Latarka rowerowa Convoy z trybem mrugania jak w KNOG

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Ducho3

Latarka rowerowa Convoy z trybem mrugania jak w KNOG

Post autor: Ducho3 »

Witam, chciałbym kupić latareczkę na rower najlepiej jakiegoś Convoya ale czy jest jakiś driver który ma opcje mrugania tak jak w lampkach KNOG Blinder Road 2? Chodzi mi o takie (nie wiem jak to nazwać) łagodne mruganie a nie takie stroboskopy które dają po oczach że nie idzie patrzeć dodaje link do filmiku na którym pokaże jak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=HQjQ8S_1SlI dokładnie chodzi mi o moment filmu od 0:36s.
Drugie pytanie to jakiego Convoya wybrać na rower? z jaką optyką? z jakim driverem? itp. jestem w tych tematach kompletnie zielony i proszę o pomoc.
michal1

Post autor: michal1 »

Witam,
W latarkach Convoy z mrugaczy jest S.O.S i szybki stroboskop. Wybierz Convoya s2/s3/s6
Ze sterownikiem 2.1A/2.8A
Barwa diody np. 3C
Reflektor OP. Możesz zastosować kolimator np. 30 stopni
Sterownik możesz wymienić na taki z rowerowymi mrugaczami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Takie mruganie wolniejsze niż strobo to beacon. Sterowniki, które robią takie cuda produkuje np. Greg do swoich latarek.
Jego sterowniki można znaleźć również w innych sprawdzonych rowerowych konstrukcjach np. od użytkownika Dariusz70.
Poszukaj w forumowym sklepiku, a na pewno będziesz zadowolony.
Kielek

Post autor: Kielek »

Ludzie, S.O.S, stroboskop i beacon to przecież zupełnie co innego. Popatrzcie na ten filmik!
max4max

Post autor: max4max »

Ducho3 pisze:Chodzi mi o takie (nie wiem jak to nazwać) łagodne mruganie a nie takie stroboskopy które dają po oczach że nie idzie patrzeć
Te stroboskopy o których myślisz nie dają po oczach dlatego, że to stroboskopy, tylko dlatego że w momencie błysku idzie pełna moc.
W knogu stroboskop też by nie dawał po oczach bo jego moc nijak ma się do np. Convoya.
Ducho3

Ok dziękuje za odpowiedzi,a powiedzcie jeszcze jak bym chciał jedną lampkę na krótkie światła a drugą na długie jaką optykę w obydwu wybrać i jakie drivery najlepiej?
Ostatnio zmieniony wtorek 10 lut 2015, 16:28 przez Ducho3, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

drivery 2.1A/ po modach 2.8
na krótkie możesz kolimator 60st. a na długie np. optykę TIR. Na światła długie zastanów się nad convoy m1.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

michal1 pisze:na krótkie możesz kolimator 60st. a na długie np. optykę TIR.
Optyka TIR właśnie potocznie (i niewłaściwie) na tym forum często jest nazywana kolimatorem.
---------
Na rower bardzo faje są optyki TIR owalne, np.

- 45x15° Ta mocniej skupia światło, oświetla dalej bez oślepiania, ale troche słabiej przed samym rowerem. Gdy podniesiemy wyżej latarkę (tak, żeby mocno oślepiała), to IMO nadaje się nawet na długie.

albo też

- 60x20° świeci szerzej i w pionie i poziomie. Bliżej przed rowerem mamy mocniej świetlone - przy takim ustawieniu, żeby nie oślepiała. Ma za to mniejszy zasięg od powyższej.

Autor wątku może szuka mrugania, które powoli się rozjaśnia i powoli ściemnia - nie wiedziałem dostępnego sterownika z takimi opcjami. Za to widziałem znaki drogowe, które mają wmontowane LEDy i właśnie w ten sposób "mrugają", jest to bardzo przyjemne dla oczu, bo tak nie razi, mimo, że jest dobrze widoczne. Chyba można Gregowi do listy życzeń dopisać :D

Pozdrawiam

[ Dodano: 13 Luty 2015, 09:39 ]
Jeszcze większy zasięg niż z eliptycznej TIRówki 45x15° uzyskasz ze zwykłego reflektora (na rower wystarczy reflektor OP), jak też z TIRa okrągłego np. 15°
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
michal1

Marmez, czyli co ja napisałem źle? Proszę oświeć mnie. :mrgreen:

[ Dodano: 13 Luty 2015, 10:58 ]
Mam w EDC X1 z optyką TIR i bardzo fajny rozkład światła. Świeci dalej niż convoy s2 z refem
Ducho3

Tak właśnie o to mi chodzi jak napisałeś marmez
Autor wątku może szuka mrugania, które powoli się rozjaśnia i powoli ściemnia
tylko nie tak do końca powoli jak mają te znaki, powiedzmy z taką spokojną częstotliwością mrugania jak właśnie w tych lampkach KNOGA.
jest to bardzo przyjemne dla oczu, bo tak nie razi, mimo, że jest dobrze widoczne. Chyba można Gregowi do listy życzeń dopisać
Tak jak mówisz jest to przyjemne dla oczu widziałem na żywo i choć lampka była dość mocna dało się normalnie patrzeć,myślę że wielu forumowiczom by się taka opcja spodobała.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ducho3 pisze:Tak właśnie o to mi chodzi jak napisałeś marmez
Autor wątku może szuka mrugania, które powoli się rozjaśnia i powoli ściemnia
tylko nie tak do końca powoli jak mają te znaki, powiedzmy z taką spokojną częstotliwością mrugania jak właśnie w tych lampkach KNOGA.
Tak, tak, też myślę, że powinno być częstrze niż przy znakach (znaki się nie ruszają), myślę, że tak z 2-3Hz, by starczyły, góra 4. A przerwy (ciemności) by mogło prawie nie być. Nawet napisałem ten pomysł w Grega wątku: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=178826#178826 ;)

Może mu się pomysł spodoba i może da radę dodać w następnej wersji sterownika :D

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