Latarka pod obudowe i baterie 3x R20D

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
WorldExplorers

Latarka pod obudowe i baterie 3x R20D

Post autor: WorldExplorers »

Drugie życie auchanowego "tynkokruszca" (następna latarka, której postanowiłem używać inaczej niż tylko świecić).

Czyli proszę o pomoc w dopasowaniu (rezystorów i czego tam więcej) pod latarkę, która ma działać na 3 bateriach R20D. Do wyboru mam diody 3W i diodę na której wolałbym ją zrobić czyli dioda 5W (3.6-4.2V, niestety nie wiem ile mA) pytacie czemu nie na starej diodzie? Aż głupio pisać kiedyś ją wydrapałem -,- latarka ma po prostu świecić na maksymalnej dopuszczalnej mocy

[ Dodano: 10 Luty 2015, 22:20 ]
Na początku myślę żeby przelutować diodę na miejsce starej (na ten radiatorek?)
Obrazek

[ Dodano: 10 Luty 2015, 22:43 ]
Dioda i nowe kabelki wlutowane
Obrazek

[ Dodano: 10 Luty 2015, 23:00 ]
Znalazłem dane na temat diody:

Biała ciepła, 5watt, 3300K, 170lm, kąt 120º, 1200mA, 3.6VF

[ Dodano: 11 Luty 2015, 00:48 ]
Czyli wychodzi rezystor 1R, pytanie co dalej?
Ostatnio zmieniony środa 11 lut 2015, 18:23 przez WorldExplorers, łącznie zmieniany 1 raz.
DNF

Post autor: DNF »

Jeśli ma tylko świecić to daj rezystor 1Ω, ale pamiętaj żeby to był rezystor który będzie w stanie
rozproszyć moce rzędu 1W, bo tyle ciepła będzie się na nim wydzielać, oczywiście jeśli napięcie
przewodzenia będzie zgodne z tym co napisałeś. Nie zapomnij też o paście termo pod star i koniecznie pomiędzy pad termiczny diody i star.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

A jak chcesz miec stabilizacje, to daj 3xAMC7135 mozna sobie przylutowac takie do zwyklego laminatu z wyskrobanymi sciezkami ;)

Tylko nie wiem czy taka moc w pigule z dziura nie spali diody. podloze diody minimalne tylko dotyka piguly...

Na Fasttech sa takie sterowniki na amc bez procesora (bez trybow i bez zabezpieczenia dla lion ale Ty go nie potrzebujesz). Tylko nie pamietam ile amc maja te gotowe z FT.

pozdrawiam
>pisownie poprawie wiecorem
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
WorldExplorers

Mój pomysł 5 watt'ówkę o świetle 170lm okazał się totalną głupotą. Ta latarka pierdzi, a nie świeci. Jaką diodę umieścić, aby oświetlenie było bardziej znośne? Najlepiej jakby koszt takiej diody zbyt grubo nie przekraczał 30,-. Oczywiście utrzymując zasilanie z takich samych baterii, chyba że coś lepszego wejdzie w tak dużą obudowę

Edit: Dziurę zapchałem masą cyny. Taj aby w pełni się wypełniła
atomek1000

Post autor: atomek1000 »

Nie lepiej Ci będzie kupić zwykłą latarkę z xml t6 gdziekolwiek(ponizej 30 są) i na pewno bedzie dobrze swiecic, moze nie 2000lm ale około 500lm powinno być.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

WorldExplorers pisze:Jaką diodę umieścić, aby oświetlenie było bardziej znośne? Najlepiej jakby koszt takiej diody zbyt grubo nie przekraczał 30,-
Jeżeli dziurę wypełniłeś, to mam na zbyciu diodę XM-L2 o zimnej barwie (wyjętą z gotowej latarki, w którą poszła ciepła dioda), świeciła może z godzinę i to nie na raz ;) Mogę ją za 10zł sprzedać. Podłoże cienkie aluminiowe, ale do 1A z hakiem to starczy spokojnie. Do tego mogę Ci sprzedać 3 układy 7135 (po 1zł), bo moim zdaniem one to dużo lepszy pomysł niż rezystor, bo na nim jasność będzie spadała cały czas w miarę wyładowywania. Tak jak na tym wykresie:
http://majsterkowo.pl/wp-content/upload ... ykres3.png

Do tego wysyłka ekonomiczna 5zł, priorytet 6zł.

Jeżeli jesteś zainteresowany to napisz do mnie na marmezz@gmail.com to Ci podam dane do wpłaty w mBanku, to może już jutro uda mi się wysłać.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
WorldExplorers

atomek1000, Chcę coś zrobić z tą latarką, bo ma dla mnie wartość sentymentalną. Takich latarek jak ty mówisz z t6 przeszło już przez moje ręce całkiem dużo i latarka, którą następnym razem kupię napewno nie zejdzie poniżej 500,- ale nie wydaje mi się żeby pakowanie drozszej diody było rozsądnym rozwiązaniem

marmez, Muszę wypróbować, ale wolę się kontaktować przez PW, bo na poczcie mam paręnaście tys. Nieprzeczytanych wiadomości i nasza rozmowa tam zginie.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

To zanim kupisz tą następną latarke napisz na forum.
Za 500 zł można mieć fajny markowy sprzęt, ale to nie znaczy że za 200 nie można dostać czegoś równie dobrego (niemarkowego) ale parametrami nie ustępującego sprzętowi za 500 zł.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

WorldExplorers pisze:marmez, Muszę wypróbować, ale wolę się kontaktować przez PW, bo na poczcie mam paręnaście tys. Nieprzeczytanych wiadomości i nasza rozmowa tam zginie.
WorldExplorers, niestety PW mam wyłączone, bo o niebo wygodniej mi rozmawiać (i potem wyszukiwać rozmowy) przez e-mail. Może byś mógł sobie założyć jakiś oddzielny folder na maile ważne, albo etykietę, albo poczta/klient w inny sposób pozwala na oznaczanie wiadomości...

Co do wsadzanie mocnej diody, to nie widzię przeciwskazań.
Plusy mocniejszej diody (mimo używania w niższej mocy):
+ wyższa sprawność
+ niższe napięcie przewodzenia (w przypadku używania AMC7135 dłużej mamy stabilizację, czyli później jasność spada).
+ mniejszy problem z przegrzewaniem diody (wyższa przewodność cieplna, większy pad podłoża...)

Minusy:
- Mocniejsza dioda ma większy chip, czyli mamy gorsze skupienie, ale to przeszkadza tylko, gdy chcemy szperacz robić.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