Budowa quadcoptera od podstaw, części

....nie pasujące gdzie indziej...
jagrok

Post autor: jagrok »

Ewentualnie fale odbite mogą mieć wpływ na transmisję, ale to są uSekundy

[ Dodano: 9 Luty 2015, 21:44 ]
Panowie zrobiłem podsumowanie w excelu, na szybko które umożliwi na szybko spojrzyć w koszta podstawowego modelu na start hexy i quada.

Koszt HEXA
Obrazek

Koszt QUAD

Obrazek

Jak ktoś ma życzenie coś dodać, poprawić bardzo proszę załącznik.
Załączniki
quad_hexa.xls
kalkulator
(44 KiB) Pobrany 17 razy
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Wypowiem się jeśli chodzi o quada, widzę że budujesz na tych samych częściach co ja. Dwa komplety śmigieł to za mało, ja brałem trzy i jeszcze nie zdążyłem wszystkiego ustawić i skalibrować i już nie mam zapasów :)

Ten ESC 4in1 10A to tak na styk prądowo, że śmigłami 5030 i tymi silnikami będzie jeszcze ok, z większymi śmigłami 6" prąd przekroczy 10A. I choć wymiarów otworów nie podano, to widzę że powinien pasować w te same otwory co kontroler lotu więc dasz to na kanapkę i będzie fajnie, na ramionach nic nie będzie.

A jeśli się zdecydujesz na te emaxy (12A, większego nie bierz) to wiedz że mają skopane oprogramowanie i reagują z opóźnieniem (w małym szybkim quadzie to ważne), a z jednego silnika poszedł mi dym przez skopany soft, Chińczyki zwracali mi pieniądze za te emaxy, choć ostatecznie je przeprogramowałem. Jeśli miałeś styczność z mikrokontrolerami to sobie poradzisz. Ogólnie to z tymi regulatorami jest loteria, nie wiesz jakie oprogramowanie tam siedzi.

Zamawianie baterii od nich może się skończyć wysyłką drogą morską i czekaniem 3-4 miesiące choć niekoniecznie, Twoje ryzyko. Rozważ zakup baterii z hobbyking, tu masz odpowiedniki w magazynie EU http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html z wysyłką wyjdzie cenowo to samo co banggood, ale te nie dość że przyjdą w kilka dni bo z Holandii to jeszcze trochę pewniejsze będą. Tylko że tu już złącza masz XT60 a nie T-PLUG. Po za tym bateria 2200 jest trochę przyduża, może pomyśl o 1800.

Na liście brakuje kontrolera lotu, masz tam jakiś bałagan i powieliłeś pozycję z regulatorami ESC. Ja brałem Flip32 Dof10 i jest ok.

Do aparatury dobrze dokupić podświetlenie ekranu bo takiego nie posiada, znajdziesz na ebay "turnigy 9x backlight".

Do tego będziesz potrzebował termokurczek, opasek zaciskowych, rzepów na baterię, przewodów do łączenia goldpin-goldpin, itp pierdół które kupisz lokalnie, ale możesz też zamówić. Przewód silikonowy (do zrobienia głównego zasilania) też fajna sprawa, żałuję że nie zamówiłem i musiałem kombinować z innym kablem.

Na liście części hexy masz również bałagan z ESC i nie masz kontrolera lotu, masz tam niepotrzebne śmigła 5030, zmień je na 1045 tak jakie są do silników.

Nie kupuj pochopnie tylko najpierw poczytaj co z czym się je. 1100zł za quada to za dużo wyszło, ja wydałem jakieś 900 bez grosza.

[ Dodano: 9 Luty 2015, 22:46 ]
Po za tym można u nich płacić w PLN, podlicz czy nie będzie taniej jak przez te kantory.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

jagrok pisze:Jak ktoś ma życzenie coś dodać, poprawić bardzo proszę załącznik.
mi by brakowało:
* nylonowych śrubek, termokurczek, złaczek XT-60,
* konektorków bulletowych (bleh, jak to po naszemu?) pomiędzy silniki a esc
* przewodów sylikonowych
* buzzera
* do aparatury: lcd backlight

Moja mała lista dodatków: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... c&start=49

Zastanów się nad lepszymi ESC, może nie od razu KISS, ale te emaxy nie są jakieś wybitne.. Ehh, ostatnio ktoś gdzieś linkował jakieś nowe ESC, tańsze od kiss a też przyjemnie małe.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 lut 2015, 23:04 przez neutrinus, łącznie zmieniany 1 raz.
arekm

Post autor: arekm »

Spróbuj też zainstalować aplikację mobilną banggooda. Mi dali kupon na 10% wtedy ważny na rok... po czym usuń ją w czorty bo ona chce spore uprawnienia. Kupon jest normalnie widoczny przez przeglądarkę (konto -> my coupons) i kupuj potem już z PCta.

