Oświetlenie LED z Lidla

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
lukis

Oświetlenie LED z Lidla

Post autor: lukis »

Witajcie,

Zakupiłem niedawno kilka "żarówek" LED E27 1,2W, które były dostępne w ofercie Lidla. Przy przełączaniu włącznika światła w dowolnym pomieszczeniu w całym mieszkaniu żarówki LEDowe przygasają na ułamek sekundy, nie działo się to przy tradycyjnych żarówkach żarnikowych i świetlówkach. Dodatkowo LEDowe żarówki potrafią same się wzbudzać na ułamek sekundy (bardzo rzadko) przy wyłączonym wyłączniku. Co może być tego przyczyną?

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Łukasz
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

A propos wzbudzania: czy to się dzieje dla włączników z podświetleniem neonówką?

Jeśli nie, to mi raczej wygląda na wadliwą instalację, która nie miała wpływu na obciążenie żarowe, ale na ledy (reagujące na jakieś upływy) jednak wariują...

Pzdr.
M.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

W jakiś sposób kondensator w sterowniku żarówki ładuje się, czyli obwód elektryczny zamyka się pomimo wyłączonego oświetlenia. Jak się naładuje wystarczająco mocno wtedy diody migną bo tylko na tyle starczyło energii.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
lukis

Marcin S. pisze:A propos wzbudzania: czy to się dzieje dla włączników z podświetleniem neonówką?
Nie to są najprostsze włączniki.
joon

Post autor: joon »

Podepnij równolegle do oprawy kondensator 100nF foliowy na napięcie 275~, sporadyczne mruganie powinno zniknąć.
lukis

joon pisze:Podepnij równolegle do oprawy kondensator 100nF foliowy na napięcie 275~, sporadyczne mruganie powinno zniknąć.
Czyli jeżeli w żyrandolu mam 3 żarówki, mogę zainstalować równolegle jeden kondensator 300nF w kostce?
kisi

Post autor: kisi »

joon pisze:Podepnij równolegle do oprawy kondensator 100nF foliowy na napięcie 275~, sporadyczne mruganie powinno zniknąć.
Hmm... nie bardzo rozumiem sens działania tego kondensatora zwłaszcza iż to jest napięcie przemienne.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
kisi pisze:Hmm... nie bardzo rozumiem sens działania tego kondensatora zwłaszcza iż to jest napięcie przemienne.
Właśnie dlatego, powoduje on zwieranie minimalnych upływów w instalacji.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