Latarka pod obudowe i baterie 3x R20D
-
Latarka pod obudowe i baterie 3x R20D
Drugie życie auchanowego "tynkokruszca" (następna latarka, której postanowiłem używać inaczej niż tylko świecić).
Czyli proszę o pomoc w dopasowaniu (rezystorów i czego tam więcej) pod latarkę, która ma działać na 3 bateriach R20D. Do wyboru mam diody 3W i diodę na której wolałbym ją zrobić czyli dioda 5W (3.6-4.2V, niestety nie wiem ile mA) pytacie czemu nie na starej diodzie? Aż głupio pisać kiedyś ją wydrapałem -,- latarka ma po prostu świecić na maksymalnej dopuszczalnej mocy
[ Dodano: 10 Luty 2015, 22:20 ]
Na początku myślę żeby przelutować diodę na miejsce starej (na ten radiatorek?)
[ Dodano: 10 Luty 2015, 22:43 ]
Dioda i nowe kabelki wlutowane
[ Dodano: 10 Luty 2015, 23:00 ]
Znalazłem dane na temat diody:
Biała ciepła, 5watt, 3300K, 170lm, kąt 120º, 1200mA, 3.6VF
[ Dodano: 11 Luty 2015, 00:48 ]
Czyli wychodzi rezystor 1R, pytanie co dalej?
Czyli proszę o pomoc w dopasowaniu (rezystorów i czego tam więcej) pod latarkę, która ma działać na 3 bateriach R20D. Do wyboru mam diody 3W i diodę na której wolałbym ją zrobić czyli dioda 5W (3.6-4.2V, niestety nie wiem ile mA) pytacie czemu nie na starej diodzie? Aż głupio pisać kiedyś ją wydrapałem -,- latarka ma po prostu świecić na maksymalnej dopuszczalnej mocy
[ Dodano: 10 Luty 2015, 22:20 ]
Na początku myślę żeby przelutować diodę na miejsce starej (na ten radiatorek?)
[ Dodano: 10 Luty 2015, 22:43 ]
Dioda i nowe kabelki wlutowane
[ Dodano: 10 Luty 2015, 23:00 ]
Znalazłem dane na temat diody:
Biała ciepła, 5watt, 3300K, 170lm, kąt 120º, 1200mA, 3.6VF
[ Dodano: 11 Luty 2015, 00:48 ]
Czyli wychodzi rezystor 1R, pytanie co dalej?
Ostatnio zmieniony środa 11 lut 2015, 18:23 przez WorldExplorers, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli ma tylko świecić to daj rezystor 1Ω, ale pamiętaj żeby to był rezystor który będzie w stanie
rozproszyć moce rzędu 1W, bo tyle ciepła będzie się na nim wydzielać, oczywiście jeśli napięcie
przewodzenia będzie zgodne z tym co napisałeś. Nie zapomnij też o paście termo pod star i koniecznie pomiędzy pad termiczny diody i star.
rozproszyć moce rzędu 1W, bo tyle ciepła będzie się na nim wydzielać, oczywiście jeśli napięcie
przewodzenia będzie zgodne z tym co napisałeś. Nie zapomnij też o paście termo pod star i koniecznie pomiędzy pad termiczny diody i star.
A jak chcesz miec stabilizacje, to daj 3xAMC7135 mozna sobie przylutowac takie do zwyklego laminatu z wyskrobanymi sciezkami
Tylko nie wiem czy taka moc w pigule z dziura nie spali diody. podloze diody minimalne tylko dotyka piguly...
Na Fasttech sa takie sterowniki na amc bez procesora (bez trybow i bez zabezpieczenia dla lion ale Ty go nie potrzebujesz). Tylko nie pamietam ile amc maja te gotowe z FT.
pozdrawiam
>pisownie poprawie wiecorem
Tylko nie wiem czy taka moc w pigule z dziura nie spali diody. podloze diody minimalne tylko dotyka piguly...
