłem zasilacz od końca i zamiast 18 diod podłączyłem 5. Świecą mocno tak jak być powinno ale migają.
Płytki mam również firmy Cree: MCPCB-XM-NT-1SB22-F
Płytki przyklejone klejem termoprzewodzącym do radiatora aluminiowego 50 cmx 5 cm a do radiatora przymocowany jest wentylatorek komputerowy.
Niestety dostęp do pomiaru napięcia będę mieć dopiero w tygodniu.
Zasilaczy i zestawów diod mam parę ponieważ chciałem zrobić ten sam system na 3 oknach. Czyli 3x 18 diod i 3 zasilacze. Za każdym razem wychodzi tak samo. Świeci się parę diod w szeregu minimalnym światłem a im dalej od zasilacza tym światło jest co raz mniejsze.
Zasilacze są raczej ok. małe prawdopodobieństwo, że kupiłem uszkodzone. Może po prostu w sklepie doradzili mi zły zasilacz
Polaryzacja również OK. wszystko sprawdziłem na zasilaczu 1,5V-12V 500 mA
Dzisiaj odłączyłem zasilacz od końca i zamiast 18 diod podłączyłem 5. Świecą mocno tak jak być powinno ale migają.
Płytki mam również firmy Cree: MCPCB-XM-NT-1SB22-F
Płytki przyklejone klejem termoprzewodzącym do radiatora aluminiowego 50 cmx 5 cm a do radiatora przymocowany jest wentylatorek komputerowy.
Oj kurcze ale gafa, faktycznie wcześnie rano nie dane mi pisać, ale chodziło mi mi o to dokładnie:marmez pisze:Przy diodach podłączonych szeregowo jest to niemożliwe Ale rozumiem, że godzina pisania (4:00) robi swoje
Można by sprawdzić wtedy czy diody zaczną świecić w miarę równo, tylko pytanie czy prąd można by ustawić wyższy np. przez dodanie rezystora jak by to pomogło to nie trzeba by szukać nowego zasilaczafotorondo pisze:A nie można np. Plusa w środku a minus na oba końce?
No może nie, bo to wyjdą dwa szeregi połączone równolegle.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
- Calineczka
- Kontakt:
Witam
Ponawiam prośbę Calineczki...
Pozdrawiam
To zdanie jest dla mnie podejrzane... Czy Ty aby na pewno podłączyłeś je szeregowo?Kubac4 pisze:Świeci się parę diod w szeregu minimalnym światłem a im dalej od zasilacza tym światło jest co raz mniejsze.
Ponawiam prośbę Calineczki...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dodaję zdjęcia zasilacza oraz diod. Niestety udało mi się zrobić wyłącznie szereg 8 ponieważ dalsza część znajduje się po drugiej stronie witryny, która jest oddzielona ścianką.
Do płytki na górze podłączam zasilacz (-) po drugiej stronie szeregu oczywiście (+). Pobawiłem się jeszcze troszkę zasilaczem. Tym razem podłączyłem 9 diod. Świecą mocno tak jak być powinno ale migają. Jest to spowodowane zapewne zbyt małym napięciem ponieważ przy 9 diodach wynosi ok. 25,2 V a zasilacz potrzebuje min. 28 V. Przy podłączeniu dziesiątej diody i kolejnych problem migania znika ale diody zaczynają świecić bardzo słabo.
Wybierałem 9 diod w różnych kolejnościach np. diody od 1-9 lub 3-11, 10-18 i zawsze migały więc problemem nie jest przerwane połączenie lub błędna polaryzacja.
Problem ze zmniejszaniem jasności diod w szeregu minął po ponownym przylutowaniu części płytek. Teraz wszystkie świecą bardzo słabo i niestety nie znam powodu czemu tak się dzieje.
Do płytki na górze podłączam zasilacz (-) po drugiej stronie szeregu oczywiście (+). Pobawiłem się jeszcze troszkę zasilaczem. Tym razem podłączyłem 9 diod. Świecą mocno tak jak być powinno ale migają. Jest to spowodowane zapewne zbyt małym napięciem ponieważ przy 9 diodach wynosi ok. 25,2 V a zasilacz potrzebuje min. 28 V. Przy podłączeniu dziesiątej diody i kolejnych problem migania znika ale diody zaczynają świecić bardzo słabo.
Wybierałem 9 diod w różnych kolejnościach np. diody od 1-9 lub 3-11, 10-18 i zawsze migały więc problemem nie jest przerwane połączenie lub błędna polaryzacja.
