Zakup taniego laptopa
Musisz poczytać w necie o tym modelu pamiętam że chyba 6400 miał wadę konstrukcyjną chłodzenia i tak na prawdę zawsze działał na pół gwizdka ponieważ procek nie był wystarczająco chłodzony, w praktyce mimo mocniejszego procka i grafiki w porównaniu do moich ulubionych zabytków a konkretnie wtedy do T42p okazał się wolniejszy i oddałem go następnego dnia. A następcą t42 został t60. Jeszcze wyświetlacz fajny bo płaski ale to co na nim widać lepiej ocenić osobiście.
Niedawno (we wrześniu) stanąłem przed podobnym problem, sytuacja domowa dojrzała do zakupu jakiegoś niedrogiego laptopa dla Żony.
W ofercie jednego z gdańskich serwisów komputerowych pojawił się Lenovo T60.
Stara sprawdzona konstrukcja produkowana równolegle z IBM T60 i T61.
Konfiguracja na dzisiejsze czasy na szaleństwa nie pozwala, ale do przeglądania internetu, oglądania filmów i obsługi programów biurowych jest w zupełności wystarczająca.
Laptop ma fajną matrycę 1400x1050, a ponadto 4GB RAM, baterię pozwalającą na ok 3,5 godziny pracy, oryginalny Windows 7 64 bit z nalepką, certyfikatem i fakturą, oraz... Roczną, pisemną gwarancję sprzedawcy. Kosztował 500 zł, żal było nie kupić.
Miał to być laptop dla Żony, ale ostatecznie ja go używam.
Frajda z korzystania z tego sprzętu jest niesamowita. Śmiga jak młody chomik, jest cichutki, nie grzeje się a jakość użytych materiałów i wykonania jest powalająca. Generalnie ślady używania po tylu latach są wręcz symboliczne.
Konstrukcja solidna, sztywna i pancerna, a zawiasy to poezja - ani milimetra luzu.
W ofercie jednego z gdańskich serwisów komputerowych pojawił się Lenovo T60.
Stara sprawdzona konstrukcja produkowana równolegle z IBM T60 i T61.
Konfiguracja na dzisiejsze czasy na szaleństwa nie pozwala, ale do przeglądania internetu, oglądania filmów i obsługi programów biurowych jest w zupełności wystarczająca.
Laptop ma fajną matrycę 1400x1050, a ponadto 4GB RAM, baterię pozwalającą na ok 3,5 godziny pracy, oryginalny Windows 7 64 bit z nalepką, certyfikatem i fakturą, oraz... Roczną, pisemną gwarancję sprzedawcy. Kosztował 500 zł, żal było nie kupić.
Miał to być laptop dla Żony, ale ostatecznie ja go używam.
Frajda z korzystania z tego sprzętu jest niesamowita. Śmiga jak młody chomik, jest cichutki, nie grzeje się a jakość użytych materiałów i wykonania jest powalająca. Generalnie ślady używania po tylu latach są wręcz symboliczne.
Konstrukcja solidna, sztywna i pancerna, a zawiasy to poezja - ani milimetra luzu.
Ja jednak postanowiłem, że lepszym wyborem będzie 15 cali i nie kupiłem tego T400. Narodziły mi się jeszcze dwa pytania:
Czy takie przykładowe konfiguracje:
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-r500- ... 89323.html
http://allegro.pl/laptop-dell-e6500-2gb ... 08483.html
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t61-1 ... 94646.html
pozwolą na oglądanie filmów w jakiejś lepszej jakości, np 720p?
Czy wadliwe grafiki były tylko w T61 czy też w innych podobnych seriach?
Czy takie przykładowe konfiguracje:
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-r500- ... 89323.html
http://allegro.pl/laptop-dell-e6500-2gb ... 08483.html
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t61-1 ... 94646.html
pozwolą na oglądanie filmów w jakiejś lepszej jakości, np 720p?
Czy wadliwe grafiki były tylko w T61 czy też w innych podobnych seriach?
Znajomy ma R500, całkiem fajny sprzęt.