Na Fasttech sa takie sterowniki na amc bez procesora (bez trybow i bez zabezpieczenia dla lion ale Ty go nie potrzebujesz). Tylko nie pamietam ile amc maja te gotowe z FT.
pozdrawiam
>pisownie poprawie wiecorem
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
-
Mój pomysł 5 watt'ówkę o świetle 170lm okazał się totalną głupotą. Ta latarka pierdzi, a nie świeci. Jaką diodę umieścić, aby oświetlenie było bardziej znośne? Najlepiej jakby koszt takiej diody zbyt grubo nie przekraczał 30,-. Oczywiście utrzymując zasilanie z takich samych baterii, chyba że coś lepszego wejdzie w tak dużą obudowę
Edit: Dziurę zapchałem masą cyny. Taj aby w pełni się wypełniła
Edit: Dziurę zapchałem masą cyny. Taj aby w pełni się wypełniła
-
Jeżeli dziurę wypełniłeś, to mam na zbyciu diodę XM-L2 o zimnej barwie (wyjętą z gotowej latarki, w którą poszła ciepła dioda), świeciła może z godzinę i to nie na raz Mogę ją za 10zł sprzedać. Podłoże cienkie aluminiowe, ale do 1A z hakiem to starczy spokojnie. Do tego mogę Ci sprzedać 3 układy 7135 (po 1zł), bo moim zdaniem one to dużo lepszy pomysł niż rezystor, bo na nim jasność będzie spadała cały czas w miarę wyładowywania. Tak jak na tym wykresie:WorldExplorers pisze:Jaką diodę umieścić, aby oświetlenie było bardziej znośne? Najlepiej jakby koszt takiej diody zbyt grubo nie przekraczał 30,-
http://majsterkowo.pl/wp-content/upload ... ykres3.png
Do tego wysyłka ekonomiczna 5zł, priorytet 6zł.
Jeżeli jesteś zainteresowany to napisz do mnie na marmezz@gmail.com to Ci podam dane do wpłaty w mBanku, to może już jutro uda mi się wysłać.
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
-
atomek1000, Chcę coś zrobić z tą latarką, bo ma dla mnie wartość sentymentalną. Takich latarek jak ty mówisz z t6 przeszło już przez moje ręce całkiem dużo i latarka, którą następnym razem kupię napewno nie zejdzie poniżej 500,- ale nie wydaje mi się żeby pakowanie drozszej diody było rozsądnym rozwiązaniem
marmez, Muszę wypróbować, ale wolę się kontaktować przez PW, bo na poczcie mam paręnaście tys. Nieprzeczytanych wiadomości i nasza rozmowa tam zginie.
marmez, Muszę wypróbować, ale wolę się kontaktować przez PW, bo na poczcie mam paręnaście tys. Nieprzeczytanych wiadomości i nasza rozmowa tam zginie.
- smokuxx1987
WorldExplorers, niestety PW mam wyłączone, bo o niebo wygodniej mi rozmawiać (i potem wyszukiwać rozmowy) przez e-mail. Może byś mógł sobie założyć jakiś oddzielny folder na maile ważne, albo etykietę, albo poczta/klient w inny sposób pozwala na oznaczanie wiadomości...WorldExplorers pisze:marmez, Muszę wypróbować, ale wolę się kontaktować przez PW, bo na poczcie mam paręnaście tys. Nieprzeczytanych wiadomości i nasza rozmowa tam zginie.
Co do wsadzanie mocnej diody, to nie widzię przeciwskazań.
Plusy mocniejszej diody (mimo używania w niższej mocy):
+ wyższa sprawność
+ niższe napięcie przewodzenia (w przypadku używania AMC7135 dłużej mamy stabilizację, czyli później jasność spada).
+ mniejszy problem z przegrzewaniem diody (wyższa przewodność cieplna, większy pad podłoża...)
Minusy:
- Mocniejsza dioda ma większy chip, czyli mamy gorsze skupienie, ale to przeszkadza tylko, gdy chcemy szperacz robić.
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu: