Podziel się swoją radością

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

0,25V spadku masz na AX2002 i wyciągniesz z tego tylko 2A.
Jest jeszcze AX2003 z tego da się 3-3,2A wycisnąć.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Troszkę sobie patrzę po driverach i widzę:
Tip 1: The output current can be increased (or decreased) by changing the set resistor appropriately: I(LED)=0.25V/Rsense. The diode in the product pic is a Schottky SS24, which has a maximum current limit of 2 A, but as of Feb 2010 are shipped with a Schottky SS34, with a 3 A limit. The AX2002 driver chip has a 2.5 A limit and gets very hot over 2 A.
z: http://www.videofoundry.co.nz/ianman/la ... drivername

Nie, żebym chciał się kłucić, po prostu może komuś się ta wiedza przyda :) chyba, że już to zrewidowaliście i wiecie, że się tak nie da... :-|

Ogólnie to kiepski wybór dobrych sterowników do tych diod. Cóż, może się poprawi :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
maciex93

Wg producenta ax2002 ma 2A max i już się przy tym nieźle grzeje, 2,5A to jest pewnie jakiś wewnętrzny limit prądu.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
fxxx

Post autor: fxxx »

używałem dość długo sam i kilka latarek zrobiłem z AX2002@2,5A i nie ma problemu, a sprawność wychodziła mi ponad 90% z tego co pamiętam (nie przesadzając z różnicą napięć).
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Dziś doszła K40M z Ali i udało się bez Vatu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
maciex93

fxxx, Korzystałeś z gotowych driverków czy sam tworzyłeś?
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Zaliczyłem kolejny (V) semestr bez poprawek. Z tej okazji kupiłem sobie Arduino oraz mnóstwo przydatnych rzeczy i zamierzam spędzić najbliższe tygodnie na zabawie "tym czymś". Nawet mi się podoba. :mrgreen:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Obrazek

a ja nie mam czasu nawet się pobawić nią, zaraz muszę wracać do pracy. Chociaż gdyby nawet, to nie wiem czy byłbym w stanie tymi roztelepanymi rękoma cos zalutować
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

A ja w końcu dzisiaj po rozpatrzeniu niesłusznej apelacji ZUSu wygrałem w sądzie sprawę o wypłatę mojego macierzyńskiego. :hurra: Wyrokiem prawomocnym ZUS musi mi natychmiast wypłacić wszystkie zaległe świadczenia wraz z odsetkami. :cwaniak:
Po prawie dwóch latach zabawy zrobiłem ze ZUSem tak: :idiota:
I na wszystkie kolejne ich pisma w tej sprawie zarówno ja jak i Sąd będziemy reagować tak: <spadaj> I tak: <figielek>
ptja

Post autor: ptja »

Minus takiego obrotu sprawy jest niebezpieczeństwo "wskoczenia" w wyższy próg PIT i większy podatek za 2015 :(
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
fxxx

Wiesz, Polska to taki dziki kraj gdzie ZUS może się nie przejmować wyrokiem sądu jak tylko będzie chciał. Ale gratuluję :) przez takich jak Ty może kiedyś będzie tutaj normalnie.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

ptja, progi mnie nie interesują bo jestem na ryczałcie.

Ogólnie sprawa wygląda tak, że nie miałem nigdy zastrzeżeń do działania poszególnych instytucji i urzędów. Nawet Urząd Skarbowy mi nie przeszkadza, poza naszą zwykłą patryjotyczną niechęcią do płacenia podatków. :mrgreen:
Natomiat jeśli o ZUS chodzi to go bezgranicznie nienawidzę! :evil: Uważam go za bezużyteczną, niepotrzebną, złodziejską jednostkę, którą w prosty sposób da się zastąpić wprowadzając powszechny obowiązek płacenia składek na ubezpieczenie na życie... do DOWOLNIE wybranej firmy.
Ostatnio zmieniony sobota 14 lut 2015, 17:47 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

fxxx pisze:używałem dość długo sam i kilka latarek zrobiłem z AX2002@2,5A i nie ma problemu, a sprawność wychodziła mi ponad 90% z tego co pamiętam (nie przesadzając z różnicą napięć).
PRzy 2,5A AX2002 którego mam osiąga 100 st po chwili pracy. Stosuję MCPCB z XML przyklejone na fujika jako radiator. Takie MCPCB po chwili jest bardzo gorące...
ILPT
fxxx

a czy ja napisałem, że bez radiatora? :) Robiłem tak, że zarówno AX2002 jak i cewka oddawały ciepło na obudowę.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Udało mi się dziś przejechać na motorku. Niby tylko ~5km ale już od początku roku miałem chęć a to czasu nie było a to pogoda ... czas wracać do pozostałych obowiązków.
Zablokowany