Filmy HD obejrzysz bez problemu, grafika ma nawet sprzętowe wsparcie.
Dzięki temu procesor nie ma co robić
Filmy HD obejrzysz bez problemu, grafika ma nawet sprzętowe wsparcie.
Dzięki temu procesor nie ma co robić
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Już prawie się zdecydowałem...
http://allegro.pl/dell-e6500-15-4-2x2-2 ... 41302.html
To chyba przyzwoite parametry i do tego jeszcze dosyć niezła rozdzielczość. No i 6 miesięcy gwarancji.
Tylko jak to jest z tą niemiecką klawiaturą? Jak ustawię język na polski programisty i nakleję naklejki korekcyjne, to będzie normalna klawiatura czy jeszcze będzie się czymś różniła? Między lewym shiftem i z jest dodatkowy klawisz, jaką on będzie miał funkcję?
http://allegro.pl/dell-e6500-15-4-2x2-2 ... 41302.html
To chyba przyzwoite parametry i do tego jeszcze dosyć niezła rozdzielczość. No i 6 miesięcy gwarancji.
Tylko jak to jest z tą niemiecką klawiaturą? Jak ustawię język na polski programisty i nakleję naklejki korekcyjne, to będzie normalna klawiatura czy jeszcze będzie się czymś różniła? Między lewym shiftem i z jest dodatkowy klawisz, jaką on będzie miał funkcję?
Ja właśnie działam tak od kilku lat, tylko u mnie była klawiatura szwedzka, ale układ jest prawie identyczny.pietros pisze:Tylko jak to jest z tą niemiecką klawiaturą? Jak ustawię język na polski programisty i nakleję naklejki korekcyjne, to będzie normalna klawiatura czy jeszcze będzie się czymś różniła? Między lewym shiftem i z jest dodatkowy klawisz, jaką on będzie miał funkcję?
Klawiaturę normalnie ustawiasz w systemie, naklejasz naklejki i jest OK.
W moim laptopie taki klawisz wywołuje ukośnik i chyba znak zapytania (dwa klawisze mają taką samą funkcję).
Ciemności rozświetlają mi:
Laptop do około 800zł
Witam
Jako że temat mało latarkowy, to będę tu kontynuował.
Właśnie szukam dla siebie laptopa za ... no do 800zł. Wstępnie wybrałem kilka Dell Lattitude (E6500), biorę tez pod uwagę D830. Oczywiście używane.
Na razie się waham, może jakieś sugestie co do wyboru?
Pozdrawiam
Jako że temat mało latarkowy, to będę tu kontynuował.
Właśnie szukam dla siebie laptopa za ... no do 800zł. Wstępnie wybrałem kilka Dell Lattitude (E6500), biorę tez pod uwagę D830. Oczywiście używane.
Na razie się waham, może jakieś sugestie co do wyboru?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Osobiście używam serię biznesową Della E4310 i jestem mega zadowolony. Dołożyłem dysk SSD i jest to świetny i wytrzymały sprzęt do większości zastosowań. Metalowe zawiasy spisują się genialnie, dodatkowym atutem jest podświetlana klawiatura, modem 3G, 8GB RAMu. Mogę szczerze polecić serie E z Della.
Everybody lies...
Witam
Ostatnio kupowałem dla kogoś Della E6500 za ~700zł. Procesor Core 2 Duo P8700 2.50Ghz, 3GB ram, Windows 7 Home Premium. Na miejscu podczas odbioru okazało się, że ma też podświetloną klawiaturę
Generalnie laptop działa dość fajnie, obudowa jest bardzo solidna, wg mnie ładna, w dodatku podświetlana klawiatura bardzo mi się podoba C2D też powinno jeszcze wystarczyć do komfortowego korzystania z komputera, a jakby dołożyć tam SSD to by śmigało.
Wg mnie laptop godny polecenia.
