Budowa drukarki 3D

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
cobra427

Post autor: cobra427 »

Jeśli chodzi o budżet, to nie oszczędzając na ważniejszych rzeczach, wychodzi mi koło 1,2k zł.

Był przestój spowodowany wadliwym kontrolerem RUMBA i wyjazdem na narty, ale wreszcie trochę podgoniłem z mechaniką. Zaczyna to już trochę przypominać drukarkę :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Muszę jeszcze pokombinować ze zmieszczeniem wentylatora chłodzącego radiator głowicy. Muszę też dokupić śrub i podkładek, bo zabrakło. Na razie poskręcałem byle czym, aby miało kształt.
Czekam jeszcze na sprzęgła napędów Z i paski zębate. Mam paski 3M, ale silniki mają fabryczne koła pod paski 2M i szkoda je ściągać.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

A jako laik mam pytanie - głowica rozgrzewa tworzywo i przeciska je przez odpowiednie dysze i formuje na stole / platformie itd. Zatem po co ten radiator ? Głowica się nagrzewa żeby roztopić tworzywo a tutaj jest schładzana...

Zapewne jest coś, czego nie wiem, dlatego takie pytanie :D
ILPT
Awatar użytkownika
cobra427

Filament (ta plastikowa "żyłka" z której się drukuje) ma się roztapiać tylko w bloku głowicy. Kanał doprowadzający musi być chłodzony (właśnie przez ten radiator), żeby popychany filament nie wybaczał się ani nie spęczał.
studzin

Post autor: studzin »

A możesz porobić fotki napędu silnik/pasek?
Awatar użytkownika
cobra427

Jak to zmontuję, zrobię zdjęcia. Na razie jeszcze nie mam napinaczy pasków i innych drobiazgów.
DNF

Post autor: DNF »

A mnie szlag trafia z moją drukarką, niestety mam głowicę MK8 a nie standardowo Wade, przez co
nie mogłem znaleźć karetki, w końcu jak znalazłem, to nie chce współpracować z idlerami od I2.
Tzn ustawienie paska nie jest zbieżne i nie dość że jest krzywo, to jeszcze tak nisko, że dysza nie wystaje mi poza pasek.
Chyba jednak będę musiał kupić nową głowicę...
Awatar użytkownika
cobra427

No więc właśnie ja postanowiłem (przy ogólnej budżetowości) nie oszczędzać na głowicy, grzałce stołu i kontrolerze. Zobaczę, czy warto było :roll:
DNF

Post autor: DNF »

No to akurat nie było przez oszczędność, a przez lenistwo :D
Nie chciało mi się zagłębiać w budowę Wade, tylko kupiłem od razu gotowca i po sprawie.
Udało się ustawić zbieżność całości, ale niestety bez od nowa zaprojektowanej karetki się nie obędzie.
Obecnie wysokość pola roboczego to 7cm...
Awatar użytkownika
cobra427

Dość długo nie pisałem, ale prace powoli posuwają się do przodu. Na chwilę obecną:

- żyją napędy wszystkich trzech osi, ustawione są posuwy i limity, działa zerowanie
- wstępnie zmontowany jest stół (nie mam szyby, a w zasadzie mam trochę za dużą). Doprowadzone okablowanie stołu. Brak jeszcze izolacji termicznej od spodu
- okablowanie doprowadzone do wózka X

Już jest bliżej niż dalej :mrgreen:
Awatar użytkownika
cobra427

No i maszyna żyje! Opłaciła się dokładność przy budowie i nie stosowanie półśrodków (tam, gdzie nie wskazane), bo praktycznie nie była potrzebna kalibracja. Poszło w zasadzie na ustawieniach z obliczeń.

Dziś powstały pierwsze użyteczne wydruki - piasty do szpuli z filamentem:

Obrazek

Dwa razy po godzince drukowania. Nareszcie będę mógł zostawić druk bez nadzoru, bo teraz odwijałem co jakiś czas ręcznie i czasem potrafiło się coś skiełbasić.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

cobra427, wydruki pokaż.
Awatar użytkownika
cobra427

A co jest w moim ostatnim poście? :roll:

Poza tym, były tylko jakieś kostki i popsute próby:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wielkie gratulacje...
Ja niestety nie mam czasu się zająć pracami :-|

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

cobra427, jaką wytrzymałość mechaniczną mają te drukowane elementy w porównaniu np. z podobnym elementem z podobnego tworzywa wykonanym na klasycznej wtryskarce?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
cobra427

Wytrzymałość mechaniczna na pewno jest gorsza, niż litego materiału z wtryskarki.
Jeśli chodzi o moje pierwsze wydruki, jestem jednak pozytywnie zaskoczony. Warstwy są bardzo dobrze zgrzane ze sobą. Spotkałem się z takimi wydrukami (nie moimi), że plastik chrzęścił pod pod naciskiem i warstwy rozłaziły się.

Obrazek

Na przykład w piasty widoczne na powyższym zdjęciu, łożyska wciskałem dość mocno imadłem. Pasowanie było ciasne i plastik rozszerzył się ok. 0,1 mm po średnicy w ramach sprężystości. Nic nie pękło.
ODPOWIEDZ