Pisk PWM

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
rafiak

Pisk PWM

Post autor: rafiak »

Witam, właśnie kończę lampkę na biurko. Zbudowana nanjg 105D z 8 AMC7135 i XML2 U2. Mój problem polega na tym że driver piszczy. Pisk W trybie niskim jest uciążliwy ale w trybie średnim jest na dłuższą metę nie do przyjęcia. Czytałem że, w podobnych przypadkach przy latarkach pomogło rozkręcenie i ponowne skręcenie. Tu nie bardzo jest co rozkręcać. Która część sterownika tak piszczy? Jak powstaje ten pisk? Czy polanie sterownika klejem na gorąco może poprawić sytuację?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Polewania klejem nie polecam, bo utrudnisz oddawanie ciepła ze sterownika i się usmaży. spróbuj go jakoś porządnie zamocować aby nie mógł wpadać w drgania. Jesteś pewien, że piszczy sterownik? Bo piszczeć mogą nawet przedmioty oświetlane światłem z tej lampki.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Piszczeć mogą przewody ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
rafiak

Bardzo dziękuję za pomoc. Pisk pochodzi z okolic sterownika, kable raczej wykluczam gdyż trzymanie ich nie a wpływu na pisk. Udało mi się wyciszyć pisk do poziomu który da się wytrzymać, wkładając pomiędzy co bardziej podejrzane elementy a obudowę kawałki izolacji skrętki. Dalej piszczy ale teraz to jest do wytrzymania. Jak będę miał chwilkę to jeszcze pokombinuję może uda się zrobić lampkę bez funkcji instrumentu akustycznego :)
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Hej,

Tak samo mam z convoyem S2+, też piszczy dość nieprzyjemnie :/
michal1

Post autor: michal1 »

W moim EDC X1 też przy którymś trybie lekko piszczy...
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

W latarce dodatkowo może piszczeć sprężynka i blaszki w wyłączniku. Kiedyś zaobserwowałem w Convoy M2, że gdy świeciłem na czarną powierzchnie z odległości 10cm to pisk był wyraźniejsza niż przy świeceniu na białą powierzchnie.

Zaryzykowałbym zalanie hot glue. W paru konstrukcjach z tym się spotkałem..
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

...gdy świeciłem na czarną powierzchnie z odległości 10cm to pisk był wyraźniejszy niż przy świeceniu na białą powierzchnie.
Nie obraź się ale chciałbym to na filmiku zobaczyć <hahaha>
rafiak

gdy świeciłem na czarną powierzchnie z odległości 10cm to pisk był wyraźniejsza niż przy świeceniu na białą powierzchnie.
To tak zwany efekt fotoakustyczny.
Więcej na ten temat :
Efekt Fotoakustyczny
Efekt fotoakustyczny1
Sprawdziłem to u mnie jeszcze przed napisaniem na forum ale to nie to.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Z pozdrowieniami dla ładnego Pana, dźwięk raczej zmienia częstotliwość na skutek zmiennej ilości światła wpadającego do głośnika.. (jak nie wierzysz, zaświeć sobie w oczy i zobaczysz :D )

rafiak, to nie o to chodzi, tu brzęczy układ elektroniczny, który po reguluje prąd po przez zmianę długości pulsu. W linkach chodzi o dźwięk emitowany przez badany, oświetlany materiał.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7UQRGJYcvLg[/youtube]
Awatar użytkownika
Issac

rafiak,
Spektoskopria fotoakustyczna odnosi sie do gazu w zamknietym pojemniku, a nie na otwartej przestrzeni.
rafiak

Issac,
W takim razie co jak nie efekt optoakustyczy słychać na filmiku?

Uka,
Bardzo dziękuję za podpowiedź, że piszczy układ elektroniczny. Winna ukazała się przetwornica LM2596 która przekazuje drgania na radiator a ten wprawiał w drgania całą konstrukcję. Radiatora nie mogę odkręcić bo usmażę przetwornicę, na razie jest jedynie odseparowany od obudowy co już osłabiło hałas. Ma ktoś pomysł jak go jeszcze mocniej wyciszyć?
Awatar użytkownika
Issac

rafiak,

Nie mam pojęcia, ale muszę Ci przyznać że kiedyś też tak się bawiłem i faktycznie to samo zaobserwowałem.

Zacna podkładka :)
ODPOWIEDZ