(Nie próbowałem jeszcze go używać więc w sumie nie wiem czy nie ma jakichś ukrytych ograniczeń)
jagrok

Post autor: jagrok »

neutrinus pisze:
jagrok pisze:Jak ktoś ma życzenie coś dodać, poprawić bardzo proszę załącznik.
...
* konektorków bulletowych (bleh, jak to po naszemu?)...
Po naszemu to na to się raczej mówiło bananki.

Generalnie dziękuję, uwzględnia wasze sugestie i wprowadze poprawki, zawsze nowe osoby będą mogły mieć wsio w jednym miejscu.

Co do aplikacji, to generalnie chcą wszystko co możliwe, łącznie z listą kontaktów położeniem identyfikacja sieci, WiFi itp.
Duza cześć aplikacji ma dostęp do takich rzeczy, to przy okazji polecam xprivacy na zrootowane telefony.

Co do programowania, pewnie sobie dam rade jeżeli chodzi o zwykłe wgranie nowych danych, zależy czy potrzeba będzie do tego jakiegoś drogiego mikro programatora.

Zweryfikowałem kupon w mobile działa, ale ten sam juz w przeglądarce nie wiec musieli to poprawić.
Ciekawe czy kupon jednorazowy.

Kolejna kwestia to czym się różni aparatura od Hobby King vs ta banggood, jest praktycznie o 100 zł tańsza na HK.
Jakie są minusy tej HK vs BG?
Czyli turnigy vs flysky?
Czy ta turnigy tak samo przerabiać trzeba na backlight?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

neutrinus pisze:Jest coś takiego:
FPV Monitor Holder Display Support Folding Carbon Fiber
...
Dosyć cenią się niestety :)
Widziałem to wcześniej ale nie urzekło mnie.
Wstępnie podgrzałem stopkę fabryczną z monitora i dopasowałem jej kształt do aparatury w tym miejscu i chyba tak zostawię. Taśma z gąbką, jaka jest fabrycznie, trzyma wystarczająco mocno a i ten ekranik z przodu jest czytelniejszy (jestem krótkowidzem). Kabelki zasilające wpuszczę otworem na antenę i podepnę pod wyłącznik aparatury a odbiornik video przymocuję do tego pręcika z aparatury. Powinno to wyglądać dosyć ładnie, będzie całkowicie demontowalne bez rzeźbienia w obudowie no i nie będzie za dużo kabelków na wierzchu. Zamienię też LM7805 w apce i odbiorniku video na przetwornice impulsowe i mam nadzieję, że temat aparatury będę miał zamknięty całkowicie.
Odbiornik bez podłączonego sygnału bierze 60mA a wyświetlając cokolwiek 160mA, Jakieś ze 100mA pójdzie w odbiornik video i 50mA na 9x, co sumarycznie powinno dać czas pracy 8h na akusie 3S 2650mAh (realnie ma ok 2720mAh) więc na 1-2 dni zabawy spokojnie wystarczy.

Gdyby ktoś, tak ja ja, wkręcił śrubki mocujące sworzeń do silnika na kleju do gwintów imbusem 1,5, to do ich odkręcenia najprawdopodobniej będzie potrzebował imbusa 1/16" (ok 1,59mm) :razz:
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

ElSor pisze:Zamienię też LM7805 w apce i odbiorniku video na przetwornice impulsowe i mam nadzieję, że temat aparatury będę miał zamknięty całkowicie.
Korzystasz z gotowych przetwornic czy sam rzeźbisz? W torze video nie spowoduje to nadmiarowych zakłóceń?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Gotowiec kosztuje 2,5zł, wolny czas cenię sobie znacznie drożej ;)
Nadajnik też jest zasilany z przetwornicy impulsowej więc źle chyba nie będzie, jak odbiornik też będzie tak zasilany.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Manekinen pisze: A jeśli się zdecydujesz na te emaxy (12A, większego nie bierz) to wiedz że mają skopane oprogramowanie i reagują z opóźnieniem (w małym szybkim quadzie to ważne), a z jednego silnika poszedł mi dym przez skopany soft, Chińczyki zwracali mi pieniądze za te emaxy, choć ostatecznie je przeprogramowałem.
Mógłbyś opisać jak poprawnie przeprogramować te emaksy? Czytałem, że jest z tym problem, a widzę że bez zmiany softu nie obejdzie się.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