Problem ze zmniejszaniem jasności diod w szeregu minął po ponownym przylutowaniu części płytek. Teraz wszystkie świecą bardzo słabo i niestety nie znam powodu czemu tak się dzieje.
Witam
LEDy wyglądają na połączone prawidłowo. Zasilacz mając na wyjściu obciążenie o Vf niższym od minimalnego napięcia pracy, najprawdopodobniej "uznaje" to za zwarcie, i ogranicza prąd do wartości kontrolnej. Dla prób powinieneś wziąć ilość diod zapewniającą że będzie na nich występowało napięcie wyższe niż 28V, tak więc 10 -11 LEDów to minimum.
Możliwe, że zasilacz jest uszkodzony, lub błędnie opisany.
Pozdrawiam
LEDy wyglądają na połączone prawidłowo. Zasilacz mając na wyjściu obciążenie o Vf niższym od minimalnego napięcia pracy, najprawdopodobniej "uznaje" to za zwarcie, i ogranicza prąd do wartości kontrolnej. Dla prób powinieneś wziąć ilość diod zapewniającą że będzie na nich występowało napięcie wyższe niż 28V, tak więc 10 -11 LEDów to minimum.
Możliwe, że zasilacz jest uszkodzony, lub błędnie opisany.
Pozdrawiam
Jutro wykonam wszystkie pomiary i będę wiedzieć gdzie leży błąd.
Tak, te są czerwone. W pierwszym poście napisałem o białych ponieważ montowałem je na pierwszą witrynę. Druga była czerwona, łatwiej było mi sfotografować.
@Pyra, tak jak piszesz. zasilacz nie osiąga minimum i dla tego migają. Po podłączeniu jednak dziesiątej i kolejnych (czyli minimum dla zasilacza) diody przygasają i palą się minimalnym światłem.
Tak, te są czerwone. W pierwszym poście napisałem o białych ponieważ montowałem je na pierwszą witrynę. Druga była czerwona, łatwiej było mi sfotografować.
@Pyra, tak jak piszesz. zasilacz nie osiąga minimum i dla tego migają. Po podłączeniu jednak dziesiątej i kolejnych (czyli minimum dla zasilacza) diody przygasają i palą się minimalnym światłem.
Witam
Pozdrawiam
Być może podczas prób, doszło do uszkodzenia zasilacza.... Czy możesz ten zasilacz podłączyć pod działający szereg diod?Kubac4 pisze:@Pyra, tak jak piszesz. zasilacz nie osiąga minimum i dla tego migają. Po podłączeniu jednak dziesiątej i kolejnych (czyli minimum dla zasilacza) diody przygasają i palą się minimalnym światłem.
Pozdrawiam
Chyba rozwiązałem problem. Dokonałem szczegółowych pomiarów zasilaczy i diod (pojedynczo oraz w szeregach).
Z trzech zasilaczy dwa mają napięcie ok. 100-102 V. Jeden wykazuje dziwne napięcie ponieważ waha się od 15 do 22 i cały czas skacze. Prawdopodobnie jest uszkodzony. Nie wiem tylko czy problem powstał podczas prób czy już taki kupiłem.
Dodatkowo przy 3 diodach lub płytkach zauważyłem dziwne problemy z napięciem taki jakby nie przewodziły dalej prądu. Wykonałem nowy szereg z pominięciem tych diod wszystko działa.
Z trzech zasilaczy dwa mają napięcie ok. 100-102 V. Jeden wykazuje dziwne napięcie ponieważ waha się od 15 do 22 i cały czas skacze. Prawdopodobnie jest uszkodzony. Nie wiem tylko czy problem powstał podczas prób czy już taki kupiłem.
Dodatkowo przy 3 diodach lub płytkach zauważyłem dziwne problemy z napięciem taki jakby nie przewodziły dalej prądu. Wykonałem nowy szereg z pominięciem tych diod wszystko działa.
Wcale by mnie to nie zdziwiło gdyby zasilacz był w pełni sprawny. Popatrz na zdjęcie, które wkleiłeś. Na zasilaczu jest napisane Output +100V. Nigdzie nie jest napisane że napięcie wyjściowe jest niższe. Jak poszło 100V na taki szereg diod to już wiesz czemu niektóre nie chcą przewodzić prądu. Pewnie były pierwsze w kolejce do spalenia.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU