Dziwne ogniwo Li-ion

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Jarexkx

Dziwne ogniwo Li-ion

Post autor: Jarexkx »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy na forum, chociaż śledzę je od jakiegoś czasu. Gwoli wstępu napiszę coś o mnie, mam 20 lat, na imię Jarek, chodzę do 4 klasy technikum elektrycznego na profilu teleinformatyk. Zainteresowała mnie elektronika i dosyć często sam coś robię.
Mam swój sposób na zdobywanie ogniw Li-ion, chociaż może to niemoralne lub godzące w godność.
Mianowicie w wielu sklepach, a nawet u mnie w szkole są pojemniki na zużyte ogniwa/baterie, często sprawdzam czy nie ma w tych pojemnikach wyrzuconych pakietów zasilających od laptopów. Udało mi się uzyskać 12 ogniw, które przechowałem na później, w nadziei że się nie rozładują samoistnie. Po pół roku czyli wczoraj postanowiłem je wykorzystać w budowie prostej latarki. Zwykła dioda LED 3W 750mA, połączenie tylko przez rezystor, w obudowie po latarce zakupionej na pchlim targu za 10 złotych, o mocy 10 W ! Po sprawdzeniu co było w środku, okazało się że elektronika daje 100mA, 3 paluszki AAA. Eh ten marketing.
Teraz przejdę już do rzeczy.
Obrazek
Ogniwo jest piękne, czerwone, elektronike i pakiet wywaliłem dawno temu, więc nie znam pojemności, ale wiedziałem, że to Li-ion, i zakładałem że napięcie pracy wyniesie 3,7-4,2V.
Jakie było moje zdziwienie, gdy miernik wskazał 5,96V. Myślałem, że to tylko błąd pomiarowy, bo mierzyłem na zakresie 20V, mniejszy zakres jest za mały jak na ogniwo 3,7V.
Ogniwa ładuję elektroniką od e papierosa, przynajmniej do dziś, gdy podłączyłem to ogniwo do elektroniki do której już były połączone równolegle dwa ogniwa 1300mAh 3,7V, zakładałem że jeżeli wszystkie są równolegle, to nic poza nierównomiernym ładowaniem się nie stanie. Otóż przestraszyłem się nie na żarty, bo doszło by do wybuchu, na szczęście przewody ogniw które znam i były tam podłączone spaliły się zanim coś złego się stało.
Teraz pytanie: Co to za ogniwo?
Oznaczenie X OBPY96 064272.
Zakładam, że jest to bateria dwóch ogniw, ale wtedy napięcie 5,96 V oznaczało by poniżej 3V na każdym w środku, więc ogniwo by niczego nie zasilało, a bardzo skutecznie zasila 3W diodę połączoną przez rezystor 0,5 Ohma.
Potrzebuje informacji o tych ogniwach, bo niemiło mnie zaskoczyły.
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Próbowałeś ściągnąć czerwoną koszulkę, żeby sprawdzić co jest pod nią?
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
FreeMagenta

Re: Dziwne ogniwo Li-ion

Post autor: FreeMagenta »

Zakładam, że jest to bateria dwóch ogniw, ale wtedy napięcie 5,96 V oznaczało by poniżej 3V na każdym w środku, więc ogniwo by niczego nie zasilało, a bardzo skutecznie zasila 3W diodę połączoną przez rezystor 0,5 Ohma.
Typowe ogniwa litowo jonowe poniżej 3V dają jeszcze całkiem dobry prąd, więc może być to bateria dwóch ogniw... może być to też np. LiFePO4 (choć stawiam raczej na tradycyjne LiCo).

Prócz tego może być taka sytuacja, że ogniwa są nierównomiernie naładowane, jedno ma 3,6, drugie 2,4 (bardzo niebezpieczna sytuacja, przy korzystaniu z takiego pakietu może dojść do odwrócenia biegunowości i fajerwerków) - chociaż RACZEJ nie powinno tak się stać w przypadku "firmowo" zgrzanego pakietu.
Tak na szybko, bez zdejmowania koszulki, można sprawdzić czy na dotyk przez koszulkę nie poczuje się szpary w środku pakietu (co by świadczyło o połączeniu dwóch ogniw).

A jeśli chodzi o sposób zdobywania ogniw, to nie jesteś tu sam na forum :) - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Jarexkx

Niestety ale pod koszulką jest metalowa obudowa.
Obrazek
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Dziwne, bo wyglądem do złudzenia przypomina tradycyjne 18650 Li-Ion :roll:
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Jarexkx, zmierz zwykłego paluszka AA.
Jarexkx

Hmm, ogniwo NiMh 1,2V które jest naładowane wskazuje 1928 mili voltów na zakresie 2000mV.
Miernik ma prawie rozładowaną baterie, może to jest problemem?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Zdecydowanie jest to duży problem.
Jeśli po wymianie baterii będzie to samo, to czas na nowy miernik.
Akurat o uszkodzeniu miernika nie pomyślałem :)
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Jarexkx pisze:Hmm, ogniwo NiMh 1,2V które jest naładowane wskazuje 1928 mili voltów na zakresie 2000mV.
Miernik ma prawie rozładowaną baterie, może to jest problemem?
Tak, wtedy często zawyża wyniki pomiaru napięcia.
atomek1000

Post autor: atomek1000 »

Mi to wyglada na zwykle ogniwo sanyo 18650 a te numery do daty produkcji, na sanyo czesto nie ma loga albo jest bardzo slabo widoczne
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lut 2015, 20:33 przez atomek1000, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