jagrok pisze:Kolejna kwestia to czym się różni aparatura od Hobby King vs ta banggood, jest praktycznie o 100 zł tańsza na HK.
Jakie są minusy tej HK vs BG?
Czyli turnigy vs flysky?
Czy ta turnigy tak samo przerabiać trzeba na backlight?
Ja polecam Ci przeczytać ten temat od początku bo znajdziesz tu odpowiedzi na wszystkie pytania. To takie same aparatury tylko z inną naklejką. Ta z HK wychodzi tyle samo bo masz płatną wysyłkę zza oceanu, a to jest duże gabarytowo.
ElSor pisze:Zamienię też LM7805 w apce i odbiorniku video na przetwornice impulsowe i mam nadzieję, że temat aparatury będę miał zamknięty całkowicie.
Czy to sprawdzona modyfikacja? Obawiam się że szpile z przetwornicy będą miały wpływ na moduł radiowy.
ElSor pisze:Gdyby ktoś, tak ja ja, wkręcił śrubki mocujące sworzeń do silnika na kleju do gwintów imbusem 1,5, to do ich odkręcenia najprawdopodobniej będzie potrzebował imbusa 1/16" (ok 1,59mm)
Ja wkręcałem, tym niebieskim. Ale nie ładowałem go tam pół wiadra ale tycieńką kropelkę :)
greg pisze:Mógłbyś opisać jak poprawnie przeprogramować te emaksy? Czytałem, że jest z tym problem, a widzę że bez zmiany softu nie obejdzie się.
Potrzebujesz arduino albo osobno ft232 + atmega8. Łączysz te dwa chipy jak są połączone w arduino, czyli sprzętowym uartem. Wgrywasz soft do którego chyba linkowałem na jednej z poprzednich stron, i potem używasz pinów ISP jako interfejsu C2 dla układu silabsa. To tak bardzo w skrócie. Jeśli Ci się nie śpieszy to za kilka dni udostępnię poradnik krok po kroku :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Manekinen pisze:Czy to sprawdzona modyfikacja? Obawiam się że szpile z przetwornicy będą miały wpływ na moduł radiowy.
Wyjdzie w praniu, bo na sobie będę testował to. Na radyjku mogę jeszcze zostawić, bo to tylko 100mA ale 200mA odbiornikowi video nie podaruję, bo to już przesada wg mnie :razz:

Też dałem kropelkę niebieskiego :mrgreen: Pewnie mocno nie trzyma ale fabrycznie jest imbus calowy i do odkręcenia będzie niezbędny jednak.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

ElSor pisze:Wyjdzie w praniu, bo na sobie będę testował to.
Ja sam muszę sprawdzić zasięg swojego radia, przydałoby się, by się któregoś pięknego dnia nie zdziwić, choć FPV będę dopiero zamawiał.
ElSor pisze:Na radyjku mogę jeszcze zostawić, bo to tylko 100mA ale 200mA odbiornikowi video nie podaruję, bo to już przesada wg mnie
Ale wytłumacz mi po co zasilasz to z 3S a potem zmniejszasz do 5V. Nic dziwnego że tyle prądu żre, cała energia z trzeciej celi jest marnowana. 2S, stabilizator LDO, i gitara.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Przed zakupem całości widziałem parametr zasilanie 12V; 12-24V itp więc nie przypuszczałem, że starczy mniej. Jest 3S to się wykorzysta jej potencjał.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Ok Panowie czy ktoś uruchomił już system FPV i robił jakieś testy zasięgu? Szykuję się do zamawiania i nie wiem czy 200mW będzie ok czy szarpać się na mocniejszy. Skąd braliście koniczynki, Chiny, czy robione na zamówienie?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Właśnie szykowałem się aby Wam zadać to pytanie , moje graty są już w PL także trzeba będzie myśleć o upgrade jak już odpalę tą zabawkę .

Nadajników i odbiorników cała masa ciężko coś w ciemno brać , kamerek jest mniej to myślę że sobie jakaś sensowną wybiorę sam.
elektroda.pl
ODPOWIEDZ