Co do Lenovo - szef ma chyba R61, ja też mam jakiegoś Lenovo - i wg mnie E6500 jest ładniejsze I sprawia o wiele solidniejsze wrażenie, w dodatku rozkręcenie E6500 żeby przesmarować CPU jest banalne, a Lenovo... dużo bardziej problematyczne
Aczkolwiek ascetyczny wygląd tych Lenovo też mi się podoba
Ostatnio kupowałem dla kogoś Della E6500 za ~700zł. Procesor Core 2 Duo P8700 2.50Ghz, 3GB ram, Windows 7 Home Premium. Na miejscu podczas odbioru okazało się, że ma też podświetloną klawiaturę
Generalnie laptop działa dość fajnie, obudowa jest bardzo solidna, wg mnie ładna, w dodatku podświetlana klawiatura bardzo mi się podoba C2D też powinno jeszcze wystarczyć do komfortowego korzystania z komputera, a jakby dołożyć tam SSD to by śmigało.
Wg mnie laptop godny polecenia.
Co do Lenovo - szef ma chyba R61, ja też mam jakiegoś Lenovo - i wg mnie E6500 jest ładniejsze I sprawia o wiele solidniejsze wrażenie, w dodatku rozkręcenie E6500 żeby przesmarować CPU jest banalne, a Lenovo... dużo bardziej problematyczne
Aczkolwiek ascetyczny wygląd tych Lenovo też mi się podoba
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
Ja w końcu zakupiłem dla ojca właśnie E6500. Konkretnie od tego sprzedawcy: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=12045852. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do stanu technicznego, do tego jest 6 miesięcy gwarancji.
Sam posiadam dwuletniego della z serii inspiron i ten E6500 wygląda przy nim jak wyciosany siekierką z jednego kawałka aluminium . Bardzo mi się podoba.
Od siebie dodam, że przy rozmiarze 15.4/15.6" minimalna rozdzielczość do wygodnej pracy to przynajmniej 1440*900/1600*900, a najlepiej fullHD i koniecznie matowa matryca.
Sam posiadam dwuletniego della z serii inspiron i ten E6500 wygląda przy nim jak wyciosany siekierką z jednego kawałka aluminium . Bardzo mi się podoba.
Od siebie dodam, że przy rozmiarze 15.4/15.6" minimalna rozdzielczość do wygodnej pracy to przynajmniej 1440*900/1600*900, a najlepiej fullHD i koniecznie matowa matryca.
Witam
Oglądałem kilka Lenowo, i jakoś mnie nie przekonały. W Dellu, jeszcze mi się podoba system ochrony danych przy upadku.
A że kanciasty, to przynajmniej nie będzie się żonie podobał i nie będzie mi zabierać
Dzięki za opinie. Chyba jednak zdecyduję się na tego E6500.
Pozdrawiam
Oglądałem kilka Lenowo, i jakoś mnie nie przekonały. W Dellu, jeszcze mi się podoba system ochrony danych przy upadku.
A że kanciasty, to przynajmniej nie będzie się żonie podobał i nie będzie mi zabierać
Dzięki za opinie. Chyba jednak zdecyduję się na tego E6500.
Pozdrawiam
Witam
Aktualnie mam Qompaq Evo N610c, no cóż, swoje przeżył... Strasznie już muli, a w związku z podejściem programistów, programy mają coraz większe wymagania, aby wyliczyć 2 x 2, potrzebują połowy zasobów pamięci i procesora . Kilka otwartych kart i internet ledwie dyszy. Aktualnie męczę się z programem do latarki, więc jak otworzę internet, do tego jakieś dokumenty w pdf-ie oraz Atmel AVR Studio... i już praca nie jest przyjemnością.
Pozdrawiam
Aktualnie mam Qompaq Evo N610c, no cóż, swoje przeżył... Strasznie już muli, a w związku z podejściem programistów, programy mają coraz większe wymagania, aby wyliczyć 2 x 2, potrzebują połowy zasobów pamięci i procesora . Kilka otwartych kart i internet ledwie dyszy. Aktualnie męczę się z programem do latarki, więc jak otworzę internet, do tego jakieś dokumenty w pdf-ie oraz Atmel AVR Studio... i już praca nie jest przyjemnością.
Pozdrawiam